KREFTSYK: Maximilian (15) har ondartet kreft i hjernen. Etter faren Henryks rop om hjelp har de nå fått nesten 100.000 kroner til behandling. Foto: Privat
KREFTSYK: Maximilian (15) har ondartet kreft i hjernen. Etter faren Henryks rop om hjelp har de nå fått nesten 100.000 kroner til behandling. Foto: Privat

Kreftsyke Max (15) har fått 100.000 kroner fra «Mannegruppa Ottar»

– Jeg må klype meg i armen, for dette virker som en film! Jeg er overlykkelig! forteller en rørt far til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld skrev polske Henryk Malinowski (59) et desperat rop om hjelp på en Facebook-gruppe som har fått hard medfart den siste tiden.

«Mannegruppa Ottar» har denne uken blitt kritisert for gjentakende, grov hets av blant annet Ingrid Jackson (20) og Sophie Elise Isachsen (21). Ordfører i Tinn kommune, Bjørn Sverre Sæberg Birkeland, gikk knallhardt ut mot gruppa og ba alle om å melde seg ut.

– Helt vanvittig

Men for Malinowski, som vanligvis bor i Oslo, har gruppen vist seg å bli en redning. I 2013 ble den nå 15 år gamle sønnen hans, Maximilian, diagnostisert med ondartet hjernekreft. Han ble operert samme år, men i april i år fikk han tilbakefall. Kreften hadde spredd seg.

– Dette er helt vanvittig, det virker som en drøm. Jeg føler jeg er med i en film, det er helt utrolig, sier Henryk på telefon fra Warzawa til TV 2.

På under 12 timer har han nemlig fått inn snart 100.000 kroner fra medlemmer av «Mannegruppa Ottar». Og pengene kommer godt med. Bare i transportutgifter mellom Norge og Polen, der Max får behandling, forteller Henryk at de har brukt 150.000 kroner de siste årene.

– Oppholdet i Warszawa er dyrt, og alle reisene mellom Oslo og Polen har vi måttet dekke selv. Det har vært ødeleggende for økonomien.

– En tsunami for familiens økonomi

Maximilian ble hasteoperert i Paris i 2013 for hjernesvulsten. Faren vurderte at oppfølgingen og behandlingen etter operasjonen i Paris er bedre i Polen enn sønnen kunne fått Norge. Men det har kostet.

– Både jeg og min kone har enorm privatgjeld. En kreftdiagnose er også ødeleggende for økonomien, i tillegg til alt annet. Det var vi ikke forberedt på. Det er som en tsunami for familiens økonomi.

Maximilians mor og Henryks kone, Regina, har dessuten fått brystkreft, men ofrer seg for sønnen og jobber, selv om hun kunne vært sykemeldt.

– Det er en stor påkjenning, men hadde det ikke vært for at hun også jobber, så hadde det vært enda vanskeligere for oss, sier Henryk.

– Pengene haglet inn

Derfor bestemte han seg torsdag for å skrive innlegget på den kontroversielle gruppen. I løpet av et halvt døgn har det kommet over 400 kommentarer, og skjermdumper fra medlemmer som har Vippset penger til Henryk.

– Det har eksplodert på nettet og pengene begynte å hagle inn med en gang jeg oppga nummeret til Vipps-kontoen. Jeg er helt svimeslått. Det er ofte småbeløp på 50 og 100 kroner, men det er mange! forteller faren.

– Jeg må klype meg i armen, for dette virker som en film! Jeg er overlykkelig!

Han presiserer at de nå skal være forsiktige med hva de bruker pengene på, men at det kommer til å gå til utgifter som husleie og flyreiser for å sikre at Max får behandlingen han trenger.

– 99,9 prosent av medlemmene er de beste mannfolka i Norge

Gruppens dårlige rykte er Henryk også klar over, men han mener gruppen har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Hadde du noen betenkeligheter med å søke hjelp i en gruppe som har fått mye negativ oppmerksomhet for blant annet grov hets av enkeltpersoner?

– Nei, overhodet ikke. Den solidariteten, det hjertelaget og engasjementet de har vist er helt overveldende. Det er enkeltpersoner som har skapt et dårlig inntrykk, men jeg er hundre prosent overbevist om at 99,9 prosent av medlemmene er de beste mannfolka i Norge, sier Henryk.

– Ble ekstremt rørt selv

Administrator i «Mannegruppa Ottar», Kay Eriksen, forteller til TV 2 at han ikke kjente til Henryks historie før han leste den torsdag kveld.

– Da jeg så bildet og leste teksten, så ble jeg ekstremt rørt selv. Jeg føler veldig med Henrik og Max, og det tror jeg alle i gruppa gjør. Jeg håper det ordner seg for dem, og at ting blir bra til slutt.

Samtidig påpeker han at han er litt skeptisk til å donere så mye penger uten dokumentasjon, og at det er viktig å kvalitetssikre slike innlegg.

– Når det er sagt, så tror jeg de aller fleste har gått inn og sett på profilen til Henyk at dette er en virkelig person. Dette er veldig nytt for oss, men det viser at gutta er godhjertet og de viser en ekstrem donasjonskraft. Jeg er kjempestolt av gutta, sier Eriksen.

Tidligere denne uken ble det klart at Barnekreftforeningen sa nei til et bidrag på 180.000 kroner fra «Mannegruppa Ottar» fordi de ikke ønsker å assosieres med nettforumet. Pengene er derfor tilbakeført til medlemmene i gruppen.

– Vi har oppfordret dem til å donere pengene privat, enten med fullt navn eller anonymt, til Barnekreftforeningen. Det viktigste er at barna får pengene, sier Eriksen.