Kvinne utga seg for å være nevrokirurg:

Falsk lege svindlet MS-syke Julie (27) for 133.000 kroner

Sarpsborg (TV 2): Først dagen før MS-syke Julie Trippestad (27) skulle reise for å få behandling i USA, forsto hun at legen var falsk og hadde svindlet henne for 133.000 kroner. Den falske legen er siktet for bedrageri i syv saker, men er fremdeles på frifot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julie Trippestad har en svært aggressiv form for MS. Diagnosen fikk hun på nyttårsaften for under ett år siden, og allerede nå må hun bruke rullestol for å bevege seg rundt i hjemmet.

Da en kvinne som sa hun var nevrokirurg tok kontakt i sommer via Facebook og sa hun kunne skaffe eksperthjelp i USA, ble Julie svært glad.

– Jeg var skeptisk først, men etter å ha mottatt en rekke meldinger fra henne, tenkte at jeg endelig hadde funnet noen som kunne hjelpe meg. Jeg var veldig lykkelig over tanken på at jeg skulle komme hjem og vise sønnen min at mamma er blitt frisk, sier Trippestad til TV 2.

Har du opplevd liknende historier? Ta kontakt med TV 2s jounalister.

Skulle behandles i USA

Trippestad beskriver kvinnen som svært effektiv og kunnskapsrik. I løpet av noen få dager fortalte hun via Facebook at hun hadde fått kontakt med studievenner som jobber ved et eksisterende MS-senter i Los Angeles som kunne gi 27-åringen stamcellebehandling.

TV 2 har sett en rekke meldinger som kvinnen og Trippestad har utvekslet. Her bekrefter hun at hun er nevrokirurg og spesialist på MS.

6. juni skriver kvinnen:

«Hei! Jeg har brukt dagen på å sjekke ut en del ting. Har du råd til å ta turen til USA sammen med meg og Hans Erik? :) Jeg har funnet et flott behandlingstilbud.»

Her poserer den falske legen i sykehusomgivelser med legefrakk og stetoskop. Foto: Privat / Screenshot
Her poserer den falske legen i sykehusomgivelser med legefrakk og stetoskop. Foto: Privat / Screenshot

Trippestad hadde muligheten til å få innpass allerede i løpet av en drøy måned, ble hun fortalt. Kvinnen tilbød seg å bruke sommerferien på å følge henne opp i Los Angeles.

Haken var at behandlingen var dyr, og hun måtte bestemme seg raskt.

«Problemet er bare at det må være nå, ellers så har jeg ikke mulighet. Det kommer på 105.000 med reise, opphold og stamcellebehandling.», skriver kvinnen og fortsetter:

«I andre land må du jo fort opp i 300-400.000”.»

Sendte bilder med legefrakk

I juni var Julie Trippestad svært utmattet. Sammen med sin nære venn Richard Engelstad (57) reiste hun likevel til Arendal for å møte kvinnen.

– Vi hadde en lang middag sammen, og jeg opplevde at hun var svært profesjonell. Hun snakket om legejobben sin, om operasjonene sine og hadde alle medisinske svar på spørsmålene jeg hadde, sier Trippestad.

Den falske nevrokirurgen sendte bilder til 27-åringen hvor hun hadde på seg legefrakk og tilsynelatende befant seg i sykehusomgivelser.

I juni skriver hun igjen til Trippestad:

«Skaff gjerne alle papirene du kan :) Om du har noe som ligger under din journal på helsenorge, så kopier det gjerne, og send det til meg».

Kvinnen fikk til slutt utdrag fra journalen tilsendt.

Denne meldingen mottok Julie Trippestad fra den bedragerisiktet kvinnen. Foto: Privat / screenshot 
Denne meldingen mottok Julie Trippestad fra den bedragerisiktet kvinnen. Foto: Privat / screenshot 

«Legen» dukket aldri opp

15. juli skulle de reise til USA. Planen var at de skulle møtes noen dager i forveien i Oslo, for å forberede seg til reisen.

Men kvinnen dukket aldri opp.

– Jeg skjønte etterhvert at noe var alvorlig galt. Dagen før vi skulle reise, unnskyldte hun seg med at hun måtte gjennomføre en hasteoperasjon og at vi måtte møtes på Gardermoen. Når jeg da sjekker billettene, viser det seg at de er kansellerte på grunn av manglende betaling, sier Engelstad.

I alt hadde da Engelstad, Trippestad og hennes kjæreste betalt inn 133.000 kroner til kvinnens konto. TV 2 har sett dokumentasjon på alle transaksjonene.

Erkjenner alle forhold i siktelsen

For kvinnen er ikke verken nevrokirurg eller lege. I realiteten er hun arbeidsledig og går på trygd.

