Salget av alkoholfritt øl vokser raskere enn andre typer øl, og nå finnes ølet i flere varianter, både i butikkene og på Vinmonopolet.

Matkontrollen har tatt med åtte forskjellige øl i smakstesten: fire bestselgere fra butikkene og fire bestselgere fra Vinmonopolet. SE UTVALGET NEDERST.

– Bør være interessant og kreativt

Fam Irvoll er profilert motedesigner. Nå er hun åtte måneder på vei. Hun er veldig glad i øl, og i disse dager slukker hun tørsten ved å drikke alkoholfritt øl. Sammen med Fam skal Kim Daniel Bergersen, daglig leder på Hopyard og Espen Smith, ølekspert og ølbok-forfatter finne ut hvilken øl uten alkohol som smaker best.

Fam Irvoll ser etter en alkoholfri øl som er interessant og kreativ.

– Alkoholfritt øl kan godt ligne på vanlig øl. Men vi kan ikke bedømme på akkurat samme grunnlag som man kanskje ville gjort med en vanlig øl. Men den må smake godt, sier Irvoll.

Kim Daniel Bergersen ser etter en øl som passer til den settingen man er i.

– For det første må den være brygget bra og ikke være noen ølfeil på den. Jeg vil også at den skal ha en fin balanse i seg, sier han til Matkontrollen.

Bestselgeren taper testen

Munkholm er kanskje det mest kjente ølet uten alkohol, og er i følge Nielsen AS det mest solgte alkoholfrie ølet i Norge. Men det imponerer ikke testpanelet og taper testen.

TESTERNE: Fam Irvoll sammen med Kim Daniel Bergersen og Espen Smith. Foto: Matkontrollen.
TESTERNE: Fam Irvoll sammen med Kim Daniel Bergersen og Espen Smith. Foto: Matkontrollen.

– Det var ganske kjedelige saker. Litt sånn tøff finish i slutten. Jeg tror at hvis jeg hadde vært på et sted hvor det var det eneste alkoholfrie øl-alternativet de hadde så hadde jeg kjøpt den og ikke en til, sier Bergersen.

– Denne gir ikke mersmak. Den er rett og slett kjedelig, sier Irvoll.

Øl fra Vinmonopolet smaker bedre

San Miguel som selges på Vinmonopolet er hakket bedre enn Munkholm.

Aass Uten, Clausthaler og Hansa får alle terningkast fire.

Alkoholfrie øl fra Vinmonpolet er godt likt. Testpanelet triller terningkast fem til både det tyske hveteølet, Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfri, og Nanny State.

Men det er Nøgne Ø Inferial Stout som smaker best, ifølge testpanelet.

– Dette produktet er kanskje ikke for bredden i markedet, for det er jo et spesielt øl, men det er en veldig god ide, og det er et veldig godt produkt, sier Espen Smith.

– Jeg synes at dette ølet er veldig godt. Men om man er i situasjon hvor man ikke kan drikke alkohol så er dette helt klart noe jeg hadde gått for, sier Irvoll til Matkontrollen.

Fakta om testen: Testpanelet fikk ikke vite hvilken øl de smakte på. Under bedømming ble smak lagt mest vekt på. Testpanelet bestod av: Kim Daniel Bergersen, daglig leder Hopyard, Fam Irvoll, motedesigner, og Espen Smith, ølekspert og ølbokforfatter.

Matkontrollen sendes torsdager klokken 20.00 på TV 2.

Resultat av test

Nøgne Ø Inferial Stout: Terningkast 6

Nanny State: Terningkast 5

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfri: Terningkast 5

Aass uten, 0,33: Terningkast 4

Clausthaler, 0,33: Terningkast 4

Hansa null, 0,5: Terningkast 4

San Miguel: Terningkast 3

Munkholm øl, 0,33: Terningkast 2