Deeyah Khan (39) har blitt goodwill ambassadør for FN-organisasjonen, UNESCO.

Aldri før har en norsk borger fått en slik utnevnelse.

Andre navn på den celebre listen er CNNs Christiane Amanpour og skuespiller Forest Whitaker. Nelson Mandela var det også helt frem til sin død.

– Det er en stor ære. Jeg blir veldig stolt og takknemlig. Det er et stort privilegium, sier Deeyah Khan til TV2.

Første nordmann

TV 2 møter henne i Oslo sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han forteller Khan at hun er den første norske som får en slik tittel.

– Dette er en kvinne som har gått inn i noen av de mest betente og viktige temaene i vår tid og blitt en stemme for minoriteter i Vesten. UNESCO er en organisasjon som sloss for ytringsfrihet og liberale verdier. Hun er nå et av Norges fremste forbilder i det internasjonale samfunnet, sier Røe Isaksen.

Var ung popstjerne

Hovedpersonen selv er nå en anerkjent og prisvinnende filmregissør og menneskerettighetsaktivist.

Men veien til suksess har vært lang.

For 20 år siden forlot hun Norge etter å ha mottatt trusler fra enkelte muslimske miljøer.

Bakgrunnen var at hun hadde blottet ryggen i en musikkvideo.

Den gang het hun Deepika Thathaal og var Norges første popstjerne med innvandrerbakgrunn. 39-åringen vil nå bruke sin posisjon til å hjelpe de som ikke har en stemme.

– Jeg var veldig ung da jeg dro, men i arbeidet mitt tenker jeg ofte at jeg er veldig norsk. Og når jeg sier det, tenker jeg på verdier som verdighet, rettferdighet og likeverd. De er viktige for meg og de ligger i alt jeg gjør. Det ble drillet inn i meg som barn i Norge, sier Deeyah Khan.