Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Knallmåling for AP  høyre kraftig tilbake

Støre størst – kan velge og vrake

En fersk TV 2-gallup viser at Arbeiderpartiet er større enn regjeringspartiene samlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Novembermålingen TNS Kantar (tidligere TNS Gallup) har laget for TV 2 viser klar fremgang for Arbeiderpartiet og klar tilbakegang for Høyre.

Kraftig fremgang

Dersom det var valg i dag ville Arbeiderpartiet fått hele 38,0 prosent, en fremgang på 3,1 prosentpoeng fra oktober. Med et slikt valgresultat ville Ap-leder Jonas Gahr Støre kunnet velge og vrake mellom flere alternativer som alle ville gitt ham flertall i Stortinget.

– Jeg foretrekker flertall som gjør at vi kan få gjennomslag for vår politikk, sier Støre.

Dette er den høyeste oppslutningen Arbeiderpartiet har hatt på målingene til Kantar TNS på halvannet år.

Vil ikke svare

Med et slikt valgresultat ville Arbeiderpartiet fått hele 74 mandater på Stortinget. Partiet ville dermed kunne velge og vrake mellom flere ulike konstellasjoner som gir flertall.

  • Ap, Sp, KrF gir 92 mandater
  • Ap, SV, Sp gir 93 mandater
  • Ap, SV, Rødt gir 85 mandater
  • Ap, SV, MDG gir 85 mandater

Arbeiderpartilederen ønsker ikke å svare på hvilke partier han foretrekker som grunnlag for en mulig flertallsregjering.

– De dere trekker opp her er muligheter, men å konkludere på det nå er for tidlig.

– Når synes du velgerne fortjener at du gjør det?

– Jeg synes de har fått et klart svar. Vi holder døren åpen for de som ønsker en ny kurs, sier Støre.

Det trengs 85 mandater for å få flertall på Stortinget. Til sammenligning får de fire borgerlige partiene 74 mandater på TV 2s beregninger.,

Høyre er taperen

Høyre går mest tilbake på målingen med 3,4 prosentpoeng til 23,7 prosent. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt i år. veien til fortstatt regjeringsmakt synes dermed lang for statsminister Erna Solberg.

– Forrige måned hadde vi på snittet av alle målingene en god margin for å kunne beholde flertallet, så dette går litt opp og ned, sier Solberg.

Hun har ikke mistet troen på borgerlig valgseier.

– Det kan være at vi har lagt frem et budsjett som det er diskusjon om går igjennom og litt politisk uro rundt det. Oktober har ofte vært en vanskelig måned for flere regjeringer, sier Solberg til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at det er færre tidligere høyrevelgere som sier de vil stemme på partiet enn det var for en måned siden, mens hver femte høyrevelger fra 2013 har satt seg på gjerdet.

Fremskrittspartiet går også tilbake med 0,9 til 11,9 prosent, som er den laveste oppslutningen for partiet siden august i fjor.

Venstre under streken

Onsdag starter forhandlingene om neste års statsbudsjett på borgerlig side. Venstre som krever store endringer gjennom et «grønt skatteskifte» faller under sperregrensen på oktobermålingen.

Partiet får 3,6 prosent, en nedgang på 0,7 prosentpoeng fra oktober. Dermed ville partiets budsjettforhandler og nestleder Terje Brevik mistet sin plass på Storetinget. Venstre ville bare blitt representert med sin leder Trine Skei Grande fra Oslo og Abid Q. Raja fra Akershus.

Kristelig Folkeparti får 4,8 prosent (+ 0,1) fra oktober.

Sp i motvind

Også Senterpartiet sliter med fallende oppslutning. Etter sterke tall gjennom våren og høsten er Senterpartiet tilbake på 5,3 prosent (- 0,7), den laveste oppslutningen partiet har hatt siden januar.

For SV er situasjonen motsatt. Med 5,7 (+ 1,5) får SV sin høyeste oppslutning etter stortingsvalget i 2013.

Miljøpartiet De Grønne får en oppslutning på 3,1 prosent (+ 0,7), mens andre partier og lister får 1,5 (- 0,4). I denne gruppen finner vi denne gang blant annet partiet De Kristne og Liberalistene.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 974 personer med stemmerett. Målingen er tatt opp i tidsrommet 25. - 31. oktober.

76,8 prosent av de spurte oppgir partipreferanse, mot 72,8 prosent i oktober. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Mandatberegningen er laget med TV 2s mandatberegningsprogram.

Det skal velges 169 representanter til Stortinget. Det siste mandatet i hvert fylke er et såkalt utjevningsmandat. For å være med i kampen om disse må et parti ha en oppslutning i hele landet på 4,0 prosent. Dette kalles sperregrensen. Et parti som havner under 4,0 kan likevel komme inn på Stortinget fordi de har høy oppslutning i et eller flere fylker.