Kenneth (42) hadde planlagt Norges første skoleskyting

– Jeg hadde én ting jeg skulle gjøre den torsdagen. Jeg skulle gå inn i klasserommet og skyte fire gutter og læreren, forteller 42-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart 30 år siden, men Kenneth Nørve har aldri fortalt det før. Ingen visste at han var på vei til skolen for å skyte fire medelever og en lærer. Men nå har Kenneth bestemt seg for å fortelle alt i programmet Vårt lille land på TV 2.

Belastet skole

Fiskå skole i Kristiansand var på den tida belasta med mobbing og dårlig læringsmiljø.

– Det kunne være alt fra å bli satt i drikkefontenen i friminuttet og kasta i pisserenna. Man kunne risikere å bli skutt med luftpistol og få store blåmerker på beina og på kroppen. Summen av dette og hvordan ting var ellers, var vel kanskje det som gjorde at det nesten gikk galt den dagen.

Usynlig

Kenneth ble sett på som en litt stille og usynlig gutt. Ingen la spesielt merke til hvordan han hadde det, verken på skolen eller hjemme.

– Jeg kom fra et hjem hvor min far drakk mye, og det var veldig strenge regler for hva man kunne gjøre og ikke gjøre. Når man skulle komme hjem om kvelden, så skulle man komme hjem klokka syv. Hvis man da var hjemme ett minutt over syv, så var man for sen. Da ble det husarrest, forteller Kenneth

BELASTET SKOLE: På 80-tallet var Fiskå skole plaget med mobbing. I dag har de i følge skolen ikke disse problemene. Foto: TV 2.
BELASTET SKOLE: På 80-tallet var Fiskå skole plaget med mobbing. I dag har de i følge skolen ikke disse problemene. Foto: TV 2.

– Hva ble overlevelsesstrategien din?

– Å prøve å gjøre meg selv så usynlig som mulig og holde meg i bakgrunnen. Kanskje slutte å eksistere litt - bare være der, men ikke være der likevel.

Ydmyket foran klassen

Norge har aldri opplevd en skoleskyting der barn har blitt drept, slik de har i USA og Finland. I 2007 ble åtte personer drept og flere skadd. Mindre enn ett år senere, i september 2008, ble landet nok en gang rammet da Matti Juhani Saari (22) drepte ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki.

En vårdag for snart tretti år siden kunne blitt fatal for Kenneth og flere i klassen hans på Fiskå skole.

KLASSEBILDE: Her sitter Kenneth Nørve (42) sammen med resten av klassen på Fiskå skole. Foto: privat
KLASSEBILDE: Her sitter Kenneth Nørve (42) sammen med resten av klassen på Fiskå skole. Foto: privat

Det hadde vært langfriminutt, og da de kom tilbake til timen, sa en av elevene at han hadde hatt med seg et dataspill som var blitt borte få sekken hans. Læreren spurte om noen hadde tatt det, men da ingen meldte seg, ba han alle sette sekkene på pultene sine slik at han kunne gå gjennom dem. Læreren fant dataspillet i Kenneths sekk.

– Jeg ble helt varm i hele kroppen og hadde bare lyst til å forsvinne i et svart hull. Bakerst i klassen hørte jeg hånfliring fra de som hadde plantet spillet i sekken min. Da kjente jeg at «nå er det nok».

Skaffet pistol

Den ettermiddagen gikk Kenneth en annen vei hjem fra skolen. Tilfeldig møtte han en eldre ungdom som tilhørte en belastet motorsykkelgjeng i området, og han fortalte hva som hadde skjedd. Kenneth sa at han ikke orket mer, og at han hadde lyst til å skyte både læreren og de fire guttene han mente stod bak.

– Det var da jeg fikk se en pistol for første gang i hele mitt liv. Jeg puttet pistolen i sekken, og tenkte at endelig skal jeg få fred. Jeg skulle bare gå opp til hver enkelt av elevene og læreren og skyte de en gang hver, og så sette meg ned og vente på det som måtte skje etterpå.

Gikk ikke på skolen

Fredag morgen gikk han til skolen som vanlig. Pistolen lå i bunnen av sekken, inn mot ryggen. På vei til skolen gikk han forbi en stor eplehage, der han satte seg ned.

TILBAKE I KLASSEROMMET: Kenneth Nørve (42) inviterte tidligere medelever slik at de skulle få se og høre historien i programmet Vårt lille land. Foto: TV 2. 
TILBAKE I KLASSEROMMET: Kenneth Nørve (42) inviterte tidligere medelever slik at de skulle få se og høre historien i programmet Vårt lille land. Foto: TV 2. 

– Det er en typisk vårdag hvor det er rått i gresset. Bilene kjører til og fra jobb og sola begynner å komme opp. Etter hvert så roer trafikken seg. Jeg vet ikke hvor lenge jeg sitter, kanskje et par timer.

Kenneth gikk ikke på skolen den dagen. Han gikk hjem i stedet, og sier han mange ganger har lurt på hva som gjorde at han ikke gjennomførte det.

– Jeg husker ikke, det er noe som har blitt helt svart. Kanskje jeg ble skremt? Men hadde jeg gått på skolen den dagen eller hadde det skjedd noe annet på veien som hadde gjort at jeg ikke kunne trekke meg, så kunne situasjonen vært ganske annerledes i dag, sier han.

Kenneths historie og hvordan det går når han forteller alt til den gamle klassen, kan du se på «Vårt lille land» på TV 2 søndag kl. 22.15. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo her.