FØR MARERITTET STARTET: Colleen var 20 år og elsket å haike rundt på den amerikanske vestkysten. Men da hun traff Cameron og Janice Hooker startet et syv års langt helvete. Foto: privat. 
FØR MARERITTET STARTET: Colleen var 20 år og elsket å haike rundt på den amerikanske vestkysten. Men da hun traff Cameron og Janice Hooker startet et syv års langt helvete. Foto: privat. 

NÅ ER DEN FORFErDELIGE HISTORIEN BLITT SPILLEFILM

Coleen var sexslave for et ektepar i syv år

I mange år lå kvinnen sperret inne i en liten kiste - under kidnapper-ekteparets seng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

True Crime-bølgen, som for fullt slo an med Making a murderer fortsetter. Nå har spillefilmen Girl in the Box hatt premiere i USA. Filmen handler om en ung kvinne som fikk livet ødelagt da hun la ut på haiketur i 1977.

Den da 20 år Colleen Stan vokste opp i Eugene i delstaten Oregon. Hun elsket å haike, og hadde bestemt seg for å reise ned til Westwood i California, for å overraske en venninne på bursdagen. Ruta hun valgte er rundt 70 mil, og hun hadde sittet på med fire-fem forskjellige biler da hun kom frem til byen Red Bluff 19. mai 1977.

Der startet 20-åringens mareritt som skulle vare i over sju år.

Ville ha en slave

I bilen som stoppet satt ekteparet Hooker og deres lille baby. Colleen har senere fortalt at hun følte seg trygg da hun satte seg inn i bilen, siden det både var en kvinne og et barn til stede.

Ekteparet Cameron og Janice Hooker hadde truffet hverandre fem år tidligere. Han var en innadvent og stille gutt, og hun en ensom sjel, som tidligere var blitt behandlet dårlig av gutter.

Cameron Hooker under rettssaken. 
Cameron Hooker under rettssaken. 

Janice har senere fortalt at ektemannen tidlig i forholdet begynte å mishandle henne, men selv om hun hatet det, var hun så redd for å miste ham. Vold ble en del av det seksuelle forholdet deres, men ifølge Janice sa hun etterhvert klart i fra at hun ikke lenger orket å ta del i det som involverte smerte. Hun ville ta seg av datteren og leve et normalt liv. Slik fikk Cameron en idé om å finne en sex-slave, som han kunne leve ut disse fantasiene med.

Cameron svingte raskt inn på en ødeliggende sidevei. Her tok han en kniv mot strupen til Colleen og satt på henne håndjern. Han hadde alt klart, og hun fikk plassert en spesialdesignet treboks over hodet. Den var lydisolert, og ingen kunne høre henne om hun skrek. Paret ventet til det ble mørkt, før de kjørte tilbake til Red Bluff hvor de leide et lite hus.

Hun ble ført ned i kjelleren, fikk armene festet til et rør under taket og ble strippet, klesplagg for klesplagg. Det var så vidt hun rakk nedi bakken, og det var en voldsom belastning for armene som var stramt festet høyt opp. Mens hun hang der, naken, hadde ekteparet sex på gulvet foran henne. Om natten fikk hun på seg hodeboksen igjen, og Cameron puttet en gagball i munnen hennes. Så ble hun lagt naken i en trekiste. Beina var bundet fast og hun hadde ikke sjanse til å røre seg.

Ble misbrukt og torturert

Dette er boksen Colleen fikk tredd over hodet da hun ble tatt til fange. Cameron hadde den klar i bilen da han kidnappet henne. Foto: AP. 
Dette er boksen Colleen fikk tredd over hodet da hun ble tatt til fange. Cameron hadde den klar i bilen da han kidnappet henne. Foto: AP. 

Slik var Colleens liv i Hookers kjeller de første månedene. For det meste lå hun naken i kjelleren, med gagball og treeske rundt holdet. Om kvelden ble hun hengt opp i røret. Hun fikk et måltid om dagen, og fikk gjøre fra seg i et bekken, foran øynene på Cameron. Etter tre måneder fikk hun ta et bad, utført på brutal måte. Janice klippet av henne det lange håret. Hun ble stadig tvunget til å utføre oralsex på Cameron, som hadde lovet kona at han ikke skulle ha samleie med fangen. Han misbrukte henne imidlertid vaginalt og analt med andre gjenstander. Han slo og brennmerket henne, og brukte andre former for tortur, blant annet ved å ta på henne en gassmaske.

