Her pågriper politiet lederne i katalogselskapet

I en nøye planlagt politiaksjon ble de to lederne i 1801 Nummeropplysninga arrestert søndag. Mandag foretok politiet enda flere pågripelser.

Den første pågripelsen skjedde like før klokken 14.00 på E6 sør for Trondheim. Et sivilt utrykningskjøretøy stoppet en stasjonsvogn. I bilen satt Amir Spjøtvold Mian, daglig leder i 1801 Nummeropplysninga.

Bare en time senere slo politiet til igjen. Denne gangen mot katalogselskapets styreleder Jonas Voldhagen Myrvold. Han ble pågrepet utenfor selskapets hovedkontor i Fjordgata, midt i Trondheim sentrum.

– Politiet etterforsker en stor og omfattende bedragerisak som omhandler nettkatalogtjenester, sier politiadvokat Aage Sliper Midling ved Trøndelag politidistrikt.

Politiadvokaten opplyser at de to pågrepne er siktet for grovt bedrageri etter Straffelovens paragraf 371, jf. 372. De vil bli framstilt for varetektsfengsling tirsdag. Begge nekter så langt straffskyld.

TV 2 vet at politiet i løpet av mandag har pågrepet flere personer i bedragerisaken.

Kasser med bevis

For å finne bevis for det politiet mener er grovt bedrageri, gjennomsøkte de søndag kveld selskapets lokaler. Etter flere timer inne i lokalene bar sivilt politi ut en rekke kasser med beslag.

– Vi gjennomførte en ransaking i lokalene, og på flere andre adresser rundt om i Trondheim for å sikre bevis.

Etter det TV 2 kjenner til har politiet i Trøndelag fått inn over 50 anmeldelser rettet mot selskapet 1801 Nummeropplysninga de siste månedene.

Det var i 21-nyhetene søndag at TV 2 fortalte om det omstridte selskapet 1801 Nummeropplysninga, som har hovedkontor i Trondheim. Flere av kundene hevder at selskapet har lurt dem inn i en avtale de aldri har ønsket.

Før helgen intervjuet TV 2 styreleder Jonas Myrvold. Han kjente seg ikke igjen i påstandene som ble rettet mot selskapet hans.

– Hvordan selgerne går fram ønsker jeg ikke å kommentere, men de jobber aktivt for provisjon, så selvfølgelig er selgerne ute i markedet for å prøve å få inn kunder, sier han.

– Vi sender over et tilbud skriftlig til kunden hvor de ser hvilken bedrift det gjelder og hvilket produkt de får.

Mange føler seg lurt

TV 2 har gjennom flere måneder undersøkt katalogbransjen, og har snakket med kunder over hele landet som har opplevd slike henvendelser fra telefonselgere.

Mange mener at de useriøse katalogselskapene bevisst forsøker å svindle dem med villedende salg.

En av metodene som går igjen er at bedriftene blir bedt om å bekrefte opplysningene sine med en elektronisk signatur, slik Marianne Madsen gjorde.

TV 2 har også snakket med bedrifter som har betalt flere tusen kroner for en falsk faktura de har fått tilsendt i posten. Blanketten er kun et «tilbud» om å bestille et nettprodukt eller en oppføring i en katalogtjeneste, men ser ut som et reelt fakturakrav.

– Verdiløs tjeneste

1801 Nummeropplysninga tilbyr en katalogtjeneste på internett, en tjeneste som ifølge selskapet skal gjøre det lettere å søke etter bedrifter.

TV 2 har bedt datasikkerhetsekspert Chris Dale i NetSecurity AS om å vurdere verdien av Nummeropplysningas katalogtjeneste, og konkluderer med følgende etter å ha sett på den tekniske oppbyggingen av nettsiden.

- Dette er ingen katalogtjeneste. De bruker en bloggmotor som prøver å ligne på en katalogtjeneste, men det er bare rot i siden, og umulig å finne bedriftene som står oppført via vanlig søkemotor som Google.

Hva vil du si til de som har betalt penger for disse oppføringene?

– Det er bare å forvente å få pengene igjen. Jeg hadde aldri akseptert at jeg skulle ha for betalt en tjeneste som dette. Dette er bare tull, sier Dale.

Styreleder Jonas V. Myrvold har tidligere opplyst til TV 2 at selskapet opererer med priser mellom 3500 til 50.000 kroner, men at enkelte kunder betaler opptil 80.000 kroner for å stå oppført i nettkatalogen deres.

Nekter straffskyld

Myrvolds forsvarer, Per Wold, sier til TV 2 at hans klient avviser å ha gjort noe straffbart.

– Vi er fortsatt i den fasen hvor jeg behøver å sette meg nærmere inn i saken, derfor gir jeg ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier Wold.

Advokat Torfinn Svanem er oppnevnt som forsvarer for Amir Spjøtvold Mian.

– Det eneste jeg egentlig kan si er at han nekter straffskyld for det han er siktet for, sier advokat Torfinn Svanem.