Ubaydullah Hussein har klippet både håret og sjekket helt kort, men nekter å la seg avfotografere i Oslo tingrett. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ubaydullah Hussein har klippet både håret og sjekket helt kort, men nekter å la seg avfotografere i Oslo tingrett. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Hussain tok 19-åring inn i ekstremistmiljøet i «rekordfart»

OSLO TINGRETT (TV 2): 19-åring ble kjent med Ubaydullah Hussain i mars – i juni var han ifølge PST på vei til IS i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant bevisene mot terrortiltalte Ubaydullah Hussain (31) og en 19 år gammel etnisk norsk mann, er omfattende telefonavlytting og Facebook-informasjon.

I tillegg har politiet gått gjennom 21 mobiler, PCer og lignende, i tillegg til 12 sim-kort.

– Det er også en omfattende mengde kommunikasjonskontroll, sa statsadvokat Fredrik G. Ranke i sitt innledningsforedrag.

Påtalemyndigheten mener blant annet å kunne bevise at Hussain har hjulpet flere personer, slik at de kunne bli med i terrororganisasjonen IS. Flere av disse er nå antatt drept i krig for IS i Syria.

– Ble medlem i rekordfart

8. mars 2015 er første registrerte kontakt hos PST mellom Hussain og den 19-årige medtiltalte. Etter dette møttes de hyppig, fremover mot at 19-åringen blir pågrepet av svensk politi i begynnelsen av juni 2015.

19-åringen ble raskt en del av ekstremistmiljøet Profetens Ummah, der Ubaydullah Hussain var en lederskikkelse.

– Det kan se ut som om han blir medlem av Ummah-miljøet på rekordtid, påpekte Ranke.

Han har forklart at han konverterte til islam i 2012, og lenge gikk med tanker om å reise til Syria for å, etter eget sigende, hjelpe sine brødre der».

– Vippet 19-åringen mot IS

Ranke mener Hussain har hjulpet 19-åringen ved å gi råd, formidle kontakt med personer i Syria som har tilknytning til IS, og dessuten utført flere praktiske gjøremål som har gjort reisen mulig.

– Ved å gjøre dette har han vippet denne personen inn mot terrororganisasjonen IS, sier Ranke til TV 2.

Likevel nekter 19-åringen straffskyld for å ha forsøkt å delta i en terrorgruppe. En imam fra en moské i Oslo skal forklare seg om hvordan 19-åringen endret seg etter at han ble kjent med Ubaydullah Hussain. Det skal også venner av 19-åringen og moren hans.

19-åringen hevder, slik flere andre tidligere terrordømte, at han var på vei til Syria for å bli med i en legitim opprørsgruppe, i kampen mot Syria-diktator Bashar al-Assad.

PST: Drapsdømt mann forsøkt rekruttert

En drapsdømt mann som sonte sammen med Hussain ved Kongsvinger fengsel skal også vitne i saken.

– Han hevder at Ubaydullah har innrømmet rekruttering overfor ham, og at Ubaydullah skal ha forsøkt å rekruttere ham selv, sa Ranke.

Ubaydullah Hussain har nemlig hevdet å ha brutt med ekstremistmiljøet, og nå har et ønske om å være en brobygger i samfunnet, slik TV 2 tidligere har kunnet fortelle. Dette tror ikke påtalemyndigheten på.

31-åringen møtte i retten i en rutete skjorte som var stappet ned i buksen. Han har barbert vekk det karakteristiske skjegget og håret er helt kort.

Pågrepet på flyplass

Ubaydullah Hussain er også tiltalt for å ha rekruttert to personer til terrorgruppen IS. En av de to er Thom Alexander Karlsen, som døde i kamp for IS i Syria i mars 2015. Den andre personen sitter altså sammen med Hussain på tiltalebenken. 19-åringen forsøkte ifølge påtalemyndigheten å reise til Syria sommeren 2015, men ble pågrepet på Landveter flyplass ved Gøteborg.

Hussain er også tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS, blant annet ved tilrettelegge for at fem personer kunne reise til Syria og bli med i terrorgruppen. I tillegg skal han ha støttet terrororganisasjonen ved kjøp av stridsbekledning og utstyr, og sendt penger til norske IS-medlemmer i Syria.

Politiet fant også et elektrosjokkvåpen i leiligheten til Hussain da denne ble ransaket. Dette er den eneste tiltaleposten Hussain erkjenner straffskyld for. Verken 19-åringen eller Hussain erkjenner straffskyld for noen av de andre punktene.