MISLYKKET: Slik sto bilen i Mjærvannet i Ytre Enebakk samme dag eier meldte at maskere menn hadde truet den til seg. Foto: POLITIET.
MISLYKKET: Slik sto bilen i Mjærvannet i Ytre Enebakk samme dag eier meldte at maskere menn hadde truet den til seg. Foto: POLITIET.

TILTALT: – Væpnede menn tok bilen min

Her endte bilen politiet mener tabbe-svindler forsøkte å senke

OSLO TINGRETT (TV 2): En 22 år gammel mann hevder maskerte og væpnede menn truet til seg bilen hans. Politiet mener han er en av mange som forsøker å svindle til seg forsikringspenger ved å kvitte seg med bilene sine.

Mannen som onsdag forklarte seg i Oslo tingrett er tiltalt både for å ha forsøkt å svindle til seg forsikringspenger og å ha anmeldt en straffbar handling som ikke har skjedd.

Ifølge tiltalen kjørte han sin egen Porsche Cayenne ut i Mjærvannet i Ytre Enebakk tidlig om morgenen 19. mai 2015.

Senere på morgenen varslet han politiet om at bilen var fraranet ham av to maskerte menn med kniv.

Samme ettermiddag, mens mannen satt i avhør som fornærmet, fikk politiet melding om at det sto en bil i vannkanten i Ytre Enebakk.

Bilen var identisk med den eieren mener han var fraranet, og mannens status ble endret fra fornærmet til siktet.

Bilder av bilen TV 2 har fått tilgang til viser at en pinne er plassert mellom gasspedalen og førersetet, noe politiet mener beviser at den med forsett ble kjørt ut i vannet. 22-åringens DNA ble funnet på pinnen, noe tiltalte ikke har noen forklaring på.

– Vi mener han har ringt politiet og inngitt en falsk anmeldelse. Han hevder seg utsatt for et ran, mens politiet mener han selv har kjørt bilen ut i vannet, sier aktor, politiadvokat Silje Anine Green ved Manglerud politistasjon, til TV 2.

22-åringen, en svensk statsborger med bosted på Østlandet, står fast på at han ble fraranet bilen, og at det ikke dreier seg om svindelforsøk.

BEVIS: Politiet mener en pinne plassert mellom førersetet og gasspedalen beviser at bilen med forsett ble forsøkt senket. Foto: POLITIET.
BEVIS: Politiet mener en pinne plassert mellom førersetet og gasspedalen beviser at bilen med forsett ble forsøkt senket. Foto: POLITIET.

Tiltalte har endret forklaring på en rekke punkter, blant annet hvor han hadde blitt utsatt for ranet og hvor mange gjerningspersoner som sto bak. Han hevdet senere i avhør at han hadde blitt tatt med i bilen og sluppet av ved et vann.

– Jeg var livredd og forklarte en masse ting som ikke var sant, forklarte mannen i retten onsdag.

Mannen er, i tillegg til å ha inngitt falsk anmeldelse, tiltalt etter straffelovens paragraf 272 som omhandler forsikringssvindel og har en strafferamme på tre år.

Aktor ba i sin sluttprosedyre om at mannen blir dømt til seks måneder ubetinget fengsel. Dom i saken faller torsdag.

Stort omfang

Tall TV 2 har hentet inn fra Finans Norge, som er hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge, viser at bil er på svindeltoppen med flest saker når det gjelder svindel med skadeforsikring.

– Mange av bilsakene dreier seg om at folk arrangerer et tyveri, mens de etterpå melder bilen stjålet, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til TV 2.

Også arrangerte kollisjoner, såkalt «kameratkrasjing» der man påfører biler skader med vilje, er en hyppig metode benyttet i forsøk på å svindle til seg forsikringsutbetalinger.

– I 2015 registrerte forsikringsselskapene en økning i arrangerte kollisjoner med krav fra utenlandske aktører. Sakene har klare spor til internasjonale organiserte kriminelle miljøer. Dette er multikriminelle med stor evne, kapasitet og vilje til å begå straffbare handlinger, sier Neverdal.

I bilsvindelsakene som blir avdekket ble det i gjennomsnitt gjort svindelforsøk for 109.000 kroner per sak.

Stor risiko

Neverdal understreker at de fleste forsikringskunder er ærlige og ikke krever dekning utover de de har tapt. Og slik bør vi som kunder fortsette, for saker kan bli oppdaget. Mange mistenkelig krav blir undersøkt.

– Svindelen kan bli oppdaget flere år etter handlingen, så svindlerne skal ikke føle seg trygge.

Konsekvensene av å svindle med forsikringen kan også bli store. Ikke bare kan avslørt svindel føre til bøter og fengsel; man risikerer også å ikke få forsikret hus og annen eiendom om man blir tatt.

Neverdal mener hver enkelt også må tenke på det store bildet hvis man vurderer å trikse. Prisene på forsikring blir høyere når selskapene gjennomfører feilaktige utbetalinger.

– Forsikring er bygget på tillit. Svindel innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet, og gjør at forsikring blir dyrere enn nødvendig, sier Neverdal.

Første halvår av 2016 har forsikringsselskapene avdekket 486 saker. Dette gjelder de strengeste sakene, og inkluderer også svindel med innbo, reiseforsikring og syke- og uføreforsikringer.

Beløpene det svindles for estimeres årlig til å utgjøre flere hundre millioner kroner.