Varsler masseundersøkelse av tarmkreft i Norge

Nasjonalt råd for prioritering vil ha masseundersøkelser for tarmkreft i Norge for å spare over 200 liv i året. Norge på verdenstoppen i antall sykdomstilfeller for begge kjønn.

Nasjonalt råd for prioritering har konkludert, et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft bør innføres. De er enige om at masseundersøkelser reduserer dødeligheten av sykdommen.

Må finne riktig metode

Men rådet krever at det sikres en forsvarlig kapasitet ved oppstart slik at det ikke går utover andre pasienter som skal undersøkes og behandles.

Rådet anbefaler at Helsedirektoratet går i gang med å vurdere hvordan undersøkelsene kan foregå og hvem som skal bli undersøkt.

Reddet av forskningsprosjekt

Stig Solheim (63) er en av 140.000 som har vært med i et forskningsprosjekt og blitt undersøkt for sykdommen.

– Først tenkte jeg at jeg ikke gadd å møte opp, hadde ikke tid til det. Men så hadde jeg merket at det var noe bak der som ikke var som det skulle så til slutt dro jeg til undersøkelsen og takk takk for det.

Legene fant kreft i tarmen. Stig ble operert og fikk behandling tidlig takket være undersøkelsen.

– Jeg trakk jo lykkeloddet da, sier Solheim til TV 2.

Tarmkreft er en av de vanligste kreftformene i Norge og 1500 dør hvert år.

– I Norge har en av de høyeste forekomstene i verden av denne sykdommen og vi har hatt en økning som vi ikke forstår så det er viktig for oss å få tidlig oppdaget denne sykdommen men også forstå hvorfor vi har så høye tall i Norge, sier leder av rådet helsedirektør Bjørn Guldvog.

Kan spare 200 liv

En masseundersøkelse såkalt screening for tarmkreft kan spare over 200 liv i året.

– De fleste andre land i Europa har et slikt program så vi syns det er rart at vi henger etter. Nå er tiden kommet for å sette gang i Norge, sier Ole Alexander Opdalshei, ass.generalsekretær i Kreftforeningen.

I høst skal Helsedirektoratet vurdere hvordan undersøkelsen kan foregå og til slutt blir det regjeringen som må sette av pengene.

– Det er viktig at vi gjør dette på riktig måte så nå må vi avvente prosessen som er bestemt sier helseminister Bent Høie og viser til at man må sikre god kapasitet og forsvarlighet så det ikke går utover andre grupper.

Haster

Stig Solheim mener det haster å få screening for tarmkreft over hele Norge.

– Jeg tror ekspertisen vet nok om dette nå, så jeg kan ikke skjønne at det er noen grunn til å vente, sier Solheim til TV 2