Etter åtte måneder fikk Cameron en kontrakt fremfor seg. Her måtte hun skrive under på at hun godtok å være parets slave resten av livet. Cameron fikk henne til å tro at hun var overvåket av en stor organisasjon, «The Company», og hvis hun forsøkte å rømme, ville hun - og hennes familie bli torturert. Hun fikk kallenavnet «K», og skulle tiltalte Cameron som Master.

Da paret flyttet inn i en bobil, ble kisten med Coleen plassert under ekteparets vannseng. Her fødte Janice ekteparets andre barn året etter kidnappingen, mens Colleen lå i kisten noen centimeter unna.

Fordi Colleen fryktet å bli straffet, og derfor oppførte seg pent, fikk hun etterhvert som årene gikk mer frihet. Hun fikk ta seg joggeturer, og jobbet ute i hagen. På grunn av frykten for straff gjorde hun ikke noe forsøk på å rømme. Etter fire år i fangenskap fikk hun til og med reise hjem og besøke familien sin. Hun overnattet der, men kom tilbake til Hookers dagen etter, uten å ha fortalt om livet hun levde i Red Bluff. Foreldrene trodde Colleen hadde blitt med i en sekt, og ville ikke presse henne fordi de var redd for å miste kontakten med henne for alltid.

– Hvis jeg fortalte noe ville det storme folk inn i huset til foreldrene mine, og drepe oss alle sammen. Det var det han sa, og jeg trodde på det, har Coleen fortalt.

Marie E. Spannhake forsvant 19 år gammel. Hun er aldri funnet. Foto:privat. 
Marie E. Spannhake forsvant 19 år gammel. Hun er aldri funnet. Foto:privat. 

Hun dro tilbake til ekteparet, og de neste tre og et halvt året fant hun seg i å bli låst ned i kisten hver natt. Etter familiebesøket fikk hun også innskrenket friheten på dagtid, fordi Cameron fryktet at han hadde gitt henne for mye tillit. Det var uutholdelige forhold i kisten, spesielt om sommeren når det var forferdelig varmt i bobilen.

Ble hjulpet av Janice

I 1983 ønsket Cameron å ta Colleen til sin kone nummer to, og lot henne gå mer fritt igjen. Han snakket også om å få seg fire sexslaver til. Dette fikk det til å renne over for kona. Hun fortalte Colleen at det ikke fantes noe som heter The Company, og at alt Cameron hadde sagt om organisasjonen var løgn.

– Det siste året jeg levde med paret, fikk Janice varmere følelser for meg. Hun begynte å ta meg ut av kisten når hun var alene hjemme, og vi leste i bibelen sammen. En dag i 1984 sa Janice at vi bare måtte komme oss vekk derfra. Hun kjørte oss hjem til foreldrene hennes. Jeg ringte hjem til min egen far, fortalte hun i et intervju med People Magazine.

Cameron ble pågrepet, mens Janice slapp unna tiltale fordi hun vitnet mot ektemannen. Hun fortalte også politiet at Cameron sto bak forsvinningen og drapet på Marie Elizabeth Spannhake (19) året før han kidnappet Colleen. Men til tross for at Janice deltok i søket, klarte politiet aldri å finne liket der det skulle ha blitt gravet ned, så Cameron ble aldri domfelt for dette. Men han fikk 104 års fengsel for bortføring, voldtekt og mishandling av Colleen.

Etter arrestasjonen skiftet både Janice og Colleen navn og flyttet til nye adresser i California. De har ikke kontakt i dag. Colleen har fått en datter og jobber i en organsisasjon som kjemper for kvinners rettigheter. Hun fortalte hele sin historie i boka «Colleen Stan - The simple gifts of life».

– Det å få være fri og få komme hjem til familien var bare helt ubeskrivelig. Jeg var fylt til randen av glede. Å få komme hjem var det første skrittet til resten av mitt liv, har Colleen uttalt i et tidligere intervju.