Her blir modellen Soroya ufrivillig kysset på brystet under et fransk live-show. FAXIMILE: C8TV/YOUTUBE
Her blir modellen Soroya ufrivillig kysset på brystet under et fransk live-show. FAXIMILE: C8TV/YOUTUBE

Ble sextrakassert på direkte TV – nå har franske kvinner fått nok

I Frankrike er det opprettet en nettside der opplevelser med sextrakassering deles. Håpet er å sette lys på hvordan kvinner behandles i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Episoden som nå har fått massiv oppmerksomhet i Frankrike, skjedde under direktesending på fransk TV.

Ifølge avisen Mirror deltok modellen Soroya i en rekonstruksjon av Kim Kardashian-ranet da episoden skjedde. En av mennene som deltok i rekonstruksjonen ble oppfordret av programlederen til å gi henne et kyss.

Dette nektet modellen, men på spørsmål om han kunne kysse henne på kinnet, vendte hun kinnet til. Da kysset mannen henne heller på brystet.

Sammenlignes med Trump

TV-sendingen har vakt sterke reaksjoner i Frankrike, Cécile Duflot er blant flere som er sjokkerte over hendelsen. På twitter skriver hun;

– Hvordan kan vi være sinte på Trump og tolerere dette? Denne kvinnen sa tydelig nei, og han tvang seg på henne. Dette må endre seg.

Soroya selv sier til L`express at hun er sjokkert over hendelsen.

– Jeg er et menneske, ikke et objekt.

Nettside mot sextrakassering

Nettsiden Chair Collaboratrice har satt sextrakassering på dagsordenen. De oppfordrer kvinner som jobber innen politikken å fortelle om trakassering som skjer på arbeidsplassen.

– Sexistisk språk og handlinger skjer på daglig basis for kvinner i politikken, uavhengig om de er politikere eller andre ansatte, sier kvinnen bak nettsidern Chair Collaboratrice i en artikkel til den franske avisen Le Monde.

Skal kartlegges i Norge

På oppdrag fra LO, Fagforbundet og Fellesforbundet skal det utarbeides en Fafo-rapport om seksuelltrakassering i norskt arbeidsliv. Bakgrunnen for dette er at det per i dag finnes lite forskning på området. Målet er å kartlegge erfaringer og oppfølging av seksuelltrakassering. Prosjektets har vart siden mars i år og forventes avsluttet i desember.