Det russiske grensevaktdirektoratet hevder at grensen mellom Norge og Russland kan utgjøre en sikkerhetstrussel.
Det russiske grensevaktdirektoratet hevder at grensen mellom Norge og Russland kan utgjøre en sikkerhetstrussel. Foto: gov.ru/TV 2

Russisk grensevakt: – Terrorgrupper kan smugle våpen over grensen til Norge

Men ingen fra norsk politi eller forsvar sier at terror var tema under møtene med FSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske grensevakten FSB hevder at den norsk-russiske grensen kan brukes av internasjonale terrorgrupper til å smugle inn våpen i Europa, opplyste FSBs pressetjeneste i en kunngjøring som onsdag ble gjengitt i flere russiske medier.

Russiske bekymringer om at grensen kan utgjøre en sikkerhetstrussel kommer etter et møte i Kirkenes i august, der grensekommisær Rune Jakobsen og Igor Konstantinov, lederen for FSBs grensevaktdirektorat i Vest-Arktis deltok, skrev nyhetsbyrået RIA Novosti onsdag.

– Møtedeltakerne var enige i at den såkalte «transitt-migrasjonen» av borgere fra Midtøsten inn til Norge og andre land i Vest-Europa utgjør den viktigste destabiliserende faktoren. Grensevaktorganene bør være forberedt på at internasjonale terrorgrupper kan forsøke å bruke den russisk-norske grensen til å frakte over våpen, heter det i meldingen fra FSB.

Nyhetssaken ble også omtalt i engelskspråklige Sputnik.

Grensekommisær Rune Jakobsen bekrefter overfor TV 2 at han som del av en delegasjon fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) hadde et rutinemessig møte med Konstantinov i august, men henviser til FOH for svar om hva som ble sagt under møtet i Kirkenes.

– Dette har ikke vært tema under møtet, sier pressevakt Brynjar Stordal i FOH til TV 2.

25. august hadde politidirektør Odd Reidar Humlegård et møte med toppledelsen i FSB i Finnmark. Det var første gang general Vladimir Kulisjov besøkte Norge, skrev The Independent Barents Observer. Fem biler krysset Storskog grensestasjon i kortesje til møtet med den norske delegasjonen fra Politidirektoratet, skrev nettstedet om møtet med nestsjefen i det russiske grensevaktdirektoratet.

VIDÅPEN GRENSE: Da TV 2 besøkte Storskog i november i fjor, var det ikke mulig å stenge grensen. En halvtime før en ny pulje kom syklende til Norge, overleverte to russiske grensevakter passene til norsk politi. Ansiktene til grensevaktene og den norske polititjenestemannen måtte sladdes etter anmodning. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
VIDÅPEN GRENSE: Da TV 2 besøkte Storskog i november i fjor, var det ikke mulig å stenge grensen. En halvtime før en ny pulje kom syklende til Norge, overleverte to russiske grensevakter passene til norsk politi. Ansiktene til grensevaktene og den norske polititjenestemannen måtte sladdes etter anmodning. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

– Terrorisme var ikke tema

Men Politidirektoratet (POD) kjenner seg heller ikke helt igjen i beskrivelsen som er gitt fra FSBs pressekontor:

– Nei, terrorisme var ikke tema i møte mellom Politidirektoratet og FSB. Tema for møtet var en generell diskusjon omkring migrasjonsutfordringene i 2016, og forventet trafikk ved Storskog – Boris Gleb grensepasseringssted i 2017. Videre ble oppgavene til respektive grensekommisærer gjennomgått. Begge parter var videre enige om å opprette direkte kontakt mellom Finnmark politidistrikt og FSB Murmansk for bekjempelse av kriminalitet i havområdene tilhørende Finnmark distrikt og Murmansk-regionen, sier seksjonssjef John Ståle Stamnes i Politidirektoratet til TV 2.

Da The Independent Barents Observer omtalte toppmøtet i Finnmark, ble det ikke gitt informasjon fra norsk side om hva møtet handlet om. Etter at FSB kom med sin versjon onsdag, har Politidirektoratet valgt å lette litt på sløret.

– Det ble videre gjennomgått hvilke arenaer norsk politi møter russiske lovhåndhevende myndigheter; som eksempel tre-landssamarbeidet, Baltic Sea Task Force og Baltic Sea Region Border Control Cooperation, og hvordan dette arbeidet organiseres i Norge med Kripos som nasjonalt kontaktpunkt for operativt internasjonalt politisamarbeid. Den var også en omvisning ved den nye grensestasjonen Jarfjord, sier Stamnes via Politidirektoratets seniorrådgiver Kåre M. Hansen.

– Informerte FSB om grensegjerdet

I september ble det kjent at den norske regjeringen hadde bestilt et over 200 meter langt gjerde ved den norske grensestasjonen på Storskog. Begrunnelsen for gjerdet var at det skal motvirke det samme kaoset som 5500 asylsøkere og migranter skapte sist vinter. 50 meter av det omstridte gjerdet måtte flyttes etter at man oppdaget at det var bygget for nært russergrensen.

Politidirektoratet sier at de under møtet i august informerte FSB om at Norge hadde besluttet å sette opp grensegjerdet.

– Møtet er en del av avtalen med FSB med avtalte møter på ledernivå. Møtet er et «hovedstadsmøte» etter avtalen med FSB. POD informerte om beslutningen om grensegjerde. Det ble ikke kommentert fra FSB, sier seksjonssjef John Ståle Stamnes.

Lokalpolitikeren Rune Rafaelsen, som i flere tiår har jobbet for å sikre de gode relasjonene som er utviklet mellom russere og nordmenn i nord, har tidligere kritisert byggingen av grensegjerdet. Når TV 2 ber ham kommentere FSBs påstander om at grensen kan brukes av terrorgrupper til å smugle inn våpen til Europa, svarer han slik:

– Jeg stiller meg uforstående til påstandene fra FSB. Det finnes ingen empiriske grunnlag for å hevde dette, sier Rafaelsen.