Syv tips for å holde tyvene ute av hjemmet ditt

Mørkere tider betyr høysesong for innbrudd. Her er tipsene som kan sikre din bolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når høstmørket kommer, kommer også innbruddstyvene, for mørket gjør det lettere for tyvene å operere i fred. Særlig før snøen faller, er risikoen for boliginnbrudd høy. Og risikoen er høyest for de som bor i byene, ifølge Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

– Forskjellene mellom antall innbrudd på små steder og større byer er ganske dramatiske, sier Bartholdsen.

Forklaringen er trolig at folk på bygda kjenner naboen bedre.

– Man får nok lettere med seg at det er fremmede som plutselig oppholder seg i oppkjørselen.

PASS PÅ: Høsten er høysesong for innbruddstyver. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
PASS PÅ: Høsten er høysesong for innbruddstyver. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Foto: Erwin Wodicka

Ikke gjør det enkelt for tyvene

Mange boligeiere installerer alarm for å holde tyvene unna. Men det er mye man kan gjøre også uten dyre alarmsystemer.

– Først og fremst handler det om å gjøre det du kan for å ikke gjøre huset ditt til et lett bytte for potensielle innbruddstyver, sier Bartholdsen.

Her er Forbrukerrådets tips:

1. Hold reiseplanene dine for deg selv

Opplysninger om hvor du befinner deg kan bli spredt og fanget opp av innbruddstyver. Det er derfor en dårlig idé å skryte av forestående ferier i fora hvor innbruddstyver kan tenkes å følge med.

– Ikke legg ut på sosiale medier at du skal reise tre uker til Tanzania, sier Bartholdsen.

2. Ta inn stigen og lås verandadøra

Har du malt huset i sommer, kan det hende du har etterlatt en gylden mulighet for potensielle tyver.

– Sørg for at stigen er tatt inn i garasjen eller kjelleren. Samtidig bør du sikre at de mest utsatte dørene er lukket og låst.

3. Ikke la postkassen flyte over

– Hvis postkassen flyter over av post og det er aviser som ikke blir hentet, er det et signal om at noen ikke er hjemme. Dette øker risikoen for innbrudd, ifølge Bartholdsen. Han anbefaler å alliere seg med naboen hvis du ikke er hjemme.

4. Juks med lamper og ha på radioen

Et mørkt hus indikerer at ingen er hjemme, og inviterer til innbrudd. Men det finnes råd. Bartholdsen anbefaler å kjøpe spesialbrytere som gjør at lyset skrur seg på automatisk i visse tidsrom.

– Man kan sørge for at det ser ut som man er hjemme når man egentlig er bortreist. Da gjør man livet ubehagelig for innbruddstyvene, sier Bartholdsen. Tilsvarende kan man skru på radioen og gi inntrykk av at man er hjemme selv om man er på hytta.

5. Gjør det ulønnsomt å bryte seg inn

Å ikke oppbevare dyre eiendeler eller kontanter i huset er et enkelt, men effektivt råd. Ved å skjule smykker eller verdifulle gjenstander gjør du det mindre lønnsomt for tyvene å velge ditt hus.

6. Overvåk tyvene

Forbrukerrådet foreslår også noen tiltak som krever litt mer innsats. Ett tips er å overvåke bevegelser rundt boligen med kameraer.

– Det finnes fotografiapparater med sensorer som gjør at hvis det plutselig er bevegelser ved boligen, kan det sendes fotografier direkte til mobiltelefonen din.

7. Sørg for lys i mørket

Sist, men ikke minst, kan du sikre boligen ved å gjøre det ubehagelig for tyver å nærme seg. Sørg derfor for godt utelys, og vurder også sensorer som lyser opp oppkjørselen når noen passerer. På den måten kan du gjøre mørketida litt mindre attraktiv. For er det noe tyven ikke liker, er det å bli sett, avslutter Bartholdsen.