SKJELT UT: Tom Henning Øvrebø fikk drapstrusler etter å ha dømt kampen mellom Chelsea og Barcelona i 2009. Foto: TV 2/Skjermdump fra kampen, Viasat 4.
SKJELT UT: Tom Henning Øvrebø fikk drapstrusler etter å ha dømt kampen mellom Chelsea og Barcelona i 2009. Foto: TV 2/Skjermdump fra kampen, Viasat 4.

Tom Henning Øvrebø (50) om skjebne-kampen:

– I løpet av noen minutter ble jeg den største klovnen i internasjonal fotball

.Tom Henning Øvrebø (50) forteller for første gang alt om den dramatiske semifinalen.


Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Henning Øvrebø ble av mange regnet som Norges beste fotballdommer gjennom tidene.

Det var også derfor han ble valgt ut til å dømme i den avgjørende semifinalen i Champions League mellom Chelsea og Barcelona i London 6. mai i 2009.

VM-drømmen

Dømte han bra i denne kampen, lå det i kortene at han og teamet hans ville bli plukket ut til å dømme i VM i Sør-Afrika i 2010.

– Jeg visste at hvis jeg gjorde det bra her, så var dette et av de siste nåløyene.

Fikk drapstrusler

I programmet Vårt lille land i kveld forteller den tidligere toppdommeren for første gang hvordan han opplevde den dramatiske kampen i London som endte med drapstrusler.

FØRSTE GANG: Tom Henning Øvrebø snakker for første gang om sine opplevelser på Stamford Bridge 5. mai 2009. Foto: Frank Melhus/TV 2
FØRSTE GANG: Tom Henning Øvrebø snakker for første gang om sine opplevelser på Stamford Bridge 5. mai 2009. Foto: Frank Melhus/TV 2

Første kamp i Barcelona hadde endt 0-0. Og da Michael Essien sendte Chelsea i ledelsen etter ni minutter, så alt ut til å gå hjemmelagets vei på Stamford Bridge.

Så selv om Chelsea mente seg snytt for et straffespark før pause, var det norske dommerteamet fornøyd med egen innsats ved halv tid.

– Jeg hadde en fin følelse til pause. Men vi var samtidig oppmerksomme på at nå er det viktig at vi er våkne; nå er det viktig at vi ikke lar oss lure. Fordi det skal ikke mer enn et mål til for Barcelona så er dette her en helt annen kamp igjen.

Dramatisk andre omgang

Og etter pause ble det en helt annen kamp for Øvrebø og teamet hans.

Problemene starter med at den norske toppdommeren velger å gi rødt kort til Barcelonas Eric Abidal, etter en forseelse mot Nicholas Anelka. TV-bildene viser at det kanskje ikke var verdens klareste utvisning.

– Den utvisningen, var du sikker på den?

UTVISNING: Tom Henning Øvrebø ga Barcelonas Eric Abidal rødt kort i første omgang. Foto: AP/Jon Super
UTVISNING: Tom Henning Øvrebø ga Barcelonas Eric Abidal rødt kort i første omgang. Foto: AP/Jon Super Foto: Jon Super

– Nei, jeg var faktisk ikke det sånn hundre prosent. Jeg var litt usikker på om han faktisk ble felt eller ikke, sier Øvrebø i dag.

Under kampen skjuler Øvrebø tvilen. Men i den neste halvtimen skal Øvrebø ta en rekke kontroversielle avgjørelser – alle MOT Chelsea.

Straffespark

Spillerne i blått mener seg blant annet snytt for flere straffespark.

– Når det begynner å komme den fjerde, femte situasjon som Chelsea gjerne vil ha straffespark på. Da begynner man jo kanskje å tvile litt, ikke sant. Da kommer tvilen litt snikende, sier Øvrebø.

– Fire, fem straffesituasjoner..! Det er ganske mye!

– Ja, det er jo det. Og særlig når det bare går til ett lag, sier Øvrebø.

– Det kan jo se ut som du har kommet inn på et spor underveis der. Det er noe som har skjedd oppe i hodet ditt.

– Ja, det kan være. Det kan hvert fall virke sånn. Så lurer jeg på: Hva er det som har skjedd? Eller hva var det som skjedde. Var det det at jeg ikke ville da, kan du si, ta en avgjørende beslutning som på en måte kunne få påvirkning på resultatet? Ble jeg for defensiv i tankegangen? Ble jeg for feig? Slik at jeg vurderte situasjonen feil? Hva var det som gjorde at jeg ikke valgte å blåse?

Øvrebø har åpenbart tenkt mye på dette siden 2009.

– Men dette med VM, da, for din del, ligger det på en måte på det tidspunktet her i hodet og.. vaker?

– Ja, det har jeg lurt litt på i ettertid! Om det kunne ha vært sånn. Kan det ha vært at jeg har begynt å tenke for mye konsekvenser, kanskje at: «Hvis jeg dummer meg ut nå så kommer jeg kanskje ikke til VM likevel? Nå må du bare sørge for å ikke feile her». At det kanskje var en tanke som sneik seg litt innimellom, sier Øvrebø.

