FOLK HAMSTRER: Hyllene i Walmart-butikken i Fort Lauderdale er tømt for varer. Befolkningen forbereder seg på stormen. (Foto: AP PHOTO) 
FOLK HAMSTRER: Hyllene i Walmart-butikken i Fort Lauderdale er tømt for varer. Befolkningen forbereder seg på stormen. (Foto: AP PHOTO)  Foto: Emily Miller

– Butikkene er utsolgt for vann og bensinstasjonene er tømt for drivstoff

Per Asle Rustad (54) er på ferie i Orlando i Florida med sin 12 år gamle sønn og 14 år gamle datter. De forbereder seg på at orkanen «Matthew» treffer om få timer.

– Stemningen er nervøs og spent. Folk snakker ikke noe annet enn orkanen som snart treffer land. Alle butikker, skoler og offentlige kontorer er stengt. Til og med Disney World er stengt, forteller Per Asle Rustad (54) på telefon fra Orlando i Florida til TV 2.

Minst 136 mennesker har mistet livet i den kraftige orkanen som rammet Haiti onsdag, opplyser myndighetene i landet.

I morgen tidlig lokal tid treffer den USAs sørøstlige kystområder. To millioner mennesker er bedt om å forlate hjemmene sine i delstatene Florida, Georgia og Sør-Carolina.

Barack Obama har erklært unntakstilstand i Florida, og ifølge CNN er dette den største masseevakueringen siden orkanen «Sandy» i 2012.

Folk hamstrer vann og bensin

NERVØS STEMNING: Per Asle Rustad med barna Frida og Per Emil forteller at det er nervøs stemning før «Matthew» treffer. 
NERVØS STEMNING: Per Asle Rustad med barna Frida og Per Emil forteller at det er nervøs stemning før «Matthew» treffer. 

Orlando ligger ikke langs kysten, men likevel har lokale myndigheter kommet med sterke advarsler.

– Ordføreren i Orange County har gitt beskjed om at personer som bor i modulhus må evakuere og at de risikerer livet om ikke de gjør det.

– Folk tar dette på største alvor. Butikker er utsolgt for vann og flere bensinstasjoner har gått tom for bensin. Det er tydelig at mange forbereder seg på å skalke lukene og holde seg innendørs i flere dager, sier Rustad, som fra 1992 til 2002 jobbet som krimjournalist i TV 2.

Han forteller at de ikke er redde for orkanen som kommer.

– Heldigvis befinner vi oss et stykke inn i landet, men vi kommer til å oppleve vind med storm i kastene. Vi vet ikke hvor store ødeleggelsene blir eller om strømmen forsvinner, sier han.

Rustad og familien har vært i Orlando i en uke og skal hjem neste helg.

Aldri sett lignende i Norge

Vakthavende meteorolog i Storm Geo, Olav Krogsæter, forteller at orkanen vil treffe like nord for Palm Beach, drøyt 25 mil sør for Orlando. Deretter vil uværet gå sakte nordover.

– Langs kysten er det ventet en vindstyrke på nærmere 240 kilometer i timen, forteller Krogsæter.

Til sammenligning er de kraftigste vindkastene i Norge målt til cirka 180 kilometer i timen. Disse målingene ble gjort ved Stat.

Fordi «Matthew» beveger seg sakte, er det ventet at den vil gjøre store ødeleggelser.

– Det er ventet 200-300 millimeter nedbør og fire meter stormflo, i tillegg er dette et veldig flatt landskap. Kystområdene er svært utsatt, sier Krogsæter.