VOKSER I OMFANG: Her blir en av lederne i katalogseskapet 1801 pågrepet. Nå er totalt ni personer med tilknytning til selskapet siktet for grovt bedrageri. (FOTO: TV 2)
VOKSER I OMFANG: Her blir en av lederne i katalogseskapet 1801 pågrepet. Nå er totalt ni personer med tilknytning til selskapet siktet for grovt bedrageri. (FOTO: TV 2) Foto: TV 2

«KATALOGHAIENE»:

Syv selgere siktet i katalog-saken

TRONDHEIM (TV 2): Søndag ble lederne i 1801 Nummeropplysninga pågrepet, tirsdag ble de varetektsfengslet. Nå er syv av selskapets selgere også siktet for grovt bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styreleder i selskapet 1801 Nummeropplysninga, Jonas Voldhagen Myrvold, er fengslet i fire uker med brev -og besøksforbud, to av disse i full isolasjon. Myrvold anket på stedet.

I tillegg til å være siktet for grovt bedrageri, er Myrvold nå også siktet for grovt underslag.

Fra mars til september i år skal han nemlig ha overført nær 3,6 millioner kroner fra kontoen til Nummeropplysninga AS til sin egen konto.

Fant 330.000 kroner

Da politiet ransaket Myrvolds hjem etter pågripelsen av ham, ble det funnet rundt 330.000 kroner i kontanter.

Ifølge kjennelsen viser kontoutskrifter også at det er tatt ut rundt 1,3 millioner fra hans egen konto i samme periode. Han skal også ha overført store beløp til utlandet. Alt dette mener retten underbygger underslag.

Senere tirsdag ble også daglig leder Amir Spjøtvold Mian fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav de første ukene i full isolasjon.

Mian ba om betenkningstid for ankespørsmålet.

Pågrepet søndag

Mandag viste TV 2 opptak av hvordan lederne i det omstridte selskapet «1801 Nummeropplysninga» ble arrestert i en nøye planlagt politiaksjon søndag.

Den første pågripelsen, av daglig leder Mian, skjedde like før klokken 14.00 på E6 sør for Trondheim. Bare en time senere slo politiet til igjen. Denne gangen mot katalogselskapets styreleder Jonas Voldhagen Myrvold.

– Ytterligere syv er innbrakt og siktet for grovt bedrageri. Det er snakk om selgere i 1801 Nummeropplysninga, sier teamleder for vinningsavsnittet ved sentrum politistasjon i Trondheim, Mona Gikling, til TV 2.

– Politiet etterforsker en stor og omfattende bedragerisak som omhandler nettkatalogtjenester, sa politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt til TV 2 i går.

Ransaket søndag

For å finne bevis for det politiet mener er grovt bedrageri, gjennomsøkte de søndag kveld selskapets lokaler. Etter flere timer inne i lokalene bar sivilt politi ut en rekke kasser med beslag.

– Vi gjennomførte en ransaking i lokalene, og på flere andre adresser rundt om i Trondheim for å sikre bevis.

Etter det TV 2 kjenner til har politiet i Trøndelag fått inn over 50 anmeldelser rettet mot selskapet 1801 Nummeropplysninga de siste månedene.

TV 2 har fått over 100 tips fra seere etter at vi publiserte første sak om useriøse katalogselskaper søndag kveld. Vet du noe? Ta kontakt med våre reporter her.

– Bare tull

Det var i 21-nyhetene søndag at TV 2 fortalte om det omstridte selskapet 1801 Nummeropplysninga, som har hovedkontor i Trondheim. Flere av kundene hevder at selskapet har lurt dem inn i en avtale de aldri har ønsket.

– Dette er ingen katalogtjeneste. De bruker en bloggmotor som prøver å ligne på en katalogtjeneste, men det er bare rot i siden, og umulig å finne bedriftene som står oppført via vanlig søkemotor som Google, forklarte datasikkerhetsekspert Chris Dale i NetSecurity AS til TV 2

– Hva vil du si til de som har betalt penger for disse oppføringene?

– Det er bare å forvente å få pengene igjen. Jeg hadde aldri akseptert at jeg skulle ha for betalt en tjeneste som dette. Dette er bare tull, sier Dale.