Overtidsdrama

To minutter på overtid scorer Andres Iniesta for Barcelona. Med 1-1 går det spanske laget til finalen på bortemålsregelen.

– Barcelona skjøt ett skudd på mål, og det ble en scoring.

– Det ble en fantastisk scoring, sett med Barcelonas øyne. Men sett med Chelseas øyne så var jo dette her med på å ødelegge finaledrømmen.

– Og sett med dine øyne så var det jo en katastrofe?

– Ja. Definitivt.

På overtid av overtiden vil Chelsea igjen ha straffespark etter at ballen går i armen til en Barcelona-spiller innenfor 16-meteren.

Da reagerer Chelseas tyske midtbanespiller Michael Ballack med å løpe bort til Øvrebø. Han veiver med armene foran ansiktet til den norske dommeren og dytter ham i brystkassen.

RASENDE: Den tyske midtbanespilleren Michael Ballack var rasende på Øvrebø. Foto: Skjermdump fra kampen, Viasat 4
RASENDE: Den tyske midtbanespilleren Michael Ballack var rasende på Øvrebø. Foto: Skjermdump fra kampen, Viasat 4

– Han løper etter deg, og skriker og hyler.

– Ja!

– Hva er det han roper for noe?

– Det må jeg innrømme at det husker jeg ikke.

Kokte på innsiden

Etter kampen flokker spillere i blått seg rundt det norske dommerteamet. Spesielt Chelsea-spissen Didier Drogba er rasende og må holdes tilbake. Øvrebø ser bare rett fram og prøver å bevare roen.

Men inni han er det langt fra rolig.

– Ålreit, Tom Henning, nå koker det her. Nå er det bare viktig at du holder hodet kaldt, og forlater denne fotballbanen med en viss verdighet.

– Du har helt sånn steinansikt.

– Akkurat på de bildene der så, så, så koker det inni meg.

– Du foretrekker ikke en mine.

– Nei, jeg gjør kanskje ikke det. Kanskje litt i koma, eller litt i sjokk, sier Øvrebø.

KOKTE: Chelsea-spilleren Didier Drogba måtte holdes tilbake etter kampen. Foto: AP/Jon Super
KOKTE: Chelsea-spilleren Didier Drogba måtte holdes tilbake etter kampen. Foto: AP/Jon Super Foto: Jon Super

Politibeskyttelse

Etter råd fra politiet blir Tom Henning Øvrebø og assistentene hans sittende i dommergarderoben i flere timer etter kampen.

– Jeg husker jeg sa til dem: «Faen, gutta, jeg har mest lyst til å bare grine». Dette var håpløst, forteller Øvrebø.

Det kommer drapstrusler. Og politiet overvåker huset hans.

– Jeg ble litt sånn folkesky, da. Jeg syntes det var litt ekkelt å gå ute blant folk, husker jeg.

– Du hadde lyst til å gjemme deg?

– Ja. Da var det noen dager jeg liksom kjente litt på, kall det gjerne skammen. Det var et jo ekstremt omdømmefall i løpet av noen få minutter. Fra å være da en relativt anerkjent fotballdommer så ble jeg den største klovnen i internasjonal fotball.

En milliard kroner

– Det ble påstått i engelske aviser at Chelsea tapte en milliard på å ikke komme til den finalen. En milliard!

– Ja. Men det er nok ikke så langt fra sannheten, altså.

Drømmen om VM i fotball var knust. Men etter en uke i skjul bestemmer Tom Henning seg for å komme i gang igjen og drar for å dømme en kamp i Bergen på Brann stadion.

Fikk hyllest

Det ville bli hans første møte med fotballsupportere etter den katastrofale kvelden i London. Da skjer det Tom Henning Øvrebø aldri har opplevd på en fotballbane. En fullsatt stadion hedrer ham med stående applaus.

– Det er vel første gangen jeg har opplevd å få applaus før kamp. Jeg merker at det er rørende bare jeg snakker om det, sier han.

– «Ikke gi deg, Tom Henning», sa de til i deg da. «Kom igjen, nå»

– Ja. Stå på videre. Vi har troa på deg selv om du dreit deg ut i London, så er du velkommen på Brann Stadion.

– Det er liksom et av høydepunktene, hvis jeg kan kalle det det, gjennom en lang fotballkarriere. Akkurat den opplevelsen der, sier Øvrebø.

Aldri VM

Tom Henning Øvrebø har nå gitt seg som fotballdommer på toppnivå.

– Det ble aldri noe VM.

– Det ble aldri noe VM. Det ble ikke det. Men det skjer jo verre ting i livet til folk. Så det det får nå bare være sånn, ler Øvrebø.

Se hele historien til Tom Henning Øvrebø og den dramatiske kampen på Stamford Bridge i 2009 i Vårt lille land kl. 22.15 søndag. Eller se programmet på TV 2 Sumo her.