NORSKE RÅD: Det er fortsatt helt topp om du ammer barnet ditt til det er godt over ett år. Foto: Frank May / NTB scanpix
NORSKE RÅD: Det er fortsatt helt topp om du ammer barnet ditt til det er godt over ett år. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May

Myndighetene: SLIK BØR DU mate babyen din

Gi pupp så lenge du kan – og i allefall det første halve året

Spedbarnsforsker overrasket: – De burde anbefalt innføring av fast føde fra fire måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helst siden 2001 har de offisielle rådene fra norske myndigheter vært at fullamming de første seks månedene er det beste for barnet. Men i lang tid har et utvalg av spesialister arbeidet med å oppdatere de gamle spedbarnsanbefalingene.

I dag ble de nye rådene presentert av Helsedirektoratet, og det var knyttet spenning til om man ville endre rådet om at fullamming de første seks månedene.

Men det ble ikke endret i den nye retningslinjene. Men det skal legges mer vekt på individuelle tilpasninger enn tidligere.

De viktigste rådene i de nye ernæringsveilederen:

• Det er verdifullt for barnet å få morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger.

• Morsmelk er den beste maten for spedbarn, og spedbarn kan trygt få kun morsmelk med tilskudd av vitamin D de første seks månedene, dersom mor og barn trives med det.

• Spedbarn og familier er ulike, og råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor.

Retningslinjen skal være en veileder for personer som jobber på helsestasjon, fastleger og alle andre som gir råd om spedbarnsernæring.

Seniorrådgiver Gry Hay sa under lanseringen at arbeidsgruppen hadde hatt en omfattende diskusjon om fullammingsperioden skulle settes ned fra seks til fire måneder, og at de ikke hadde klart å komme til en enstemmig konklusjon.

Hun understreker at når Helsedirektoratet har valgt å holde fast i rådet om seks måneder, så har det vært en nøye vurdering, men at man ikke har funnet sterke nok bevis i de fremlagte studier til at det er grunn til å kutte fra seks til fire måneder.

– Innenfor de forskjellige indikatorene vi så på var det lite forskjell på barn som hadde ammet i fire og seks måneder. Men det vi så var en klart mindre forekomst av mage- og tarminfeksjoner hos seks måneders-barna.

Men dersom barnet trenger mer mat, ved at de flater ut på vektskalaen, eller tydelig ikke er mett etter at ammingen er ferdig, bør man gradvis innføre fast føde gjennom små smaksprøver. Det samme gjelder om mors situasjon eller ønske tilsier at det er tid for å trappe ned ammingen.

– Har gitt opp diskusjonen

Anne-Lise Bjørke Monsen er overlege på Haukeland universitetssykehus. Der har de gjennomført studier som viser sammenheng mellom mangel på blant annet vitamin B12 og en forsinket motorisk utvikling hos barn som fullammes fram til de er seks måneder gamle.

Hun er ikke imponert over de reviderte retningslinjene.

– Dette er jo veldig mye av det samme som før. Heldigvis er de litt mindre bastante, og det vil jo kunne gjøre det lettere for helsesøstrene når de skal gi råd.

– Er du skuffet over at det ikke ble større endringer?

– Nei, jeg har i grunn gitt opp denne diskusjonen. Vi forstår ikke hva som er problemet med å introdusere fast føde fra 4 måneders alder som et tillegg til morsmelk. Vi har jo aldri vært imot amming, men vi er sikre på at det er helsegevinst for barna å begynne med fast føde tidligere, sier overlegen til TV 2.

Hun påpeker at 2001-retningslinjene, som i stor grad videreføres i 2016-utgaven, er basert på råd fra WHO etter en studie fra Hviterussland.

– Her var det bare en liten andel som klarte å fullamme, men likevel legges det så stor vekt på denne. Veldig mange kvinner, også i Norge, vil ikke klare å fullamme i seks måneder.

Nervøse foreldre

Bjørke Monsen sier at hun stadig i sitt arbeid møter foreldre som er nervøse for at ikke barna deres kan få det myndighetene anbefaler. Hun mener nordmenn er lojale mot helsemyndighetene, og tror dette fører til at en del ikke tør å være ærlige på helsestasjonen om at de ikke fullammer. Det mener hun er ille, spesielt fordi det etter hennes mening ikke er det beste rådet.

– Den amerikanske barnelegeforeningen har sagt at barn bør få tilskudd av jern fra 4 måneders alderen frem til de begynner med fast føde. Og vi har funnet at barn trenger tilskudd av vitaminer, blant annet B12, for å utvikle seg optimalt. Med disse funnene er det tydelig at ikke morsmelk alene ikke er det beste i de første seks månedene av livet da hjernen gjennomgår sin viktigste utviklingsperiode.

Bjørke Monsen sier at det ikke er tvil om at morsmelk er viktig de første ukene, fordi det inneholder enzymer og immunstoffer som man ikke får tak i andre steder. Men hun forteller at hun også har observert barn som har fått morsmelkerstatning som er bedre motorisk utviklet enn de som har blitt fullammet. Årsaken er at morsmelkerstatning er tilsatt en rekke vitaminer og mineraler.

– Hvor mye av disse stoffene morsmelken inneholder, vil variere stort fra kvinne til kvinne, og vi vet at nivåene synker etter de første to månedene. Man kan derfor ikke være sikker på at barnet får i seg nok næring om man fullammer lenge, sier Bjørke Monsen.

Hun understreker også hvor viktig det er at barn lærer seg å spise og like fast føde. Det at de kan sitte ved matbordet og spise kost tilpasset alderen fra 4 måneder er viktig del av sosialiseringen av barnet og vil kunne gjøre det lettere for dem å spise andre typer mat senere, mener hun.

– Vi vet også at det kan motvirke ulike typer allergi om de får tilgang på matvarene i tidlig alder. Vi vet at dersom man venter med å starte innføring av fast føde vil det kunne bli vanskeligere for dem å godta maten.