OVERTRO: En gammel myte gjør at turister returnerer steiner, skjell og andre gjenstander de har tatt med seg fra byen Hilo på Hawaii. (Foto: AP PHOTO) 
OVERTRO: En gammel myte gjør at turister returnerer steiner, skjell og andre gjenstander de har tatt med seg fra byen Hilo på Hawaii. (Foto: AP PHOTO)  Foto: Caleb Jones

Mystisk «forbannelse» skremmer vannet av turister i ferieparadis

Postsjefeni byen Hilo på Hawaii mottar brev etter brev fra overtroiske turister som frykter å bli rammet av en forbannelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da postsjef Alton Uyetake kom på jobben på postkontoret i Hilo onsdag, fant han en konvolutt. Brevet var kun adressert postkontoret, men inneholdt ikke navnet til en spesifikk mottaker.

Imidlertid fant han en lapp på konvolutten. Der sto det «vennligst returner dette til badestranda». I konvolutten fant han en plastpose fylt med sand og skjell, skriver Huffington Post.

Postsjef Uyetake har mottatt flere lignende brev og pakker fra turister i løpet av sine 20 år i jobben.

Overtro og frykt

Bakgrunnen for de bisarre forsendelsene er en gammel myte på Hawaii som heter «Peles forbannelse» (Pele's curse, red. anm).

Pele er en gudinne for ild, lyn, dans og vulkaner i hawaisk mytologi. Sagnet sier at Pele bor på øyas mest aktive vulkan, Kīlauea.

Peles forbannelse dreier seg om at personer som tar med seg gjenstander som naturlig tilhører Hawaii, for eksempel sand, steiner eller skjell, vil bli utsatt for en forbannelse som bringer ulykke. Dette gjelder særlig hvis man tar med seg gjenstander man finner i nærheten av vulkaner.

Postsjefen forteller at enkelte som returnerer steiner og skjell, legger ved en liten beskjed. En skriver blant annet: «Fortell Pele at jeg er veldig lei meg!!».

Får ikke returnert alt

I løpet av årene som postsjef har Uyetake returnert utallige gjenstander, blant annet sand og lavesteiner, tilbake til strender og områdene rundt vulkanene.

Men fordi de får så mange forsendelser, klarer ikke postvesenet å returnere alt tilbake dit avsenderen ønsker. Når de ikke har kapasitet, legger de gjenstandene på parkeringsplassen utenfor postkontoret.

– Når vi leser alle brevene vi får, og forsøker å forstå dem, innser vi at turistene virkelig frykter denne forbannelsen, sier Uyetake.

– Som å knuse et speil

Huffington Post har også snakket med Jessica Ferracane som er informasjonssjef for Hawaii Volcanoes National Park.

Hun forteller at også de mottar brev og pakker fra skremte turister som ønsker å levere tilbake ting de har tatt med seg.

Ferracane avviser forbannelsen og kaller det hele for en falsk myte.

– Denne myten kan sammenlignes med mytene om at det betyr ulykke hvis man knuser et speil eller hvis en svart katt krysser veien foran deg.