70 prosent av lærerplassene i Nord-Norge står tomme

Stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) er sjokkert over den historiske bunnen i lærerutdanningen i Nord-Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har det stått så mange tomme studieplasser ved grunnskolelærerutdanningen i Nord-Norge.

– Det er sjokkerende tall og illevarslende for en landsdel som trenger kvalifiserte lærere for å gi våre barn i nord de samme mulighetene som barn i resten av landet, sier Pedersen.

TV 2 har fått den endelige oversikten over antall studieplasser ved lærerutdanningen i Norge som ikke er fylt opp i høst. Den viser er en dobling av antall tomme studieplasser fra i fjor.

Det skjer etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i år innførte et krav om at søkere til grunnskolelærerutdanningen må ha karakteren fire i matematikk for å komme inn.

Til sammen 585 studieplasser står ledige i høst, mens antallet på samme tid i fjor var 282.

Det er Nord-Norge som opplever den sterkeste svikten. Der står 232 plasser ledige.

Mer enn 70 prosent av studieplassene på grunnskolelærerutdanningen for 1.-7. trinn i landsdelen står tomme, viser tallene fra Kunnskapsdepartementet.

– Veldig alvorlig

På Nord Universitet i Bodø var det planlagt 165 studieplasser på lærerutdanningen fra 1. til 7. klasse, men bare 70 studenter møtte opp. I Tromsø møtte bare 29 studenter opp til lærerutdanningen for 1. - 7. trinn.

– Oj! Uff, da! utbryter Pedersen.

Helga Pedersen krever tiltak raskt. Ap har tidligere foreslått å ettergi 50.000 kroner av studielånet til lærerstudenter som tar jobb i Nord-Norge, men dette har regjeringen avslått.

– Nord-Norge har allerede store problemer med å fylle lærerstillingene, så det er veldig alvorlig at det er så lav rekruttering til utdanningen, understreker hun.

Spesielle tiltak for Nord-Norge

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legger vekt på at antallet lærerstudenter totalt i Norge har økt de siste årene.

– Alt i alt viser dette at det faktisk er mulig både å rekruttere lærere og ha høyere inntakskrav til studiene, men så har vi en utfordring når det gjelder trinnet 1. til 7. trinn, og særlig i Nord-Norge.

Han varsler at det kan komme rekrutteringskampanjer i Nord-Norge.

– Dersom dette fortsetter i flere år må det settes inn tiltak. , sier Røe Isaksen.

– Har du tenkt å sitte og se på dette år etter år?

– Nei, vi skal ikke sitte og se på det. Allerede neste år kommer det et historisk løft, med master-utdanning for alle lærere, og jeg er åpen for å se på spesielle tiltak akkurat for 1.til 7. trinn og akkurat i Nord-Norge.

Men Røe Isaksen vil ikke droppe kravet om karakteren 4 i matte ved lærerstudiene i Nord-Norge.

BEKYMRET: Helga Pedersen (Ap) er bekymret for nedgangen i antallet som blir utdannet lærer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Helga Pedersen (Ap) er bekymret for nedgangen i antallet som blir utdannet lærer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det er uaktuelt, og dårlig politikk hvis vi skal senke kravene i den landsdelen som har størst økonomisk vekst, har et kjempepotensiale og trenger en satsing på kunnskap, sier han.

Ansetter ufaglærte

Rektor Bjørn Olsen ved Nord Universitet sier svikten i antallet lærerstudenter er dramatisk.

– Hvis vi og Universitetet i Tromsø, som utdanner til de tre nordligste fylkene primært, kjører på full kapasitet, så greier vi bare å dekke femti prosent av behovet som er for lærere i nord sier han.

Rektoren synes det er tragisk at utdanningsinstitusjonene i landsdelen i høst ikke klarer å fylle mer enn knapt 30 prosent av studieplassene.

– Det blir vanskeligere å få tak i kvalifiserte lærere i Nord-Norge, det er konsekvensene. I år er det faktisk første gang Bodø kommune har måttet ansette lærere som ikke er kvalifisert, og det er i en kommune som utdanner lærere. Det er mye verre når du går ut i distriktene, så dette er alvorlig, sier Olsen.

På landsbasis var det i fjor 3 532 ukvalifiserte lærere i grunnskolen, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook