risikerer å måtte flytte milliongjerde:

Frykter at Storskog-gjerde er bygget for nært russergrensa

Det splitter nye grensegjerdet til fire millioner kroner kan være bygget noen centimeter for nært Russergrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har bestilt et 200 meter langt gjerde ved den norske grensestasjonen på Storskog.

Gjerdet er nesten ferdig. Problemer er bare at 50 meter av gjerdet kan være noen centimeter for nært grensa til Russland.

– Det er korrekt at vi har bedt om en kontrollmåling av de 50 metrene som er nærmeste veien for vi er ikke sikker på om gjerdet er oppført helt nøyaktig, sier grensekommissær Roger Jakobsen.

Det var The Intependent Barents Observer som omtalte saken først.

Se TV 2s reportasje om gjerdet øverst i saken!

Kan ikke være for nært

Dersom det stemmer at gjerdet er for nært Russland må det flyttes, til tross for at det bare er snakk om noen få centimeter.

– Vi har mistanke om at det er et avvik. Det kan hende det har flyttet på seg når entreprenøren fylte masse inntil gjerdet. Det er oppført i et bløtt område, forklarer Jakobsen.

Delen av gjerdet som skal kontrolleres, ligger inntil veien hvor asylsøkerne kom syklende i fjor vinter. Grensekomissæren forventer at det blir en avklaring på om hvorvidt gjerdet må flyttes, i løpet av uken.

Bygger for å unngå kaos

Begrunnelsen for å gå til det skritt å bygge et gjerde langs Norges grense, er at myndighetene vil unngå å komme i samme situasjon som sist vinter, da tilstrømmingen av ca 5.500 asylsøkere førte til kaotiske tilstander i grenseområdet.

Den nederste delen av gjerdet kan vise seg å ligge noen centimeter for nært grensa til Russland. Foto: Terje Rafaelsen / TV 2
Den nederste delen av gjerdet kan vise seg å ligge noen centimeter for nært grensa til Russland. Foto: Terje Rafaelsen / TV 2

Det er politiet som er byggherre av det 3,5 meter høye gjerdet.

Bestillingen kommer fra regjeringen gjennom Justisdepartementet og har en kostnad på 20.000 kroner meteren.

Frp forsvarer investeringen

Statssekretær Ove Vanebo (Frp) sa til TV 2 for to uker siden at investeringen er vel anvendte penger til et godt formål.

– Hvis det kommer en veldig stor folkemengde, så vil vi kunne stenge grensen og sørge for at det er kontroll akkurat på det punktet. Deretter kan man følge opp med grensevakter eller annet personell hvis det blir uroligheter utenfor gjerdet, sier han til TV 2.