Her er Kristian Valen på vei ut av politihuset etter at han ble pågrepet i februar. FOTO: TV 2
Her er Kristian Valen på vei ut av politihuset etter at han ble pågrepet i februar. FOTO: TV 2

Valen: Trussel var egentlig naken-advarsel til politiet

OSLO TINGHUS (TV 2): TV 2 følger rettssaken mot komikeren Kristian Valen, som er tiltalt for å ha truet politifolk og båret våpen i offentlig rom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag klokken 09.00 startet rettssaken mot Kristian Valen i Oslo Tingrett.

Komikeren var taus, og ønsket ikke å uttale seg til mediene da han ankom tinghuset. Ifølge hans advokat er det lagt ned fotoforbud.

Kristian Valen svarte «nei» på spørsmål om han erkjenner straffskyld for noen av tiltalepunktene. Han er tiltalt for trusler mot politiet og bæring av en våpenetterligning.

Les hva Kristian Valen forklarer nederst i artikkelen.

Han har via sin advokat John Christian Elden gitt beskjed om at han ikke ønsker å bli fotografert på vei til eller fra retten, ei heller i rettssalen. På spørsmål fra TV 2 om det var aktuelt å si noe om saken i dag, forble Valen taus.

Kristian Valen er alvorlig og følger nøye med på aktors redegjørelse for hva politiet mener skjedde under besøket hjemme hos Valen i februar.

– Han sa til politiet at det ikke var ment som en trussel, men at han mente de to politifolkene hadde gjort en god jobb og at han ønsket å takke dem, eventuelt gi dem en blomst, sier aktor Hacer Aydar.

Om hendelsen på Aker brygge i forrige uke, forklarer aktor at en vekter så Valen med det som fremsto som et våpen i et parkeringshus på Aker brygge.

– Vekteren fortalte at Valen gikk ut av parkeringshuset, gikk til en benk og satte seg til å sove. Samboeren kom ut, tok pistolen og fikk Valen med seg opp i leiligheten, sier aktor.

Det finnes overvåkingsvideo av Kristian Valen i garasjen som vil bli spilt av i retten.

Før hovedforhandlingen startet ble tiltalen endet til å omhandle en replika, eller en lekepistol. Valen var ikke bevæpnet med et fungerende eller plombert våpen.

Elden sier at Valen erkjenner de faktiske hendelsene, og også overtredelse dersom det bevises at han bar en våpenetterligning ut fra garasjen, rundt hjørnet og inn i leiligheten.

Utvidet tiltale

Bare en uke før saken som omhandler trusler mot politifolk skulle opp, pådro Valen seg altså et nytt tiltalepunkt – besittelse av replikavåpen på offentlig sted.

17. september ble han pågrepet sovende hjemme etter å ha blitt observert i kamuflasjeklær og det som først av politiet ble betegnet som en 9mm pistol. Det er dette våpenet som nå omtales som en replika.

– De faktiske forhold bestrides ikke, han erkjenner det som står der, sier Elden.

Valen ble løslatt etter avhør, og hans advokat Ida Andenæs sa til TV 2 at Valen var i ferd med å spille inn en sketsj da han ble pågrepet.

Kristian Valen forklarer seg mandag om hva han mener skjedde i forkant av at han ble pågrepet forrige uke etter å ha båret en våpenkopi i området rundt boligen sin på Aker Brygge.

Skulle spille inn politi-sketsj

– Jeg skulle ned i kjelleren for å spille inn en sketsj der jeg skulle være Arne Johannessen (tidligere leder i Politiets fellesforbund, journ.anm.) og hadde på meg kamobukse og caps, forklarer Valen.

Han sier sketsjen skulle handle om hvor kult politiet KAN bli. Han erkjenner at han hadde drukket en god del alkohol og på grunn av døgnvillhet knyttet til pendlingen mellom Norge og USA også hadde tatt to sovepiller. Ifølge Valen tok han heisen nedi det lukkede garasjeanlegget knyttet til leilighetskomplekset for å spille inn sketsjen på mobiltelefonen sin.

– Jeg husker ikke alt som skjedde, men jeg gikk rundt i garasjeanlegget. Kan ikke huske at jeg møtte noen. Men jeg snakket med samboeren og sa noe om at jeg hadde glemt nøklene. Så satt jeg meg på en murkant der ved ringeklokkene, før hun kom og hentet meg opp i leiligheten. Der sovnet jeg, forklarer Valen.

Valen sier i retten at han ikke positivt kan bekrefte at han hadde med seg en leketøyspistol, men åpner for at det kan være tilfelle.

– Dersom det viser seg at det er meg på filmen og at jeg har en leketøyspistol i hånden, så må vi bare forholde oss til det, sa Valen fra vitneboksen.

