Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i Kirkenes i september. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) i Kirkenes i september. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Foto: Sørbø, Krister

Asyl-ordfører forbannet på Listhaug

– Vi tok et nasjonalt ansvar da flyktninger og mirgranter i tusentall strømmet inn i Norge. Men staten vil ikke betale som avtalt. Nå har ordfører Rune Rafaelsen (Ap) fått nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget skriver ordføreren i den norske grensekommunen at statsråd Listhaug ikke har formidlet korrekt informasjon om de avtalene som kommunen inngikk med Utlendingsdirektoratet (UDI) om mottakstjenester da hundrevis av asylsøkere daglig rullet inn i Sør-Varanger på sykkel.

Nå ender det hele i retten, for UDI vil ikke betale det kommunen krever.

Uenighet om avtalene

– Det er med utgangspunkt i fire skriftlige avtaler vi har fakturert staten for 17 millioner kroner for avtalte tjenester. UDI mener betalingsforpliktelsen er på bare 13 millioner, og når Sylvi Listhaug i en redegjørelse til komiteen begrunner dette med at det var et muntlige avtaler inne i bildet, så er det uriktige og ufullstendige påstander, sier Rafaelsen. -

– Hun desinformerer Stortinget, sier han, og mener tvisten nå toppes ved at uriktige opplysninger blir formidlet videre av innvandrings- og integreringsministeren.

Tok et statlig ansvar

– Vi tok umiddelbart et statlig ansvar da over 5000 flyktninger og migranter kom inn i Norge over grensestasjonen på Storskog. Lokalt politi, frivillige og en liten kommune tok et svært ansvar, og da skuffer det meg at ministeren selv framfører uriktige påstander hun må ha fått fra sitt eget direktorat, sier Rafaelsen.

– Jeg ser svært alvorlig på at UDI gir statsråd Listhaug og Stortinget feilaktige opplysninger, sier han.

I brevet fra statsråden til Stortings-komiteen heter det at tvisten mellom staten og kommunen også knytter seg til dokumentasjon av påløpte utgifter.

Statsråd på tynn is

Også på dette punkt mener Sør-Varanger at statsrådens tilnærming er ufullstendig og misvisende.

«Fordi saken er en kontraktstvist med avtalt fastpris for de fleste ytelser, er den korrekte juridiske tilnærming slik Sør-Varanger kommune ser det, snarere hvorvidt UDI har dokumentert at kommunen har levert mangelfullt og at UDI har reklamert i tide», heter det i brevet som nå er sendt kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Brukte Sør-Varanger som eksempel

Senior kommunikasjonrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i justis- og beredskapdepartementet bekrefter overfor TV 2 at de er kjent med innholdet og påstandene i brevet fra Sør-Varanger kommune, og han ser ikke noen motstrid i det Rafaelsen beskriver, og beskrivelsen Listhaug har gitt i brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– I brevet til komiteen om kostnader knyttet til ubrukte mottaksplasser mente statsråden at det var riktig å ta med eksempler på utfordringer under ankomstssituasjonen. Statsråden beskrev syv tilfeller for å illustrere noe av kompleksiteten i håndteringen av denne situasjonen. Tvisten mellom Sør-Varanger kommune og UDI er et av disse eksemplene. Ingen av eksemplene er detaljert beskrevet, det var heller ikke meningen. Når det gjelder den konkrete tvisten, er det innledet en rettslig prosess og statsråden kan derfor ikke kommentere den nærmere, sier Skjøld-Lorange til TV2.