Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart at såkalt preeksponeringsprofylakse, eller PrEP, blir innført i Norge. Medisinen Truvada bidrar i dag til å gjøre hivpositive smittefrie. Men den gjør også at hivnegative personer som tar den, ikke kan smittes av det fryktede viruset.

– Vi har fått en veldig klar faglig anbefaling fra Helsedirektoratet på at dette er et fornuftig hivforebyggende tiltak overfor den gruppen som har høyest risiko for å bli smittet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– En gledens dag

Leif-Ove Hansen, styreleder i HIV Norge, har jobbet for å få PrEP tilgjengelig i Norge i flere år.

– Dette er en merkedag for hivforebygging i Norge, og det kommer til å bli en nyhet over hele Europa.

Hittil er det bare Frankrike som har innført PrEP, og mye av debatten her hjemme og i resten av Europa har gått på at man frykter en nedgang i kondombruk, og dermed en betydelig økning i andre farlige kjønnssykdommer, dersom man innfører PrEP. Men det tror verken Hansen eller Høie.

– Internasjonale studier har vist at dette ikke er tilfelle, sier Høie.

Strenge kriterier

Det er ikke bare å kaste kondomet og begynne å ta piller i stedet. Man skal være spesielt utsatt for å bli smittet for å få utskrevet en resept.

– Dette er i utgangspunktet for menn som har sex med menn og som lar være å bruke kondom, i et slikt omfang at de er i risikosonen for å få hiv, sier helseministeren.