Illustrasjonsbilde. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Aas, Erlend

Nå vil regjeringen registrere forbruksgjelden din

Nordmenn har over 100 milliarder kroner i forbruksgjeld. Nå vil myndighetene bremse kredittgjelden slik at færre havner i luksusfellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er svært bekymringsfullt at forbruksgjelden, spesielt blant de unge, øker så mye. Et gjeldsregister vil være med på å bidra til at forbrukerne får korrekte lån, sier Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), fungerer også som forbrukerminister, til NRK.

Regjeringen ønsker å opprette et nytt register som viser en samlet oversikt over hver enkelts forbruks- og kredittkortgjeld. Årsaken til at nordmenn har mye kredittgjeld er fordi lånegiverne ikke vet hva folk har i forbruksgjeld fra før.

Nordmenn har over 100 milliarder i forbrukslån, opplyser Finanstilsynet. Legger vi dette sammen med nordmenns boliggjeld, viser tallene at norske husholdninger har en samlet gjeld på rundt 3000 milliarder kroner.

Statsråd Solveig Horne (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Statsråd Solveig Horne (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Den rødgrønne regjeringen foreslo på slutten av sin regjerings­periode i 2013 et offentlig gjelds­register for Stortinget. Den nåværende regjeringen trakk forslaget, og finansieringen av et offentlig gjeldsregister ble fjernet. Den nåværende regjeringen ønsker at private aktører skal stå bak og drive gjeldsregistre, skriver Dagens Næringsliv.

Tirsdag ble forslaget sendt på høring, med frist til desember. Regjeringen ønsker at registeret skal tre i kraft høsten 2017, skriver NRK.

17 europeiske land har allerede et gjeldsregister, men flere av dem fungerer som Altinn, hvor bare har innsynsrett i egen økonomi.