Incestdømt mann tatt etter et halvt år på rømmen

En mann fra Tromsø som er dømt for incest, ble pågrepet onsdag etter å ha vært på frifot i et halvt år.

TOK FLY: Mannen forsvant etter å ha tatt et fly fra Vadsø til Oslo i april. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TOK FLY: Mannen forsvant etter å ha tatt et fly fra Vadsø til Oslo i april. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Mannen, som uteble fra soning 22. april i år, ble pågrepet i Nordland onsdag, ifølge Nordlys.

I april ble han sendt alene med fly da han skulle flyttes fra Vadsø til Bergen fengsel. Da han mellomlandet på Gardermoen, stakk han av.

Overgrep mot datteren

I november i fjor ble den da 45 år gamle mannen dømt til åtte års ubetinget fengsel for overgrep mot sin egen datter og hennes kusine.

Statsadvokat Torstein Lindquister ba om at han skulle idømmes forvaring.

Flere i politiet har vært svært kritisk til at mannen fikk reise alene.

Direktør i Kriminalomsorgen region nord, Jorid Midtlyng, sier de har gjennomgått sine rutiner etter hendelsen. De vil blant annet stramme inn når det gjelder hvilke fanger som får reise alene.

– I denne type overføringer må vi sikre mer bemanning. I tillegg skal vi tilføre mer juridisk kompetanse til de ansatte. Vi tar også inn over oss den alminnelige rettsfølelsen vi må gi folk. Vi ønsker at folk i samfunnet kan føle seg trygge på at vi ivaretar den nødvendige sikkerhet så langt det lar seg gjøre, sier hun.

Ingen statistikk

Kriminalomsorgen fører ikke særskilt statistikk over rømning under transport. De opplyser imidlertid at tallene som viser rømning fra fremstilling, fanger opp de fleste tilfellene av dette.

I 2014 rømte tre fanger fra fremstilling. 50 fanger uteble fra permisjon det samme året, som er Kriminalomsorgen definerer den incestdømte mannens reise som.

Tallene fra 2015 og 2016 er enda ikke klare. Det fremkommer heller ikke av tallene hvor mange av fangene som har kommet til rette igjen.

(©NTB / TV 2)