Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» og slagkrysseren «Pjotr Velikij» fotografert utenfor Trøndelagskysten fra den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET
Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» og slagkrysseren «Pjotr Velikij» fotografert utenfor Trøndelagskysten fra den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET

SE SJøforsvarets bilder av nordflåtens krigsskip:

Russerne avbrøt øvelse i Norskehavet – nå er de på vei sørover mot Syria

REITAN / OSLO (TV 2): – Vi følger nøye med, sier generalløytant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte fartøyer har seilt langs norskekysten denne uken, i det som russiske medier omtaler som den største demonstrasjonen av russisk militærmakt i nordeuropeisk farvann siden 2014.

Ifølge det russiske militærets TV-kanal er formålet med toktet å «sikre den maritime tilstedeværelsen i viktige havområder.»

Blant skipene er Russlands eneste hangarskip, «Admiral Kuznetsov», og den atomdrevne slagkrysseren «Piotr Velikij». De ble fotografert av norske overvåkingsfly vest for Andøya mandag, og den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» utenfor Trøndelagskysten tirsdag.

– «Fridtjof Nansen» har hatt jevnlig radiokontakt med den russiske styrken og de har informert hverandre om manøvrering og posisjonering i henhold til internasjonale avtaler, sier Sjøforsvarets informasjonssjef, kommandørkaptein Per Rostad til TV 2.

Skipssjefen på den norske fregatten opplyser at fartøygruppen siden tirsdag kveld er blitt fulgt av NATO-fartøy.

– Det foregår rutinemessig kommunikasjon mellom fartøyene og det har ikke oppstått noen spesielle hendelser. Siden i går kveld har de (Kutznetsov-gruppen) også blitt fulgt av NATOs stående maritime styrker (Standing Naval Maritime Group 1 - SNMG1), skriver kommandørkaptein Daniel Thomassen i en epost.

 Forsvaret følger nøye med på de russiske krigsskipene

– Vi følger nøye med

– Jeg kan forstå at noen opplever det som skremmende, og det er sikkert en del bevisst tenkning fra russisk side bak. Det er en klar maktdemonstrasjon, men det er ingen trussel. Forsvaret har et avslappet forhold til russernes aktiviteter, men følger rutinemessig med på det som skjer, sier generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

 333-skvadronens video

Selv om FOH-sjefen understreker at russerne følger internasjonale regler, legger han til:

– Vi på FOH følger nøye med på hva Russland gjør, hver eneste dag. Vi kjenner Russland godt. Jeg vil gjerne understreke at Russland opptrer militært profesjonelt overfor Norge, sa han da TV 2 møtte generalløytnant Jakobsen inne på Forsvarets fellesoperative hovedkommando på Reitan onsdag.

Kommandørkaptein Daniel Thomassen er skipssjef på den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET
Kommandørkaptein Daniel Thomassen er skipssjef på den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET Foto: Johan Ludvig Holst / Sjøforsvar

Etterretningssjef Morten Haga Lunde sa mandag til VG at den russiske fartøygruppen – til sammen åtte skip – trolig vil spille en rolle i det avgjørende slaget om Aleppo.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet satte skipene kurs mot Syria lørdag. Onsdag morgen skulle Nordflåten starte en tre dagers øvelse i internasjonalt farvann i Norskehavet, og norske luftfartsmyndigheter ble varslet i forkant.

– Russland har varslet Norge om at de vil drive med treningsflygning og basert på dette har det blitt utstedt en såkalt «Notice to airmen» (NOTAM). Dette opplyser andre luftfartøyer i området om den russiske aktiviteten, sier kommandørkaptein Per Rostad til TV 2.

Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» fotografert fra KNM «Fridtjof Nansen». Det innfelte kartet viser det russiske bastionforsvarets utstrekning, og ringen marker området der øvelsen skulle foregå. FOTO: SJØFORSVARET
Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» fotografert fra KNM «Fridtjof Nansen». Det innfelte kartet viser det russiske bastionforsvarets utstrekning, og ringen marker området der øvelsen skulle foregå. FOTO: SJØFORSVARET

Men ved 12-tiden opplyste Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2 at russerne ser ut til å ha droppet øvelsen. Krigsskipene var da i Nordsjøen ved Shetland, med kurs mot den engelske kanalen. Skipssjefen på den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» bekrefter dette til TV 2.

– De russiske fartøyene seilte inn i britisk økonomisk sone tidligere i dag og er nå i internasjonalt farvann øst av Shetland, sier kommandørkaptein Daniel Thomassen.

To SU-33-fly fra den russiske marinen fotografert fra KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET
To SU-33-fly fra den russiske marinen fotografert fra KNM «Fridtjof Nansen». FOTO: SJØFORSVARET

Hangarskipet kan frakte over 50 fly og er utrustet med sjømålsmissiler av typen Granit. Flere russiske ubåter vil ifølge TV Zvezda trolig komme fra Atlanterhavet og eskortere flotiljen.

De russiske krigsskipene skal etter alt å dømme gjennom den engelske kanalen, før de setter kurs mot Gibraltar og Middelhavet, skriver BBC. De åtte fartøyene fra Nordflåten vil utgjøre en betydelig styrking av russernes sjømilitære kapasitet ved kysten av Syria. Russland har allerede ti krigsskip der, som har bombet opprørsstyrker med kryssermissiler.

Mannskapet på KNM «Fridtjof Nansen» følger det russiske hangarskipets ferd. FOTO: SJØFORSVARET
Mannskapet på KNM «Fridtjof Nansen» følger det russiske hangarskipets ferd. FOTO: SJØFORSVARET

– Kortere varslingstid

Russernes aktiviteter foregår i internasjonalt farvann, som likefullt ligger i det såkalte bastionforsvarets ytre forsvar. I forrige uke meldte TV 2 at norske fiskere ikke tør operere i deler av norsk økonomisk sone i Barentshavet.

På spørsmål om det er det blitt mer krevende for Sjøforsvaret å holde tritt med en nabo som breier seg ut mer og mer, svarer Rostad dette:

– Sjøforsvaret noterer, som Forsvaret forøvrig, at Russland for tiden har høy militær aktivitet i våre nærområder og at de tilfører Nordflåten nye militære kapasiteter. For Sjøforsvaret betyr dette at vi baserer oss på en kortere varslingstid og at vi øker vår sjømilitære tilstedeværelse i Nord-Norge.

Nordflåten i Norskehavet - foto: Sjøforsvaret