– Det er mange smakløse oster på markedet, oppsummerer pizzakokken Dag Fjell etter å ha smakt på seks varianter.

Han er daglig leder på pizzastedet Café di Roma i Oslo og har blindtestet seks revede osteprodukter sammen med tv-kokk og daglig leder Benedicte Eriksen fra gourmetbutikken Gutta på haugen samt pizzaservitør Guro Gulstuen Nordhagen.

Tre oster og tre «jukse»-oster

Ved hjelp av analysebyrået Nielsen har Matkontrollen valgt ut disse fem bestselgerne: Tine original pizzaost, Arla Apetina mozzarella, Synnøve revet gulost, First Price topping og Synnøve revet økonomi. I tillegg har vi tatt med toppingen fra Coop X-tra.

De tre sistnevnte er såkalte analoge oster der melkefettet er helt eller delvis erstattet med vegetabilske oljer, og det var nettopp to slike produkter som havnet helt i bunn på vår blindtest. Både toppingen fra Coop og Synnøve revet økonomi slaktes unisont av smakspanelet.

Smakløst og gummiaktig

– Det smaker ingenting, sier Benedicte Eriksen om toppingen fra Coop, mens hun karakteriserer Synnøves revet økonomi som smakløs og gummiaktig.

Guro og Dag er enige:

– Det føles rart i munnen, det føltes ikke som en ordentlig feit ost, sier Guro Gulstuen Nordhagen om produktet fra Coop.

KÅRET «JUKSE-OST» TIL VINNER: Testpanelet fra venstre til høyre: Pizzaservitør Guro Gulstuen Nordhagen, daglig leder på Café di Roma, Dag Fjell og kokk/osteekspert Benedicte Eriksen. Programleder Solveig Barstad fungerte som kokk og servitør under testen. Foto: TV 2.
KÅRET «JUKSE-OST» TIL VINNER: Testpanelet fra venstre til høyre: Pizzaservitør Guro Gulstuen Nordhagen, daglig leder på Café di Roma, Dag Fjell og kokk/osteekspert Benedicte Eriksen. Programleder Solveig Barstad fungerte som kokk og servitør under testen. Foto: TV 2.

– Det er tydelig at det ikke er ekte ost. Den var smakløs, sier Dag om Synnøves revet økonomi.

Seier til en topping

Da vinneren ble avslørt, ble også smakspanelet overrasket. Flest poeng gikk nemlig til toppingen fra First Price, som er en blanding av ost og analog ost.

– Det er i hvert fall ost, sier Dag når han spiser pizza med toppingen fra First Price. Han blir overrasket når vi forteller ham at det er et blandingsprodukt.

Både Dag og Guro likte toppingen fra First Price godt, men Benedicte var ikke helt enig.

Hun holdt en knapp på andreplassen, som ble delt mellom Arla Apetina mozzarella og Tine original pizzaost. Likevel mener hun at mozzarellaen ikke har den karakteren hun ønsker i en pizzaost og at osten fra Tine er nøytral.

Synnøve revet gulost havnet midt på treet, men alt i alt mente smakspanelet at ingen av ostene kunne kalles en smaksbombe. Den høyeste karakteren som ble gitt var en firer på terningen.

Plassering:

1. Topping fra First Price (terningkast 4)

2. Delt andreplass til Apetina Mozzarella og Tine original pizzaost (terningkast 3)
3. Delt tredjeplass til Synnøve revet gulost og Synnøve revet økonomi som begge havnet knepent foran sisteplassen (terningkast 1)

4. Bunnplassering med ener på terningen fra alle i smakspanelet til Coop X-tra topping (terningkast 1)

Matkontrollen ser du på TV 2 torsdager klokken 20.00.