Ubaydullah Hussain skal nå ha klippet av seg det karakteristiske skjegget. Her fotografert sammen sin advokat John Christian Elden under et rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo tingrett tidligere i år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain skal nå ha klippet av seg det karakteristiske skjegget. Her fotografert sammen sin advokat John Christian Elden under et rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo tingrett tidligere i år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Ubaydullah Hussain mistenkes for IS-verving i fengsel

Islamisten Ubaydullah Hussain skal ha forsøkt å rekruttere en drapsdømt medfange til terrorgruppen IS, ifølge VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamisten Ubaydullah Hussain står i Oslo tingrett tiltalt for å ha rekruttert to norske fremmedkrigere, i det som er første gang at en mann er tiltalt for terrorrekruttering i Norge.

Saken starter torsdag.

Politiets sikkerhetstjeneste (POST) mistenker Hussain for å ha forsøkt å rekruttere en medfange i Kongsvinger fengsel til terrorgruppen IS, skriver VG. Mannen var dømt for drap, og satt inne i samtidig som Hussain, ifølge avisen.

Hussain sitter varetektsfengslet i Kongsvinger fengsel, i påvente av rettssaken.

Nekter straffskyld

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier at de ikke vil kommentere avisens opplysninger.

– Så lenge det ikke foreligger noen siktelse om dette, er det vanskelig å forholde seg til. Vi kan derfor ikke kommentere det, ut over å avvise det. Men skulle det være tilfelle, er det vel et godt argument for at han ikke bør sitte fengslet, sier Elden til VG.

I tiltalen står det at Hussain «tilrettela og organiserte reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til ISIL i Syria». Han skal ha hjulpet med å kontakte IS-personell, innkjøp av utstyr og rådgivning.

Hussain er også tiltalt for å ha truet et vitne. Han ble pågrepet i desember i fjor, og har hele tiden nektet straffskyld. Det er satt av seks uker til rettssaken.

Kalt inn nye vitner

Tidligere i oktober kunne TV 2 melde at Hussain hadde klippet skjegget og hevdet at han hadde brutt med ekstremistmiljøet. Det kommer ikke frem av VGs artikkel når Hussain skal ha rekruttert den drapsdømte medfangen, men statsadvokat Frederik G. Ranke sier at det er et tema i saken om Hussain har brutt med ekstremistmiljøet eller ikke.

– Det er stevnet noen flere vitner i saken og det dreier seg om opplysninger som kan kaste lys om hvorvidt Ubaydullah Hussain har brutt med miljøet eller ikke, sier Ranke til VG.

PST vil kommentere saken overfor VG.