GROVT BEDRAGERI Her blir en av lederne i katalogseskapet 1801 pågrepet. Både daglig leder og styreleder er nå siktet for grovt bedrageri.
GROVT BEDRAGERI Her blir en av lederne i katalogseskapet 1801 pågrepet. Både daglig leder og styreleder er nå siktet for grovt bedrageri. Foto: TV 2

Her pågriper politiet lederne i  katalogselskapet

TRONDHEIM (TV 2): I en nøye planlagt politiaksjon ble de to lederne i 1801 Nummeropplysninga arrestert søndag. 

En av personene som ble pågrepet er styreleder Jonas Voldhagen Myrvold (30).

Han og den andre pågrepne personen vil bli framstilt for varetektsfengsling på tirsdag. De er siktet for grovt bedrageri.

Klokken 21 viser TV 2 Nyhetene opptak av pågripelsene.

– Vi etterforsker en stor og omfattende sak, som går på grovt bedrageri, som bunner i salg av nummeropplysninger på nettet, sier politiadvokat Aage Sliper Midling til TV 2.

– To personer ble søndag pågrepet, og vi utelukker ikke at det blir flere pågripelser i saken.

Avviste villedende salg

Det var i 21-nyhetene søndag at TV 2 fortalte om det omstridte selskapet «1801 Nummeropplysninga», som har hovedkontor i Trondheim. Flere av kundene hevder at selskapet har lurt dem inn i en avtale de aldri har ønsket.

I saken avviste styreleder Myrvold at de driver med villedende salg.

– Hvordan selgerne går fram ønsker jeg ikke å kommentere, men de jobber aktivt for provisjon, så selvfølgelig er selgerne ute i markedet for å prøve å få inn kunder, sier han.

– Vi sender over et tilbud skriftlig til kunden hvor de ser hvilken bedrift det gjelder og hvilket produkt de får.

Aksjon i går ettermiddag

Politiet i Trøndelag har startet etterforskning av selskapet 1801 Nummeropplysninga. Det er gjennomført en aksjon mot selskapets lokaler. Aksjonen ble gjennomført stille og rolig, og flere polititjenestepersoner deltok i aksjonen. Det ble fotografert inne i lokalene, og politiet tok med seg flere pappesker med dokumenter fra selskapets hovedkontor.

– Politiet ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for ransakingen på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat i Trøndelag politidistrikt Aage Sliper Midling til TV 2.

Etter det TV 2 kjenner til har politiet i Trøndelag fått inn over 50 anmeldelser rettet mot selskapet 1801 Nummeropplysninga den siste tiden.

Myrvolds forsvarer, Per Wold, sier til TV 2 at hans klient avviser å ha gjort noe straffbart.

– Vi er fortsatt i den fasen hvor jeg behøver å sette meg nærmere inn i saken, derfor gir jeg ingen ytterligere kommentar på nåværende tidspunkt, sier Wold.

Samme metodikk

TV 2 har gjennom flere måneder undersøkt katalogbransjen, og har snakket med kunder over hele landet som har opplevd slike henvendelser fra telefonselgere.

Mange mener katalogselskapene bevisst forsøker å svindle dem med villedende salg.

En av metodene som går igjen er at bedriftene blir bedt om å bekrefte opplysningene sine med en elektronisk signatur, slik Marianne Madsen gjorde.

TV 2 har også snakket med bedrifter som har betalt flere tusen kroner for en falsk faktura de har fått tilsendt i posten. Blanketten er kun et «tilbud» om å bestille et webprodukt eller en oppføring i en katalogtjeneste, men ser ut som et reelt fakturakrav.

Over 1000 svindelklager

Det siste året har Hovedorganisasjonen Virke mottatt over 1000 klager fra fortvilte bedrifter som opplever seg svindlet av norske og utenlandske kataloghaier.

Kravene de har fått tilsendt har ligget på alt fra 2000 til 100.000 kroner. TV 2 vet at Trøndelag politidistrikt også har satt i gang etterforskning av 1801 Nummeropplysninga.

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke forteller at mange føler seg lurt.

– De ringer bedriftene på tidspunkt hvor de vet at det er lett å lure de ansatte. Gjerne midt på dagen, når de er alene på jobb, og trykket fra kundene er størst. Da er det ikke så enkelt å få med seg hva telefonselgeren sier. De er kanskje pliktoppfyllende, og tror ikke de gjør noe galt. Så blir de lurt. Mange føler seg rett og slett ført bak lyset, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke.