Mange irriterer seg over udugelige potetskrellere som ligger i kjøkkenskuffen. I denne testen har Matkontrollen undersøkt den mest solgte potetskrelleren fra de kjente kjøkkenbutikkene, og en fra Rema 1000.

To testgrupper har skrelt flere kilo poteter og gulrøtter. Den ene gruppen av testpersoner består av fire eldre frivillige på Grünerløkka seniorsenter i Oslo. Også kokkene ved restauranten Vaaghals har vurdert hvilken skreller som er best.

– Det er ikke store forskjeller på utseendet, sier Christer Rødseth, kokk ved Vaaghals.

Kokkekollega Eirik Strøm Lillebø sier det er viktig at potetskrelleren ligger godt i hånden.

– Den må også være skarp og må forme seg etter kurvene på potetene og gulrøttene, sier han til Matkontrollen.

For kokker er det veldig viktig at de har en bra potetskreller i skuffen.

– Jeg skreller veldig mye i løpet av en dag. Det må være en skreller som ikke tar mye av skallet, fordi det er svinn, og svinn er dyrt i vår bransje, sier Rødseth.

Er dyrt best?

Bestselgeren fra Jernia, produsert av Victorinox, er nest dyrest i testen. Den imponerer ikke noen i vårt testpanel.

– Den er ikke skarp nok. Du må jobbe for å skrelle, sier Feiring.

FOR SLØV: Victorinox-skrelleren fra Jernia. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
FOR SLØV: Victorinox-skrelleren fra Jernia. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

De frivillige ved seniorsenteret mener skrelleren fra Jernia passer best til å skrelle jordbær. Dermed havner den i bunn, sammen med Zyliss-skrelleren, som er bestselgeren hos Kitch'n.

– Det desidert viktigste er at den ligger godt i hånden. Det gjør ikke denne. Den er for tjukk, sier Vaaghals-kokken Strøm Lillebø.

Selv om denne skrelleren kommer i flere farger, er den ikke god, ifølge våre eksperter og havner på nest siste plass i vår test.

Skrellerne fra IKEA og Rema 1000 er hakket bedre enn Zyliss-skrelleren.

LANG ERFARING: Disse fire frivillige på Grünerløkka seniorsenter i Oslo har skrelt mange kilo poteter og gulrøtter gjennom sitt lange liv. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
LANG ERFARING: Disse fire frivillige på Grünerløkka seniorsenter i Oslo har skrelt mange kilo poteter og gulrøtter gjennom sitt lange liv. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Potetskrelleren fra Clas Ohlson er testvinner og får full pott fra begge testpanel.

– Det er ingen tvil om at denne er favoritten. Den er god. Den ligger godt i hånden. Du kan få tynt og tykt skall, alt etter hva du ønsker, sier Guri Lise Rørvik, frivillig ved Grünerløkka seniorsenter.

IKEA-skreller fikk panelet til å blø

IKEAs skreller skrelte mer enn skallet på potetene og gulrøttene.

Ikke bare en gang, men hele tre ganger skjedde det samme: En av kokkene og to av de frivillige kuttet seg selv med IKEA-skrelleren.

– Kniven er så høyt oppe at du skjærer deg. Den er rett og slett farlig, sier Knut Nordskog, en av de frivillige ved seniorsenteret.

BLODIG: IKEA-skrelleren er rett og slett farlig, mener en av Matkontrollens testere. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
BLODIG: IKEA-skrelleren er rett og slett farlig, mener en av Matkontrollens testere. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Ifølge IKEA har de solgt fem millioner eksemplarer av skrelleren på verdensbasis hittil, og de sier til Matkontrollen at de ikke har fått noen henvendelser om alvorlige hendelser med den. IKEA mener det er tilfeldig at personer i vårt testpanel skadet seg med potetskrelleren.

– Det er trist at det har skjedd med disse. Det kan selvfølgelig skje at man kutter seg med slike type redskaper, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef, IKEA Norge.

Ifølge Thommesen er det ingen som har klaget på denne potetskrelleren.

– I Norge selger vi cirka 20.000 i året av denne potetskrelleren. Heller ikke i Norge har vi fått noen henvendelser. Men jeg håper folk gir beskjed hvis de opplever noe lignende med vår potetskreller i Norge, sier Thommesen.

  • Testen ble utført av to testpanel. Det ene panelet besto av to kokker ved Vaaghals. Det andre panelet bestod av fire eldre frivillige ved Grünerløkka seniorsenter. Merket på potetskrellerne ble anonymisert før testing.

Disse potetskrellerne ble testet:

IKEA og Clas Ohlson har egne merker. Zyliss potetskreller er bestselgeren hos Kitch'n. Victorinox «potetskreller dobbel» er den mest solgte hos Jernia. På potetskrelleren kjøpt hos Rema 1000 står det ikke hvem som har produsert den.

Kjede Navn Pris Terningkast
IKEA IKEA 365+ Värdefull 29,- 3
Kitch'n ZYLISS potetskreller 139,- 2
REMA 1000 Potetskreller 29,- 3
Clas Ohlson Coline potetskreller 29,90 6
Jernia Potetskreller, dobbel (Victorinox) 79,50 2