Finanstilsynet åpner tilsyn av inkassoselskapet
etter tv 2-avsløring:

Krevde inn penger for kataloghaiene

Da Hendrik Fasmer ringte inkassoselskapet som sto for innkreving av penger for 1801 Nummeropplysninga, tok daglig leder i katalogselskapet telefonen der også.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva jeg tenkte da? Jeg tenkte det var en bekreftelse på at dette er ren svindel, sier Hendrik Fasmer.

På forsommeren mistenkte Hendrik Fasmer at familiebedriften på Alvøen, som han er styreformann i, ble utsatt for et svindelforsøk.

Alvøen Gamle Mølle er en familiebedrift som driver utleie av lokaler og småbåthavn. Her ble vaktmesteren oppringt av 1801 Nummeropplysninga, og bedt om å bekrefte sitt navn og stilling.

– Ordrebekreftelsen er akseptert, står det. Så fikk vi en faktura fra dem, sier Fasmer.

Han dokumenterte derfor all kontakt han hadde med daglig leder Amir Spjøtvold Mian i 1801 Nummeropplysninga.

Fasmer sendte innsigelse på fakturakravet han hadde fått fra det eksterne selskapet TT fakturaservice, på vegne av 1801 Nummeropplysninga. I en epost han fikk som svar skriver daglig leder Mian at selskapet opprettholder kravet likevel.

– De er frekkere enn fanden, ikke sant? Det er jo helt utrolig, sier Fasmer.

Han ringte for å snakke med Mian, uten å lykkes med å få stoppet fakturakravet.

– Bekreftelse på svindel

Umiddelbart etter begynte inkassokravene å strømme inn fra TT Inkasso, et annet datterselskap i det trondheimsbaserte selskapet TT Group.

– Jeg ringte TT Inkasso, og tror du ikke at det var Amir Mian som svarte da også? Han samme som sitter som daglig leder for Nummeropplysninga?

Hendrik møtte altså samme person hos katalogselskapet han hevder forsøkte å svindle familiebedriften som hos inkassoselskapet som krevde inn pengene.

– Det måtte jo være en link her, og det er bare en bekreftelse på at det er svindel, sier Fasmer.

Varetektsfengslet i fire uker

TV 2 har gjennom flere måneder undersøkt et større nettverk i katalogbransjen – aktører som samarbeider, oppretter og legger ned virksomheter hurtig og som har svært mange klager fra norske bedrifter som føler seg svindlet av dem.

I forrige uke ble lederne for det trondheimsbaserte selskapet 1801 Nummeropplysninga pågrepet av politiet. Styreleder Jonas Myrvold og daglig leder Amir Spjøtvold Mian sitter nå varetektsfengslet – siktet for grovt bedrageri gjennom katalogtjenesten nummeropplysninga.no.

Flere hundre bedrifter mener de har blitt forsøkt svindlet av bedriftens telefonselgere. Telefonselgerne skal ha ringt potensielle kunder, og villedet dem til å tro at de har hatt en allerede eksisterende avtale hos dem.

De ba om at kunden trykket på en epost-lenke, som skulle bekrefte at kontaktopplysningene de allerede hadde stemte. Det som egentlig skjedde var at de bestilte et års abonnement på en ny oppføring i katalogen nummeropplysninga.no – uten å få beskjed om at produktet kostet penger.

Tette linker til TT Group

I kveld kan TV 2 avsløre at det var TT Group AS, et trondheimsbasert aksjeselskap som ble stiftet i 2010, som sto for fakturering, system for kundehåndtering og inkasso til de som trykket på epost-lenken.

Lenken går inn til et system for håndtering av kunderelasjoner. Denne kontoen var utviklet for TT Solutions og eid av TT Finans.

Etter at TT Finans mottok ordrebekreftelsene fra kundene 1801 Nummeropplysninga hevdet å ha, sendte de ut faktura via en service de kalte TT Fakturaservice.

Hvis kunden ikke betalte fakturaen, sto TT Inkasso for innkrevingen av pengene. I en periode sto også TT Regnskap Stjørdal AS som regnskapsfører for selskapet.

Har jobbet for TT Sales Service

Undersøkelser TV2 har gjort, viser at domenene nummeropplysninga.no, ttinkasso.no, ttfinans.no og flere andre av TTs datterselskaper lå inne på samme dataserver.

Selskapene har samme IP-adresse, og har i praksis mulighet for å få tilgang til hverandres informasjon og samtlige programvarer som ligger inne på fellesserveren.

Både styreleder Jonas Voldhagen Myrvold og Amir Spjøtvold Mian har tidligere jobbet i det nå oppløste selskapet TT Sales Service AS. 1801 Nummeropplysninga overtok domenet etter dette selskapet i februar i år. Da hadde 1801 Nummeropplysninga sendt ut fakturakrav i minst fem måneder allerede.

Har avsluttet samarbeidet

Flere av disse datterselskapene ble slått konkurs, eller endret bedriftsnavn og styre i høst.

TV 2 har vært i kontakt med daglig leder av TT Group, Terje André Danielsen. Han ønsker ikke å stille til intervju, men skriver følgende i en e-post:

«Styret og ledelsen i regnskaps- og inkassovirksomheten besluttet å avslutte samarbeidet med Nummeropplysninga. Dette pga. for mange innsigelser på utsendte fakturaer og krav. Dette skjedde før disse forholdene ble kjent både for oss og allmennheten.»

Finanstilsynet vil granske TT

Finanstilsynet sier på generelt grunnlag at inkassoselskapene har et ansvar for å unngå å drive inn urettmessige krav.

Innkassoforetakene har ikke lov til å drive inn ugyldige krav eller tvilsomme krav. For kjernen i dette er at inkassoforetaket ikke skal benyttes til å legitimere urettmessige krav, sier Anne-Kari Tuv, seksjonssjef i Finanstilsynet.

De vil nå undersøke virksomheten til inkassoselskapet som TV 2 har omtalt.

For Hendrik Fasmer ved Alvøen Gamle Mølle er den måned lange kampen mot svindelen endelig over.

Men det skjedde først da de påpekte at de hadde politianmeldt Nummeropplysninga.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook