Colombia med sjokk-nei: Avviste fredsavtale med geriljaen

Colombias president Juan Manuel Santos erkjenner nederlaget i søndagens folkeavstemning om fredsavtalen med FARC-geriljaen. Han slår fast at våpenhvilen videreføres.

FEIRER: Nei-siden feirer i gatene i Bogota i Colombia. Folket har knepet stemt nei til en fredavtale mellom staten og FARC-gerilajen. Mario Tama/Getty Images/AFP  Foto: Mario Tama
FEIRER: Nei-siden feirer i gatene i Bogota i Colombia. Folket har knepet stemt nei til en fredavtale mellom staten og FARC-gerilajen. Mario Tama/Getty Images/AFP  Foto: Mario Tama

Fredsprosessen i Colombia har fått seg en kraftig knekk etter at folket overraskende stemte nei til avtalen mellom regjeringen og FARC-geriljaen.

Fredsavtalen skulle gjøre slutt på den 52 år lange borgerkrigen i landet, men 50,2 prosent stemte mot avtalen.

«Flertallet sa nei», slo presidenten fast i en TV-sendt tale etter at valgresultatet var klart.

Samtidig lovet han å fortsette arbeidet for fred:

– Jeg gir ikke opp og vil fortsette å jobbe for fred fram til den siste dagen av min periode, sa Santos.

Presidenten gjorde det klart at våpenhvilen med FARC-geriljaen opprettholdes mens partene prøver å redde fredsavtalen.

Santos har bedt sine forhandlere om å dra tilbake til Cuba for å drøfte veien videre sammen med FARC-lederne. Fredsforhandlingene har foregått i den cubanske hovedstaden Havanna, og Norge har bidratt som tilretteleggere.

Skuffet

Nordmenn som har engasjert seg i situasjonen i Colombia, er svært skuffet over at folket stemte nei til fredsavtalen i landet.

– En katastrofe for Colombia, sier hjelpeorganisasjonen Caritas Norge.

Norske myndigheter har spilt en sentral rolle som tilrettelegger under fredsforhandlingene, og utenriksminister Børge Brende (H) var selv til stede under signeringen av fredsavtalen i forrige uke. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert det overraskende resultatet av folkeavstemningen, men i norske miljøer som følger Colombia tett, er skuffelsen stor.

– Dette er en katastrofe for Colombia. En avtale som det har tatt fire år å forhandle seg fram til, har nå blitt verdiløs. Dette er et veldig stort tilbakeskritt, og freden virker nå mer uoppnåelig enn den har gjort på mange år. Jeg ser ikke lenger for meg en løsning de nærmeste årene, sier generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg i hjelpeorganisasjonen Caritas Norge i en epost.

Hun er selv fra Colombia og har gjennom sitt yrkesliv fulgt den humanitære situasjonen i landet tett, de siste årene som leder av Caritas Norge.

Organisasjonen har flere prosjekter i Colombia og jobber blant annet med reintegrering av ofre og geriljasoldater som har lagt ned våpnene. Under fredsprosessen har organisasjonen bidratt til at ofrenes stemme har blitt tatt hensyn til.

– Det er ofrene for konflikten, på begge sider, som rammes hardest av dette. Det er nå veldig viktig å jobbe videre for å skape fred lokalt, når man ikke klarer det nasjonalt, sier Skretteberg.

(©NTB)