Denne uken seilte to russiske korvetter fra Svartehavsflåten inn i Østersjøen.

Korvettene er utstyrt med langdistanseraketter som kan frakte atomstridshoder. De russiske fartøyene ble fulgt av flere fartøyer fra den danske marinen.

NATO bekreftet onsdag at fartøyene var i Østersjøen. En kilde i det russiske forsvarsdepartementet bekreftet til avisen Izvestia at russerne øker sin sjømilitære tilstedeværelse i Østersjøen. De første missilene og skipene er allerede på plass, sa kilden til avisen.

Sveriges forsvarsminister er bekymret, og sier at de russiske fartøyene ikke bidrar til noen avspenning i området. I september utplasserte Sverige styrker på den strategisk viktige øya Gotland, 1,5 år tidligere enn planlagt.

– Veldig urovekkende

Nå uttrykker lederen av den svenske Riksdagens forsvarskomité stor uro over utviklingen. Han viser til at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité mandag ble orientert om at rundt 330 amerikanske soldater skal utplasseres på Værnes.

– Når Norge sier at de trenger amerikanske soldater på norsk jord, noe som ikke har skjedd siden den kalde krigen, skal man være klar over at dette ikke handler om en svensk massepsykose. Det som skjer nå, er veldig urovekkende, sier Allan Widman til SVT.

De to russiske korvettene er utstyrt med «Kalibr»-kryssermissiler som har en rekkevidde på 165 mil. Nå krever lederen av den svenske forsvarskomiteen at Sverige handler raskt, og bruker penger nå for å avskrekke mot krig.

– Skal man tolke det som om det kan bli krig hvis vi ikke handler raskt?

– Jeg tror ikke at Sveriges handlinger alene avgjør spørsmålet om krig, men at det finnes en reell fare for krig bør de fleste være klar over, sier Allan Widman.