Ole ble grovt misbrukt som barn – da mannen begikk nye overgrep, slapp han varetekt

Ole reagerer på at overgriperen ikke ble varetektsfengslet da de fem overgrepene i Finnmark ble oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hadde dere latt ham gå løs dersom han var en drapsmann?

– Det hender også i drapssaker at man ikke har vedkommende i varetekt, men dette spørsmålet har også vært tidligere vurdert etter tingrettens behandling. Det er både et ja- og nei-svar på det, sier statsadvokat Lars Fause om den overgrepsdømte mannen som gikk fritt rundt i Kvalsund i ett år.

TV 2 har tidligere fortalt om mannen som ble først anmeldt i 2011, og ikke varetektsfengslet. Statsadvokat Fause tok ut tiltale mot mannen 17. mars 2015. En familie i Finnmark som har vært utsatt for overgriperen, føler seg sviktet.

Psykologspesialist Pål Grøndahl sier dette om gjentakelsesfaren hos en person som er dømt tidligere og har begått seksuelle overgrep flere ganger:

– Hvis du er domfelt tidligere og på ny begår en ny handling, da vet vi at risikoen for senere overgrep øker. Jo flere dommer, jo flere tilfeller, jo mer øker risikoen. Det er en typisk risikofaktor når vi skal se på hvem det er som gjør slike handlinger om igjen, sier Grøndahl.

Utsatt for overgrep? Her kan du få hjelp

  • Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111
  • Hjelpetelefonen for overgrepsutsatte, tlf. 800 57 000
  • Dixi ressurssenter for voldtatte, tlf. 22 44 40 50
  • Overgrepsmottak eller legevakt. Overgrepssmottaket i Oslo: tlf. 23 48 70 90
  • Senter mot Incest, tlf. 23 31 46 50

Overgrep mot barn under 10 år har en strafferamme på 21 år. Det samme har drap.

TV 2 har innhentet tall som viser at mens en drapsmann som blir pågrepet i 95 prosent av tilfellene blir varetektsfengslet, blir 4 av 5 overgripere, 80 prosent, aldri varetektsfengslet.

– Samme person misbrukte meg over fem år

TV 2 har møtt Ole, som ville ta sitt eget liv. Han drømte om å bli politi eller advokat, og var bare et barn da han ble utsatt for grove seksuelle overgrep av en mann han stolte på. Overgrepene skjedde på mange steder; i hjemmet til overgriperen, på en hytte og på telttur på fjellet. Den livredde gutten klarte å komme seg fri, og løp ut av teltet.

Se intervjuet med Ole i videovinduet

– Da hører jeg et skudd i lufta, og da stivner jeg helt. Da ropte han at hvis jeg ikke kom tilbake, så skyter han meg. Og jeg følte jeg ikke hadde noe annet valg enn å gå tilbake. Da jeg kom tilbake fortsatte han med det, sier Ole.

Ole klarte seg, og har i dag et godt liv i Nord-Norge. Så ble han bedt om å se TV 2s nyhetssending for en drøy uke siden. En mann dømt til forvaring for grove seksuelle overgrep mot fem barn, fikk gå rundt som en fri mann i Kvalsund i Finnmark.

– Det første som slo meg, var at dette skal ikke gå an. Da jeg fikk vite at dette er samme person som misbrukte meg over fem år, var det veldig mange bilder som dukket opp i hodet på meg. Bilder som jeg ikke vil skal være der. Han har brukt akkurat samme fremgangsmåten her som han gjorde med meg, sier han.

Ble truet og lurt til å tie

Selv ble han både truet og lurt til å holde på hemmeligheten. Ingen måtte vite.

– Jeg gikk konstant med selvmordstanker på grunn av at jeg ikke visste hvordan jeg skulle prate med noen om dette, hvordan jeg skulle fortelle om dette. Jeg tenkte at hvis jeg klarer å ta livet mitt, slipper jeg å ha den smerten, sier han.

Ole valgte livet, og fortalte sin mor om overgrepene. Ytterligere to ofre ble involvert, den yngste på åtte år da overgrepene mot ham startet. Under rettssaken ble Ole på nytt truet av mannen, som senere ble dømt til tre års fengsel.

– Så snudde jeg meg og så rett inn i øynene på overgriperen. Så sa han: «Dævven, det her skal du få igjen. Jeg er faen ikke ferdig med deg».

Ole reagerer på at overgriperen ikke ble varetektsfengslet da de fem overgrepene i Finnmark ble oppdaget, og frem til han møtte opp til soning flere måneder senere.

Han sier at det ikke er lett å finne de rette ordene som beskriver hva han tenker om at mannen som ble dømt for overgrepene mot ham, kunne gjøre det igjen.

– Det er et nytt overgrep i forhold til de som er utsatt for det. De har vært gjennom ekstremt tunge rettssaker. Det skal ikke gå an. Når du først har fått en dom, skal du gå ut av rettssalen og kjøres rett til soning. Du skal ikke ha mulighet til å gå fri så lenge, sier Ole.