BORGARTING LAGMANNSRETT: Bilde av Borgarting lagmannsrett i Oslo.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 BORGARTING LAGMANNSRETT: Bilde av Borgarting lagmannsrett i Oslo.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

To menn frikjent for voldtekt av 15-åring:

Hevdet at jenta sa «nei» på en flørtende måte

Til tross for at jenta sa nei gjentatte ganger, ble de to unge mennene frikjent for voldtekt av juryen i lagmannsretten. Tingrettsdommerne ville derimot dømme for grov voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo tingrett ble de to unge mennene funnet skyldig i grov voldtekt.

Avgjørelsen ble anket og da saken kom opp i lagmannsretten etter sommeren, frikjente juryen dem på dette punktet.

– Sa nei på en flørtete måte

Jenta var 15 år da hun i fjor før jul ble kontaktet av de to unge mennene på Facebook og invitert med på et hotellrom i Oslo. 15-åringen og guttene som da var 16 og 17 år gamle, var ikke nære venner, men kjente til hverandre fra før.

På hotellrommet ble jenta tilbud hasj og guttene forsøkte gjentatte ganger å overtale henne til å ha sex. De erkjente i retten at jenta sa nei gjentatte ganger.

Men de hevdet at hun sa nei «på en flørtete måte, og at hun ønsket å ha sex med dem.», står det i dommen fra lagmannsretten.

Det endte med seksuell kontakt mellom de tre.

Følte seg truet til sex

I Borgarting lagmannsrett forklarte jenta at hun til slutt ga etter fordi hun følte seg truet og ble utsatt for vold. Hun verken orket eller turde motsette seg guttenes press om å ha sex med henne, forklarte hun ifølge dommen.

I dommen har lagmannsretten skrevet at de legger til grunn at det er «bevist ut over enhver rimelig tvil at den seksuelle omgangen fant sted fordi de tiltalte over tid utsatte [jenta] for et sterkt og utilbørlig press.» De skriver også at «den seksuelle omgangen bar sterkt preg av utnyttelse av en usikker og sårbar person.»

De to unge mennene ble likevel enstemmig frifunnet av juryen på tiltalepunktet som gjelder voldtekt.

Juryen gir som kjent ingen begrunnelse for sin avgjørelse.

– Fornærmede har forklart at hun gjentatte ganger sa nei, hun følte seg presset, og hun opplevde dette som en voldtekt, påpeker bistandsadvokat Camilla Stranden Hunn.

Fagdommerne valgte å ikke sette juryens begrunnelse til side.

De to unge mennene ble dømt på tiltalepunktet for grov seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Bistandsadvokat Camilla Stranden Hunn
Bistandsadvokat Camilla Stranden Hunn

Elden: – Burde ikke blitt frifunnet

Advokat John Christian Elden reagerer på at aktor ikke forsøkte å få de to dømt etter Straffelovens paragraf 297, som omhandler seksuell handling uten samtykke.

– Når jeg leser dommen så tenker jeg at man burde stilt spørsmål om 297. Selve handlingen er fortsatt straffbar, hvis det ikke foreligger et positivt samtykke - så hvis hun sier nei, så er det straffbart fordi hun ikke gir positivt samtykke, påpeker Elden.

Han mener at dersom aktor hadde stilt spørsmål ved denne paragrafen, så kunne de tiltalte enten blitt dømt eller så kunne og burde Statsadvokaten anket.

– Slik jeg ser det nå, skulle de ikke vært frifunnet for handlingen. Den skulle vært straffet. Det er ikke fritt fram for denne type overtredelser, det er viktig å få fram, sier han.

Jenta er fremdeles preget

Advokat John Christian Elden mener retten også burde vurdert en annen bestemmelse i straffeloven, som omhandler seksuell handling uten samtykke. Foto: NTB scanpix
Advokat John Christian Elden mener retten også burde vurdert en annen bestemmelse i straffeloven, som omhandler seksuell handling uten samtykke. Foto: NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

I tiden etter overgrepet i desember har jenta hatt det tøft. Det har vært vanskelig å bli påmint hendelsen gjennom hele rettsprosessen.

Gjennom sin advokat formidler familien at de etter at saken ble ferdigbehandlet i lagmannsretten har lagt stor vekt på å få hverdagen i normal retning.

– Min klient tar dommen til etterretning, og vi merker oss at det i dommen er presisert at overgrepet bærer sterkt preg av utnyttelse av en sårbar person i en vanskelig situasjon. Vi håpet på dom etter tiltalen, men er tilfreds med at retten har lagt til grunn at de tiltalte har begått en alvorlig straffbar handling, og at fornærmede er blitt tilkjent oppreisningserstatning for dette lovbruddet, sier Hunn.

Ranet og voldtok på Narvesen

Pengene som ble brukt på hasj og hotellrom, hadde de to skaffet seg noen dager i forveien da de ranet en Narvesen-kiosk.

En av de to ble igjen og tvang kvinnen som jobbet i kiosken med på bakrommet. Her ble hun drapstruet og voldtatt.

– 16-åring voldtok kvinnelig ansatt under kioskran i Oslo

Den ene av de to er dømt for ranet, mens den andre også er dømt for voldtekt av den ansatte på bensinstasjonen.

Fornøyd med straffeutmålingen

Den ene mannen må sone fire år og seks måneder i fengsel både for ran, voldtekt av kvinnen som jobbet i Narvesen-kiosken og for seksuell omgang med 15-åringen.

Den andre er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for ran og seksuell omgang med jenta.

– Påtalemyndigheten tar til etterretning at domstolen ikke var enig i at vilkårene for voldtekt var oppfylt. Ut over det er vi fornøyd med straffeutmålingen, sier statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir som førte saken i lagmannsretten.

– På generelt grunnlag vil jeg si det er viktig for påtalemyndigheten at media omtaler saker som omhandler ungdommer, deriblant voldtektssaker. Det er lov å håpe at det vil medvirke til at de unngår å komme i situasjoner hvor det blir spørsmål om de har begått straffbare forhold, fremholder Karlsdottir.