SMERTEFULLT: For kvinner med vaginal atrofi, kan det være smertefullt å ha sex på grunn av tørre slimhinner nedentil, kløe og sårhet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SMERTEFULLT: For kvinner med vaginal atrofi, kan det være smertefullt å ha sex på grunn av tørre slimhinner nedentil, kløe og sårhet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Foto: Johannessen, Sara

mange tør ikke dra til legen med tabu-symptomer:

Tusenvis av kvinner har denne sex-plagen

Mange synes plagen er for pinlig å snakke om, sier gynekolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tørrhet i skjeden, sviende smerter i underlivet og mindre sexlyst. Kjenner du deg igjen?

Dette er noen av symptomene på den ukjente, men svært vanlige tilstanden vaginal atrofi. Den sees oftest hos kvinner som er ferdige med overgangsalderen, og skyldes synkende østrogennivå i kroppen. Det kan også ramme yngre kvinner som nylig har født barn.

Det er ukjent nøyaktig hvor mange norske kvinner som sliter med vaginal atrofi, men flere undersøkelser viser at mer enn halvparten av alle kvinner har slike plager i underlivet etter overgangsalderen.

– Symptomer er sårhet, tørrhet og eventuelle småblødninger ved samleie. Man kan også få hyppigere urinveisinfeksjoner, forteller gynekolog Mette Haase Moen ved NTNU til TV 2.

I tillegg til at underlivsplagen er smertefull og irriterende for den som har det, er det også svært vanlig at tilstanden får en negativ innvirkning på parforhold og sexliv.

En amerikansk studie fra 2014 viste at over halvparten av kvinner som sliter med vaginal atrofi, velger å slutte å ha sex med partneren. Over 60 prosent opplever også smerter ved sex.

– Pinlig å snakke om

Moen har i flere år forsket på kvinner i overgangsalderen, og mener svært mange kvier seg for å gå til legen med symptomer på vaginal atrofi.

– Dette er en underdiagnostisert og underbehandlet plage. Kvinner ønsker ikke å ta opp disse problemene med legen sin, de synes det er pinlig å snakke om, sier hun.

Hun mener leger i større grad må ta ansvar for å avdekke tilstanden, som etter all sannsynlighet rammer tusenvis i Norge.

– Vi anbefaler at leger tar opp dette ved for eksempel celleprøvetaking, og gjør kvinner oppmerksomme på at denne tilstanden finnes, sier hun.

Enkel behandling

Tradisjonelt sett har tilskudd av østrogen vært løsningen for kvinner som sliter med vaginal atrofi.

– Man kan behandle dette med ulike typer østrogen, noen kan man kjøpe reseptfritt, mens andre typer krever resept, forklarer Moen.

Østrogenen virker lokalt i skjeden, og minsker derfor risikoen for bivirkninger ved østrogentilskudd. Å tilføre østrogen i kroppen kan øke risikoen for brystkreft og blodpropp, men ved lokal behandling går lite av østrogenet over i blodbanen og denne risikoen er derfor ikke til stede, forklarer gynekologen.

Uenige om laserbehandling

De siste årene har en ny laserbehandling seilet opp som en alternativ behandlingsform for tilstanden, og flere laserklinikker tilbyr behandlingen. Blant dem er Laserklinikk 1 i Tønsberg.

– Laseren ødelegger kollagenet i vevet, og da må vevet bygges opp igjen. Når det bygges opp, ser vi at slimhinnene samtidig blir tykkere, sier jordmor og medeier i Laserklinikk 1, Tove Nordahl.

Hun forteller at de ser svært gode resultater hos kunder med vaginal atrofi, og at klinikken har mellom tre og fire pasienter i uka som behandles med laseren.

– Flere av kvinnene vi behandler opplever å ikke bli tatt på alvor av legen sin. De har blitt avvist av helsepersonell, som mener det er psykiske plager, sier Nordahl.

Gynekolog Moen har ingen erfaring med laser som behandling for tilstanden.

– Jeg har ikke erfaring med hva slags langtidseffekt laserbehandling har, og derfor mener jeg østrogen, som vi har god erfaring med, er den beste behandlingsformen, sier hun.

Nordahl i Laserklinikk 1 avviser kritikken.

– Jeg vet at mange er skeptiske, og at mange tror østrogen er eneste løsning. Men vi ser av både internasjonale studier og våre erfaringer at laserbehandling hjelper utrolig mange kvinner, sier hun.