Her seiler det russiske hangarskipet gjennom Den engelske kanal

Marinefartøyer fra hele Russland er på vei til Midtøsten akkurat nå.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg er bekymret over måten Russland nå viser frem sin militære slagkraft på.

Tidlig i neste uke kan en russisk marinestyrke på nesten 30 krigsskip være på plass i det østlige Middelhavet.

I russisk presse kalles krigsskipene fra den russiske Nordflåten «Moskvas havgående knyttneve».

– Det er bekymringsfullt å se den store aktiviteten som Russland har. De viser frem makten og oppgraderingen de har hatt av alt sitt militære materiell. Det er klart at de er en stormakt i Syriakonflikten med en militær kapasitet som få andre har, sier Erna Solberg til TV 2.

– En styrkedemonstrasjon

Britiske marineskip og skip fra NATOs stående maritime styrke fulgte russerne tett mens de passerte det trange Doverstredet mellom Storbritannia og Frankrike. Størrelsen på styrken som nå er på vei til Syria, er helt ekstraordinær i nyere tid.

– Det er jo en styrkedemonstrasjon. Dette er hovedtyngden av det som er kampklart i den russiske flåte, sa Thomas Slensvik ved Forsvarets stabsskole til TV 2 torsdag.

På britisk side fulgte presse og publikum krigsskipenes ferd gjennom Den engelske kanal.

Den britiske kringkasteren BBC sendte ut nyhetsteam i båt og helikopter for å følge hangarskipet «Admiral Kuznetsov» og resten av fartøygruppen som er på vei til Syria. En video The Telegraph har filmet fra helikopter viser også krigsskipene på vei mot Doverstredet.

I tillegg til hangarskipet «Admiral Kuznetsov» er syv støttefartøyer og minst 1-2 ubåter med på seilasen, ifølge russiske medier. Opplysninger TV 2 har innhentet fra ulike russiske kilder, tyder på at marinefartøyer fra hele Russland faktisk er på vei til Midtøsten akkurat nå. Vladimir Putin har sendt nærmest alt som kan flyte til Syria.

Ifølge BBC gir Russlands president Vladimir Putin en tydelig beskjed til Vesten, når han som en maktdemonstrasjon velger å sende flotiljen gjennom Nordsjøen og Den engelske kanal.

– Største deployering siden den kalde krigen

I tillegg til de ti skipene fra Nordflåten, skal også minst én fregatt og to korvetter fra Den baltiske flåten i St. Petersburg være på vei for å slutte seg til kampstyrken.

– Hvis alle disse fartøyene samles samtidig i det østlige Middelhavet, er det nok den største maritime deployeringen Russland har hatt siden den kalde krigen, sier orlogskaptein Slensvik ved Forsvarets stabsskole.

Onsdag morgen skulle Kuznetsov-gruppen starte en tre dagers øvelse i internasjonalt farvann i Norskehavet, og norske luftfartsmyndigheter ble varslet i forkant.

Hangarskipet fotografert fra Dover fredag formiddag. FOTO: Gareth Fuller / NTB scanpix
Hangarskipet fotografert fra Dover fredag formiddag. FOTO: Gareth Fuller / NTB scanpix Foto: Gareth Fuller

Men bare timer senere hadde krigsskipene satt kurs mot Den engelske kanal, bekreftet skipssjefen på den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» til TV 2.

De russiske fartøyene som er på vei mot Syria, vil trolig spille en rolle i det avgjørende slaget om Aleppo, sa etterretningssjef Morten Haga Lunde til VG mandag.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier at Aleppo er «et slakteri». Han etterlyser større fokus på innbyggernes lidelser i Syrias største by.

Nesten 500 mennesker er drept og 2.000 er såret i Aleppo siden syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte gikk til angrep mot de opprørskontrollerte områdene av Aleppo for én måned siden.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al-Hussein ber nå FNs menneskerettighetsråd legge «politisk uenighet» til side og fokusere på sivilbefolkningens lidelser i byen.

– Dersom vi svikter kollektivt når det gjelder å beskytte sivilbefolkningen og få en slutt på dette blodbadet, vil det forfølge oss alle, sa Zeid i en appell til de 47 medlemslandene i rådet fredag.

Zeid, en jordansk prins, betegner overgrepene innbyggerne i de opprørskontrollerte delene utsettes for, som «forbrytelser av historiske dimensjoner»

Utsetter evakuering av sårede

Syriske regjeringsstyrker har nå åpnet en korridor som opprørere og sivile kan benytte for å forlate Aleppo, men gir ingen garantier for sikkerheten. På sosiale meder deles det fredag bilder av flyveblader som er sluppet over byen. Flykt eller dø, er budskapet fra Assad-regimet.

Hjelpearbeidere får ikke evakuert sårede fra Aleppo fredag, opplyser FN. Tvil om sikkerheten er årsaken.

Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) talskvinne Indgy Sediki uttalte tidligere fredag at evakueringen var satt på vent som følge av manglende sikkerhetsgarantier fra de krigførende partene.

– Våre team står klare, men så langt har vi ingen sikkerhetsgarantier for å evakuere de sårede fra inne i Aleppo, sa Sediki fredag formiddag.

FN-rådgiver Jan Egeland opplyste torsdag at FN håpet at evakuering av syke og sårede fra de opprørskontrollerte områdene av byen kunne begynne fredag.

– Vi mener at vi nå har fått alle klarsignaler som vi trenger, sa Egeland under en pressekonferanse i Genève. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook