SAMMEN: Joe Cinque og Anu Singh var sammen i lengre tid før den fatale hendelsen inntraff. FOTO: Privat
SAMMEN: Joe Cinque og Anu Singh var sammen i lengre tid før den fatale hendelsen inntraff. FOTO: Privat

Hun tok livet av kjæresten i en bisarr dødsmiddag

Hun skulle ta sitt eget liv, men først mente Anu at kjæresten også måtte dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I rekken av true crime-bølgen som brer seg i bok-, radio- og tv-bransjen, kommer enda en film om et grusomt drap fra 1997.

Filmen «Joe Cinques Consolation» forteller historien om et nøye uttenkt mord som skjedde i Australia for nesten 20 år siden.

Den da 25 år gamle Anu Singh forgiftet sin egen kjæreste, Joe Cinque (26), i et middagsselskap med deres venner i Canberra. Senere så hun ham dø.

Mente hun var alvorlig syk

Historien om Cinque-drapet starter allerede før de to ble kjent. 25 år gamle Anu var jusstudent og levde et tilsynelatende normalt liv da hun traff Joe Cinque.

De to ble et par, men det tok ikke lang tid før problemene begynte. Singh var overbevist om at hun hadde en kronisk, muskelsvekkende sykdom, til tross for at medisinske tester viste at ingenting var galt med henne.

– Jeg tror det hele startet to år før hendelsen skjedde. Jeg gikk gjennom et traumatisk brudd og gikk inn i en alvorlig depresjon, fortalte Singh i et radiointervju med australske ABC i 2004.

Singh forteller også at hun slet med spiseforstyrrelser og tok dop, som også bidro til drapstankene som etterhvert formet seg i hodet hennes.

Inviterte til dødsmiddag
Etter hvert bestemte 25-åringen seg for at hun måtte drepe kjæresten. Hun skulle også ta sitt eget liv, men mente at kjæresten først måtte dø, slik at han ikke skulle hindre henne i å begå selvmordet. I mai 1997 fortalte hun flere venner om planene.

25. oktober samme år inviterte hun et knippe venner til middag. Bare to dager før hadde de vært samlet for en liknende middag, hvor hun også forsøkte å drepe kjæresten, men mislyktes.

– Middagen var en slags avskjedsfest for meg, i bunn og grunn en selvmordsfest. Jeg vet ikke hvor mange som visste om det på det tidspunktet, men det var vel egentlig en «send-off», som lyder litt bisart, forteller Singh.

Denne kvelden helte hun det narkotiske stoffet Rohypnol i kjærestens kaffe. Senere ga hun ham en dødelig dose heroin. Morgenen etter var Joe Cinque død.

Ga ambulansen feil adresse

Hele kvelden, natten og den påfølgende morgenen observerte Singh kjæresten mens han sakte døde i deres seng.

– Jeg var i et slags annet land, en slags fantasi-drømmeverden. En utskilt tilstand hvor jeg ikke en gang vurderte konsekvensene, tenkte ikke egentlig på døden, forklarer hun til The Sydney Morning Herald.

Om morgenen 26. oktober ringte Singh til politiet. I nødsamtalen oppga hun feil adresse til nødetatene, slik at de brukte lengre tid på å rekke fram til leiligheten der Cinque kjempet for livet.

Da de til slutt kom frem, var 26-åringen død. Singh ble pågrepet like etterpå.

Fire år i fengsel

I 1999 falt dommen mot Singh. Hun ble dømt til 10 år i fengsel, men slapp ut på prøve allerede i 2001. Retten dømte henne for en mildere paragraf enn drap, ettersom de mente hennes mentale tilstand til en viss grad gjorde henne utilregnelig. Også venninnen Madhavi Rao ble dømt i saken, for konspirasjon til drap.

I ettertid sier Singh at hun ikke kan forstå hvorfor hun tok livet av kjæresten den fatale oktoberdagen. Hun sier også at hun angrer på det hun gjorde.

– Det er absolutt ingen legitim eller rasjonell motivasjon bak det i det hele tatt. Dagene før hendelsen, minnene av det er fortsatt litt uklare og detaljene er diffuse, sier hun til ABC.

– Det er forferdelig å være i en god mental tilstand, og prøve å sette meg selv tilbake til den dagen og fastslå hva som skjedde og hva jeg tenkte.

Kritiserer filmen om seg selv

Filmen som nå er på vei til kinolerretet, er basert på en bok av samme navn skrevet av Helen Garner. I boka blir Singh beskrevet som høyst manipulativ og narsissistisk.

I forkant av filmpremieren har Singh, som i dag er 44 år, uttrykt misnøye med filmskapernes måte å fortelle historien på. Hun reagerte også sterkt da boka om henne kom ut i 2004.

– Det uheldige med boka er at den forteller historien om at folk som begår kriminalitet er slemme og onde. Det styrker en «oss mot dem»-mentalitet, mener hun.

I etterkant av løslatelsen har Singh studert kriminologi, og skrevet en doktorgrad om hvorfor kvinner begår kriminalitet i Australia.

Regissør var studiekamerat

Filmens regissør, Sotiris Dounoukus, studerte selv juss på samme skole og år som Singh, og kjente til både henne og omgangskretsen hennes.

– Vi delte alle denne todelte reaksjonen – sjokket av at det skjedde i en krets vi alle kjente veldig godt til, og også at vi trengte å forstå mer, og hvorfor, forteller han i et intervju med The Australian.

Filmen har allerede hatt premiere i Australia og har fått lovord på flere filmfestivaler internasjonalt.