I slutten av juli leverte Julie Trippestad inn en fyldig anmeldelse til politiet. 3. august ble kvinnen pågrepet, siktet for bedrageri etter straffelovens paragraf 371 a) med en strafferamme på to år.

Denne meldingen mottok Julie Trippestad fra den bedragerisiktet kvinnen. Foto: Privat / screenshot 
Denne meldingen mottok Julie Trippestad fra den bedragerisiktet kvinnen. Foto: Privat / screenshot 

Siktelsen var da på bakgrunn av i alt fire saker. Politiet bekrefter at Trippestad-saken er en av sakene kvinnen ble fengslet for i august.

Gjennom sin advokat Ole Joakim Devold formidler kvinnen at hun ikke ønsker å snakke med TV 2. Devold sier at hun erkjenner alle forhold som hun er siktet for.

– Jeg kan bekrefte at hun erkjente alle de fire forholdene hun var siktet for i august, sier Devold til TV 2.

Han bekrefter at hun også erkjenner å ha gitt seg ut for å være helsepersonell uten å være det, men ønsker ikke å gå i detalj på hva hun har forklart, siden saken er under etterforskning.

– Hun har ikke gitt noen begrunnelse for dette, annet enn at hun beklaget veldig sterkt i retten det hun har gjort. Men hun gikk ikke nærmere inn på bakgrunnen for at hun gjorde dette, sier Devold.

Politiet ser alvorlig på siktelsen

Julies kjæreste har sammen med Trippestad og Engelstad overført ialt 133.000 kroner til kvinnens konto. Foto: Nina Kausland
Julies kjæreste har sammen med Trippestad og Engelstad overført ialt 133.000 kroner til kvinnens konto. Foto: Nina Kausland

I august ble hun varetektsfengslet i to uker med brev og besøksforbud. Politiet ønsket opprinnelig fire ukers varetektsfengsling, men Aust-Agder tingrett mente to uker var tilstrekkelig.

– Politiet ser alvorlig på en slik bedragerisak, sier Jens Martin Reiersølmoen, leder for etterforskningsavsnittet hos politiet i Arendal.

Han understreker at det at hun aktivt oppsøker folk og utgir seg for å være lege gjør at saken er skjerpende.

Kvinnen er nå ute fra varetektsfengsling, og politiet bekrefter at de fremdeles etterforsker saken. I følge politiet er siktelsen utvidet til å gjelde i alt syv saker fra i sommer, og etter det TV 2 forstår er flere saker kommet til.

Hennes forsvarer er ikke kjent med flere enn fire saker.

– Jeg er kun kjent med siktelsen fra august, og er ikke kjent med flere saker. Det har ikke kommet noe mer fra politiet til meg, sier Devold.

Dømt for bedrageri to ganger

Fra før har kvinner to bedrageridommer.

Ifølge den første dommen fra 2008 i Aust-Agder tingrett, startet bedragerisakene allerede i 2005. I tidsrommet 2005 til 2007 forhåndssolgte hun en rekke hunder til kjøpere over hele landet, uten at de fikk noen hund.

Julie Trippestad mener hun har blitt vesentlig sykere som følge av påkjenningene av svindelsaken. Foto: Nina Kausland / TV 2
Julie Trippestad mener hun har blitt vesentlig sykere som følge av påkjenningene av svindelsaken. Foto: Nina Kausland / TV 2

I dommen fra 2010 fra Aust-Agder Tingrett kommer det fram at hun tok opp lån fra sin far på 20.000 kroner og opprettet et Mastercard i kjærestens navn.

Begge gangene sakene ble behandlet i retten, tilsto hun forholdene.

Ble innlagt etter svindelen

Da Trippestad forsto at hun var blitt svindlet og lurt, fikk hun en mental knekk. Hun ble innlagt på sykehus i underkant en uke.

– Jeg brukte alle kreftene jeg hadde til overs i sommer på å være i kontakt med kvinnen og forberede meg til reisen som skulle gjøre meg frisk. Da det viste seg å være løgn, falt jeg helt sammen, forteller hun.

Så sent som i midten av oktober, tok kvinnen kontakt med Julie Trippestad.

15. oktober sendte hun følgende melding:

«Ville bare gi beskjed om at jeg vipset over 500 kroner. Sender mer fortløpende. Ønsker deg faktisk alt godt Julie. Lykke til.»

– Hva er det som får en person til å sitte og se en MS-syk småbarnsmor inn i øynene og si «slapp av, dette ordner jeg»? spør Richard Engelstad.

De har forlengst innfunnet seg med at pengene er tapt. De ønsker likevel å stå frem i TV 2 for å advare andre mot kvinnen, som de frykter vil gjenta legeløgnen overfor nye ofre.