Ekspertene: – Dette kan skandaleklippet bety for Trump

Valgeksperter er klare på at Trump nå virkelig skal få kjørt seg, etter at et videoklipp hvor han omtaler kvinner på en svært nedsettende måte har lekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump er i hardt vær etter et opptak hvor han snakker svært nedsettende om kvinner, ble publisert av The Washington Post.

Opptaket er fra 2005 og Trump er i samtaler med TV-kjendisen Billy Bush, men har etter alt å dømme glemt at han har mikrofon på seg.

I samtalen snakker han om hvordan han tilnærmer seg kvinner, og hvordan stjernestatusen gjør at han kan gjøre hva han vil.

– Og når du er en stjerne, så tillater kvinnene at du gjør hva som helst. Du kan ta dem etter skrittet, sier presidentkandidaten mens Bush ler høyt.

– Grusomt
Dette har naturligvis ikke gått hans motstander, demokratenes kandidat Hillary Clinton, hus forbi.

– Dette er grusomt. Vi kan ikke la denne mannen bli president, skriver hun på Twitter.

I dag morges norsk tid gikk Trump ut og beklaget uttalelsene.

TV 2s valgkommentator Are T. Flaten befinner seg for tiden i Ohio, og har fulgt valgkampen tett. Han er klar på at klippet ikke hører noe sted hjemme, og at dette kan betyr spikeren i kisten for republikanernes presidentkandidat.

– Dette er mildt sagt uheldig for Trump at dette klippet kommer ut på dette tidspunktet. Kun får dager før den direktesendte TV-debatten i St. Luis, sier han.

Trump sliter
Trumps kvinnesyn har vært et tema flere ganger tidligere. Det største problemet nå er ikke bare at folk finner videoklippet frastøtende, men timingen for når det blir offentliggjort. Tidligere har Trump sett ut til å slippet unna med det meste, slik blir det kanskje ikke denne gang.

– Det kommer på et tidspunkt der han allerede har falt på målingene, og falt i vippestatene en ukes tid. Så han trenger noe nå for å snu denne valgkampen. Snu dynamikken. Og det her hjelper absolutt ikke på. Flere partifeller som tidligere har støttet ham, har allerede har tatt avstand. Noen sier også nå at han skal trekke seg, men det er for sent å endre navn på toppen av valgseddelen på republikansk side, sier Flaten.

– Hvilke reaksjoner får han blant USAs befolkning?

TV 2-kommentator: – Dette blir vanskelig for Trump

– Det er veldig viktig for Trump at han kom med en unnskyldning, som han til slutt gjorde. Det gikk mange timer før vi hørte noe fra Trump-kampanjen. Først kom han med en unnskyldning som egentlig ikke var en unnskyldning. Han sa «unnskyld hvis noen føler seg støtt». Til slutt kom det en unnskyldningsvideo, og det er jo lurt å legge dette bak seg, men han gjør ikke det helt heller. Han går rett i angrep på Bill og Hillary Clinton, og dere tidligere affærer, i denne uttalelsen. Noe flere støttespillere har bedt ham om å ikke gjøre, sier han.

TV 2-kommentatoren er ikke i tvil om hva Trump forsøker å gjøre:

– Denne unnskyldningsvideoen vitner om at han planlegger å føre fokus over på noe annet. Han sier at det er en gammel video, som er fra 2005, men så trekker han frem Clinton-episoden fra 90-tallet, så det er noen vanskelige argumenter han prøver seg på her. I TV-debatten vil han også få spørsmål fra publikum, og det formatet gjør det nok vanskeligere å skulle gå til harde personangrep mot Clinton, sier han.

Trump i hardt vær: – Videoen er som en reality-episode

– Fryktelige holdninger
Thor Steinhovden er USA-kommentator for TV 2. Han poengterer at vi nå er inne i en meget interessant tid.

– Her har man fått flere overraskelser. Først nye e-poster lekket fra Hillary Clinton via Wikileaks, deretter Trump-videoen, sier han Steinhovden til TV 2.

– Videoen er jo satt opp som en reality-episode. Først kommer lyden på hvor fryktelig disse to mennene er, så går de ut av bussen og møter en av personene de har snakket om, og fortsetter på en måte samtalen med kvinnen, sier

Steinhovden er klar i sin tale om at dette kommer til å prege Trumps valgkamp videre.

– Han viser fryktelige holdninger, og man kan trygt si at dette kommer til å dominere debatten videre nå.