LETTER PÅ SLØRET: For første gang kommenterer Hadia Tajik hijab-saken.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LETTER PÅ SLØRET: For første gang kommenterer Hadia Tajik hijab-saken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Hadia Tajik (33) bryter stillheten om hijab-bråket

I syv år har Hadia Tajik unngått å kommentere hva som skjedde da Justisdepartementet ville innføre hijab i politiet i 2009.

Nå sier Ap-nestlederen at hun ikke hadde noe med saken å gjøre.

I 2009 var hun politisk rådgiver for daværende justisminister Knut Storberget. 4. februar sendte sistnevnte ut en pressemelding der han informerte om at uniformsreglementet i politiet skulle endres for å tillate hijab, skriver Vårt Land.

I Jens Stoltenbergs nye selvbiografi kommer det frem at den daværende statsministeren var svært misfornøyd med dette.

– Jeg ringte Knut etter å ha lest pressemeldingen og sa at dette var noe helt annet enn det vi hadde vedtatt, men Knut gikk rett i forsvar og mente at dette var eneste mulige konsekvens av regjeringens konklusjon, skriver Stoltenberg, som mener at Storberget handlet på egenhånd.

Tar bladet fra munnen

Lørdag morgen publiserte Hadia Tajik et Facebook-innlegg der hun for første gang forklarer sin rolle i saken. Da hijab-saken raste, var hun politisk rådgiver i Justisdepartementet.

– I årene etter 2009 har jeg opplevd at konspirasjonsteorien, om at det satt en muslim i Justisdepartementet og ville snikinnføre hijab i politiet, har gitt mye næring til de som frykter eller hater islam, skriver hun.

I kjølvannet av hijab-saken, ble det spekulert i hvem i regjeringsapparatet som kunne stå bak. Hadia Tajik var et av navnene som ble trukket frem.

– Årsaken til at jeg har latt være å kommentere dette før, er at jeg mener at en politisk rådgiver har en lojalitetsplikt. Det handler om å tie om interne saker – det gjelder både i solskinn og i regn, skriver Tajik.

– Hadde ingenting med saken å gjøre

Ap-nestleder skriver at hun ikke hadde noe med hijab-saken å gjøre.

– Når sjefen selv (Jens Stoltenberg, red. anm.) letter på sløret, kan jeg gjøre det samme. Jeg avgrenser meg samtidig til dette: Å bare konstatere min egen, manglende rolle.

Tajik skriver at hun for mange år siden har forsonet seg med at de som hater eller frykter islam ikke vil være interessert i sannheten, men at dette er noe hun ikke får gjort noe med. Nestlederen skriver også at saken har styrket henne.

– Hijab-saken lærte meg å stå i hardt vær. Det kommer godt med den dag i dag.