I TRØBBEL: Hillary Clinton er i trøbbel etter at FBI gjenopptok epostsaken. Nå kommer senatsleder Harry Reid med kraftige angrep mot FBI-sjef James Comey. 16. (Foto: AP/Andrew Harnik)
I TRØBBEL: Hillary Clinton er i trøbbel etter at FBI gjenopptok epostsaken. Nå kommer senatsleder Harry Reid med kraftige angrep mot FBI-sjef James Comey. 16. (Foto: AP/Andrew Harnik) Foto: Andrew Harnik

Hevder FBI-sjefen kan ha brutt loven for å hjelpe Donald Trump

Demokratenes senatsleder, Harry Reid, er sterkt kritisk til måten FBI kunngjorde etterforskningen av nye eposter knyttet til Hillary Clinton på. Han mener FBI-sjef James Comey kan ha brutt loven og at han favoriserer Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Så fort du fikk tak i de minste antydninger om Clinton, hastet du med å publisere det på den mest negative måten som mulig, sier Reid i en pressemelding.

Reid mener kunngjøringen kan være i strid med den såkalte «Hatch act», en lov som forbyr FBI-ansatte å forsøke å påvirke valg gjennom jobben sin.

Før helgen informerte FBI-sjef James Comey kongressen om at det var funnet nye eposter og at FBI hadde besluttet å gjenoppta etterforskningen av den såkalte epostsaken. Saken ble opprinnelig henlagt tidligere i år da byrået konkluderte med at det ikke var grunnlag for å tiltale Hillary Clinton.

Reid sier ifølge CNN at Comey favoriserer Trump og Republikanerne. Han hevder at FBI har informasjon om at Trump har tette bånd til Russland. Reid sier han har bedt FBI om å offentliggjøre denne, noe de ikke har gjort.

Forspranget krymper

Nyheten om at saken gjenåpnes slo ned som en bombe kun 11 dager før valget. Hillary Clinton har hatt en solid ledelse på meningsmålingene, men på en fersk nasjonal måling har forspranget krympet til to prosent.

Nyhetsbyrået AP og TV-kanalen ABC News meldte sent søndag kveld at FBI har fått ransakingsordre til å gjennomgå epostene på datamaskinen som knyttes til Clintons epostserver.

Kilder hevder overfor Wall Street Journal at FBI skal undersøke 650.000 eposter på en datamaskin som tilhører den tidligere kongresspolitikeren Anthony Weiner. Flere tusen av disse kan ha blitt sendt til eller fra den private serveren som Clinton brukte mens hun var utenriksminister.

Det antas at mange av epostene er sendt eller mottatt av Weiners ekskone Huma Abedin, som er en av Clintons nærmeste medarbeidere.

Clinton er forbannet

Ifølge Washington Post har FBI-etterforskerne visst om de nye epostene i flere uker, men at sjef Comey ikke ble varslet før nylig. Det er allerede varslet at det vil ta lang tid å gå gjennom den nye informasjonen.

Dermed vil ikke velgerne vite hvor alvorlig saken er før de avgir sin stemme. Donald Trump bruker nå saken for alt den er verdt i innspurten av valgkampen.

Clinton selv ber FBI om å offentliggjøre all informasjon de sitter på. Hun mener at FBIs kunngjøring av den den nye etterforskningen er «dypt problematisk».

Flere mener kunngjøringen bryter med etablert praksis i USA. Det er vanlig å være tilbakeholden med informasjon som kan påvirke resultatet, rett før et presidentvalg.

– Vi har stø kurs

Da Donald Trump snakket til sine tilhengere i Las Vegas, sa han blant annet følgende:

– FBI gjenåpner etterforskningen mot Hillary Clinton. Hun har satt nasjonen i fare. Hun har satt barna deres i fare.

Søndag talte Hillary Clinton på et arrangement i den viktige staten Florida. Der understreket hun at saken ikke skal få ødelegge den siste valgkampuken.

– Vi har stø kurs og kommer ikke til å bli forstyrret av dette.

TV 2 / NTB