– Utlovet politi-dusør

I februar i år ble Valen pågrepet av politiet i Oslo for å ha lagt ut bilder av to politibetjenter på Facebook og utlovet dusør til dem som gjenkjente dem.

Politiet siktet komikeren for trusler mot polititjenestemennene.

Bakgrunnen for Valens Facebook-utbrudd er at politiet ble bedt om å bistå AMK-sentralen på et oppdrag i Valens leilighet klokken 06 fredag morgen.

Valens samboer hadde skadet seg på en kniv, og Valen likte ikke at politiet også kom til stedet.

Han utlovet 10.000 kroner til folk som hadde informasjon om politifolkene, og det er dette forholdet Valen nå må møte i retten tiltalt for. Facebookmeldingen oppfattes av påtalemyndigheten som en trussel.

– Innlegget på Facebook skrev han mens samboeren mot de to sin vilje var tatt med av politiet. Han fikk ikke tak i henne, men med en gang hun var hjemme, slettet han innlegget om politimennene, sier Elden.

Dette forklarer Valen:

Før Valen starter sin forklaring i tingretten mandag morgen, deler han ut noen kopier av facebookinnlegg til dommerne og aktor.

– Jeg la ut bildet av de to politifolkene, fordi jeg ønsket å få tak i dem og dermed kanskje få vite hvor samboeren min var, forklarer Valen om det påtalemyndigheten mener er en trussel.

Valen forklarer at samboeren var blitt tatt med for behandling etter situasjonen der hun hadde skadet seg og blødde kraftig.

Det var Valen selv som ringte nødetatene da hun ifølge ham hadde fått noe over seg da hun skulle hente noe fra en hylle i en garderobe.

– Jeg fant henne med kraftig blødning, blodet sprutet og jeg forsøkte det jeg kunne å stoppe blødningen, forklarte Valen.

Politikvinnen som forklarte seg som første vitne under hovedforhandlingene beskriver skaden på kvinnen som et tre cm stort knivsår, som hun behandlet på stedet før ambulansepersonell kom til stedet.

– Plutselig var leiligheten full av politi

Valen forklarte at han angivelig måtte ringe nødtelefonen flere ganger før han fikk beskjed om at ambulanse skulle sendes.

– Plutselig var leiligheten full av politifolk, og de tok meg inn i stuen og skilte oss.

Valen forteller at politiet etterhvert tok med seg samboeren mot hennes vilje og at han selv ble sittende igjen alene uten å vite hva som skjedde.

Politi-vitnet forklarer på sin side at Valen fikk beskjed om at samboeren ville bli kjørt til legevakten og at han kunne ta taxi dit på egenhånd.

– Jeg fikk beskjed om å holde meg hjemme, og ringte alle nødetater og politiet for å finne ut hvor hun var, men fikk ikke vite noe, hevder Valen.

Ønsket bare kontakt med dem for å finne samboeren

Det var i denne situasjonen han valgte å legge ut bilde av to av politimennene og ba om informasjon om hvem de var, og at de som kunne gi ham svar på det skulle få 10.000 kroner.

Valen beskriver de to polititjenestemennene som «ordentlige», og at det var derfor han ønsket kontakt med dem.

– De to oppfattet jeg som ordentlige og som tok meg på alvor i situasjonen, og derfor ønsket jeg å komme i kontakt med dem.

Valen: Trussel er egentlig naken-advarsel

Kristian Valen refererer nå til flere Facebookmeldinger han har skrevet om hvorfor politiet vil angre om de kommer tilbake til ham, noe som i tiltalen blir betegnet som trussel.

Valen holder fast på at han aldri har truet noen og at meldingene rettet mot politiet handlet om faren for å møte Valen naken om man kommer ubedt.

– De vil nok angre dersom de kommer tilbake, for da kan jeg være naken siden de aldri varsler når de kommer. Kristian Valen naken er ikke noe pent syn, sier Valen at han har skrevet.

– Jeg vet jo at både politiet og media følger meg på Facebook, så jeg ville jo aldri lagt ut noe som kunne bli oppfattet som en trussel, sier Valen på spørsmål fra sin forsvarer Elden.

2007: Løsnet skudd hjemme

Valen skapte store overskrifter da han i 2007 løsnet skudd med maskinpistol inne i leiligheten sin. i et intervju med Else Kåss Furuseth på TV 2 i mai 2014 fortalte Valen at han var langt nede etter hendelsen.

– Jeg hadde heldigvis gode kompiser der. Jeg havnet på sykehus og fikk en «aha-opplevelse». De sa at «du har et liv som du alltid har drømt om, og du er så jævlig privilegert. Hvis du skal ta det gode, må du også akseptere det onde. Fra og med nå må du man up og du må akseptere at alt ikke er positivt hele veien. Prøv å se det positive, for det positive er så mye sterkere enn det negative, sa Valen i intervjuet.