Mange styrer unna vin med mye garvestoff, fordi de tror at det gir hodepine. Jacques Trouiller på Vinmonopolet sier at det er stor etterspørsel etter viner med lave mengder med garvestoff.

– Det er ganske mange som spør om det faktisk. De er opptatt av det fordi de mener de får vondt i hodet av det.

Trouiller sier at det er ofte kvinner som er opptatt av lave mengder med garvestoff.

– Hvis menn kommer og spør om vin uten garvestoffer så er det fordi de skal kjøpe vin til kona, sier han til Matkontrollen

Garvestoff definerer vinen

Vinekspert Gunnar Skoglund sier at garvestoff eller tannin, som det også kalles, er noe alle rødviner må ha.

– Garvestoff er den viktigste egenskapen til vinen. Det gir ryggraden og strukturen til en vin og gjør at vinen ikke blir slapp i munnen, sier han.

Garvestoff finnes mest i rødvin, fordi det sitter i skallet på druen. Det er skallet som gir farge og garvestoff i vinene.

– Man finner det mange steder i naturen. Nøtter, te og sjokolade har masse garvestoff. Det er et utberedt fenomen i naturen. Det er en antioksidant, faktisk, sier Skoglund til Matkontrollen.

Skoglund forteller at det ikke finnes rot i virkeligheten når noen hevder at det er garvestoff som er årsaken til hodepinen dagen derpå.

AVVISER MYTE: Hodepineekspert og lege Christofer Lundqvist ved Ahus forteller Solveig Barstad i Matkontrollen at mye alkohol garantert gir hodepine, men at garvestoff i rødvin ikke kan få skylden. Foto: TV 2.
AVVISER MYTE: Hodepineekspert og lege Christofer Lundqvist ved Ahus forteller Solveig Barstad i Matkontrollen at mye alkohol garantert gir hodepine, men at garvestoff i rødvin ikke kan få skylden. Foto: TV 2.

– Det er en utbredt misforståelse at garvestoff gir hodepine. Det finnes ingen fakta som tilsier det. Hvis folk velger bort vin som har garvestoffer fordi de er redd hodepine, så bør de forsøke på nytt rett og slett, sier han.

– Alkohol gir hodepine

Heller ikke overlege og professor Christofer Lundqvist ved Akershus universitetssykehus sier at det finnes noe sikkert bevis for at garvestoff i rødvin gir hodepine.

– Det mener jeg definitivt at det ikke gjør. Det finnes ikke noe bevis på at det gjør de, sier han til Matkontrollen.

Ifølge Lundqvist gir heller ikke de andre kjente stoffene som histaminer eller sulfitter hodepine.

– Disse stoffene er blitt diskutert, og det er ganske sikkert at de ikke gir hodepine. Histaminer gir nesetetthet og allergifølelse, og folk som drikker rødvin får jo sjelden slike symptomer selv om de får hodepine, sier han.

MERKET: Flere viner er merket med denne etiketten, «Lav på garvestoff og histamin», og disse vinene selger bra ifølge Vinmonopolet. Foto: TV 2.
MERKET: Flere viner er merket med denne etiketten, «Lav på garvestoff og histamin», og disse vinene selger bra ifølge Vinmonopolet. Foto: TV 2.

Men noen får vondt i hodet likevel. Det skyldes ikke garvestoffer, ifølge legen:

– Noen er litt mer følsom for alkoholens effekt enn andre. Det er mye mer sannsynlig, og en mye mer sikker sammenheng mellom alkohol-inntak og hodepine enn hva det er mellom rødvinsstoffer og hodepine. For mye alkohol kan gi hodepine, sier han.

Merker vin med lavt innhold av garvestoff

Likevel har flere produsenter merket sine viner med «lavt innhold av garvestoff og histamin». Disse vinene er populære på polet. Arcus er landets største vinimportør, og har flere viner med slike merkelapper.

– Vi merker våre viner fordi kundene våre spør om det. Vi har gjort undersøkelser som viser at kundene er veldig interessert i innhold av garvestoff og histaminer. De tror at det har en biologisk effekt, men vi kan ikke dokumentere det, sier fagdirektør for vin i Arcus, Frithjof Nicolaysen.

Matkontrollen ser du på TV 2 torsdag kveld klokken 20.00.