TV 2 avslører:

Profetens Ummah-talsmann utvist fra Norge i all hemmelighet

Sylvi Listhaug med knallhard advarsel til islamistene: – Vi følger med og vi kommer til å aksjonere når vi ser at det er nødvendig å gjøre det!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen heter Adnan Shaluni og er svensk borger. I dag kan TV2 fortelle at norsk politi eskorterte ham ut av landet for noen få dager siden.

– Politiets sikkerhetstjeneste er kjent med at den svenske borgeren er utvist og skal nå være uttransportert fra Norge, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Etter det TV 2 kjenner til var det Oslo politidistrikt som pågrep Shaluni i helgen. Han ble deretter uttransportert av Politiets utlendingsenhet.

Adnan Shaluni har i lang tid vært en bekymring for sikkerhetspolitiet. Årsaken er at han trådte frem som en lederskikkelse og talsmann for gruppa Profetens Ummah etter at Ubaydullah Hussain ble siktet for terrorrekruttering i fjor.

Listhaug: – Vi følger med

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ansvaret for utvisningssaker hvor grunnleggende nasjonale interesser er truet. Hun mener utvisning er et viktig verktøy i kampen mot ekstremister.

– I tillegg vil det ha en effekt inn mot disse miljøene. Det vil svekke dem, fordi det ofte kan være ledende personer personer som blir sendt ut. Så det er et veldig viktig signal å sende, sier Listhaug.

Samtidig retter hun en advarsel mot ekstremistene:

Her er Shaluni avbildet sammen med Ubaydullah Hussain på Karl Johan. Bildet ble lagt ut på sosiale medier. 
Her er Shaluni avbildet sammen med Ubaydullah Hussain på Karl Johan. Bildet ble lagt ut på sosiale medier. 

– Vi følger med og vi kommer til å aksjonere når vi ser at det er nødvendig å gjøre det!

Onsdag opplyser advokat John Christian Elden, som representerer den utviste mannen, at de jobber med å gå rettens vei for å få opphevet vedtaket.

– Min klient tar ut stevning mot Justisdepartementet ved Oslo tingrett for å få kjent vedtaket ugyldig, sier advokat John Christian Elden til TV 2.

Innvandret i 2009

28-åringen forsøkte i lang tid å skjule sin egentlige identitet overfor pressen med å bruke kallenavnet «Abu Arijon». Men for to måneder siden avslørte TV 2 mannens egentlige navn. Shaluni er en svensk statsborger som er født i Kosovo. Han innvandret fra Sverige til Norge den 1. januar 2009.

For to måneder siden, i september, fikk 28-åringen et varsel om utvisning. Bakgrunnen var at norske myndigheter mener det foreligger forhold ved personen som gjør at han vurderes som en «trussel mot grunnleggende samfunnshensyn».

Under dekknavnet «Abu Arijon» har Adnan Shaluni gitt flere intervjuer til norsk presse siden desember 2015. Han har hele tiden holdt tilbake sitt egentlige navn. Han har også blitt observert i flere rettssaker hvor kjente norske islamister har vært stilt for retten. Der har han som regel forsøkt å skjule ansiktet sitt.

Den 14. desember 2015 sa han følgende til VG om en annen kjent islamist som bodde i Norge.

– Jeg kan bekrefte, etter samtaler med Omar Cheblal, at han har valgt å slutte seg til Islamsk Stat, sa midlertidig talsmann «Abu Arijon» i islamistgruppen «Profetens Ummah».

Hevder han ikke var talsmann

Fire dager tidligere ga «Abu Arijon» et intervju til TV 2 om pågripelsen av Ubaydullah Hussain.

– Arrestasjonen av Ubaydullah Hussain er ingen overraskelse for oss med tanke på hvordan PST har drevet sin heksejakt mot muslimer og spesielt Profetens Ummah i det siste. Disse anklagelene som har blitt rettet mot Ubaydullah Hussain er grunnløse og uten konkrete bevis, sto det i eposten signert med «Abu Arijon på vegne av Profetens Ummah».

Til tross for mange intervjuer og korrespondanse med norske medier hevdet Shaluni at han ikke var en lederskikkelse eller talsmann da TV 2 identifiserte ham den 20. september i år. Han var også opprørt over at navn og bilde var blitt publisert. Det har ikke lyktes TV 2 å få kontakt med Shaluni etter utvisningen.

Advokaten til Adnan Shaluni, John Christian Elden, har tidligere sagt at klienten hans nekter å bli utvist fra landet.

– Han motsetter seg utvisning til Sverige og mener varselet bærer preg av meningssensur, sa Elden til TV 2.

Hussain terrortiltalt

Torsdag starter terrorrettssaken mot Arslan Maroof Ubaydullah Hussain og en 19 år gammel etnisk norsk konvertitt. Hussain er blant annet tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen og 24 år gamle Thom Alexander Karlsen fra Halden til terrorgruppen Islamsk stat.

Karlsen reiste til Syria og ble medlem av terrororganisasjonen i september 2014, og ble drept i Syria våren 2015. 19-åringen ble pågrepet på Landvetter flyplass ved Gøteborg sommeren 2015. Påtalemyndigheten mener da at han var på vei til Syria.

Ifølge tiltalen hjalp Hussain også med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til ISIL-personell.

Av personer som Ubaydullah Hussain skal ha hjulpet nevnes konkret følgende i tiltalen: Ishaq Ahmed, Abdul Hakim Sanchez Hammer, Adam Magomadov, Shamal Hagigi og Carlos Alberto da Coasta Garcia.