Andrea Voll Voldum (21) tildeles årets Jentepris

Da det stormet som verst sto Andrea Voll Voldum (21) foran hele Norge og fortalte sin mest personlige historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om Andrea Voll Voldum (21) har blitt kjent over hele Norge.

Den unge kvinnen fra Lærdal har de siste månedene stått frem med sin historie etter at tre menn ble frikjent for å ha voldtatt Voldum i Hemsedal i 2014.

Jenteprisen

Andreas historie har ført til et enormt samfunnsengasjement, støttedemonstrasjoner og diskusjon rundt det norske rettsvesen.

I dag tildeles Andrea Voll Voldum (21) Jenteprisen.

Det er Plan Norge som deler ut prisen hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.

– Jeg ble først veldig sjokkert. Og så var jeg naturlig nok veldig glad, forteller Andrea Voll Voldum, om da hun fikk vite at hun er årets vinner.

– Dette er nok ikke bare stort for meg, men for alle som er i samme situasjon, som er ute etter rettferdighet, og for de som jobber for å forebygge voldtekt, sier Voldum til TV 2.

Jenteprisen deles ut til personer eller organisasjoner som har gjort en særskilt innsats for å bedre situasjonen for jenter som blir diskriminert, nettopp fordi de er jenter.

Plan Norge ønsker at prisen skal synliggjøre de usynlige og gi stemme til de stemmeløse.

– Vi kan snakke om et «før og etter Hemsedal-saken» i forhold til hvordan både vanlige folk – og rettsvesen forholder seg til voldtekt. Det betyr mye for arbeidet med å stoppe de holdninger som fører til overgrep, sier leder av juryen, tidligere justisminister Knut Storberget.

Tre menn frifunnet

7. juli ble tre menn i 30-årene frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I den siste runden i retten mente fire av syv dommere at Voldum ble voldtatt. Men en fellende dom krever et flertall på fem, og de tiltalte ble derfor frikjent av et mindretall på tre lekfolk.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noen grunn til å leve eller til å stå opp om morgenen. Jeg gjorde nesten ingenting annet enn å ligge i sengen og bare hate livet, sa Voldum i søndagens episode av Vårt Lille Land på TV 2.

Jurist John Christian Elden og jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen uttalte at Andrea-saken kunne blitt anket til Høyesterett.

Etter at dommen falt valgte Voldum å navngi de tre mennene på Facebook og saken spredte seg over hele landet. Det ble uttrykt frustrasjon rundt rettssystemet i Norge, men også bekymring ved at de tre meddommerne mottok trusler som følge av dommen.

Jenteprisen deles ut for femte gang. I 2015 ble menneskerettighetsaktivist, samfunnsdebattant og filmskaper Deeyah Khan tildelt prisen.

Juryen som deler ut prisen ledes av Knut Storberget. I juryen har han med seg tidligere politietterforsker Hanne Kristin Rohde, styreleder i Mino Tenk Navjot Sandhu, forfatter Mahmona Khan, og Erle Harsvik fra Plans Norges ungdomsgruppe.