8000 følger hans kamp:

Jan-Erik (32) dro ut i villmarka for å bli rusfri

VANSJØ, MOSS (TV 2): Etter årevis som narkoman i Oslo har Jan-Erik Jingo Johannessen flyttet i lavvo. Målet er å bli helt fri for rus og å få møte barna sine igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag oppdaterer Jan-Erik (32) sine mer enn 8000 følgere på Facebook med siste nytt i hans selvpålagte avrusning på en øy i Vansjø i Østfold.

(oppdatering: Etter TV 2s reportasje følger mer enn 13.000 Jingo.)

På siden «Jingo - Kongen av Vansjø» sender han direkte, poster bilder og forteller om gleder, sorger, abstinenser og fiskelykke.

I snart 90 dager har han bodd i villmarka. På samme tid har han klart å kutte sin metadondosering kraftig.

– Det har gått veldig bra. Da jeg kom hit brukte jeg 100 mg metadon om dagen, men nå er jeg nede i fem milligram, forteller Jingo etter å ha hentet TV 2s team med sin egen båt på Dillingøy utenfor Moss.

Se reportasje i vinduet øverst.

Massiv hjelp

Det begynte med at moren døde i 2014. Jan Eriks rusforbruk av blant annet heroin eskalerte så mye at han ble tvangsinnlagt for avrusning. Noe måtte gjøres, bestemte helsevesenet. Med god støtte fra miljøet rundt gatemagasinet =Oslo, kom han seg etterhvert over på metadon.

IMPONERT: Hotelldirektør Kjell Aanerød vil gjerne ansette Jan-Erik når han er ferdig med avrusningsprosjektet sitt på Vansjø. De to møtes flere ganger i uka når Jan-Erik kommer til lands for forsyninger. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.
IMPONERT: Hotelldirektør Kjell Aanerød vil gjerne ansette Jan-Erik når han er ferdig med avrusningsprosjektet sitt på Vansjø. De to møtes flere ganger i uka når Jan-Erik kommer til lands for forsyninger. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

– Metadon er bra som en overgangsmedisinering, men jeg ble helt zombie av det, forteller Jan-Erik.

Dermed vokste planen om å bli helt fri for rus og å kutte metadonen frem. Den livlige østfoldingen var allerede aktiv på sosiale medier, og da han lanserte ideen om å flytte ut i skogen for å bli rusfri for følgerne sine, var responsen massiv.

Mange tilbød seg å hjelpe; han fikk kano og telt og både bedrifter og privatpersoner ville sponse Jan-Eriks selvdrevne rehab med alt fra turmat, lavvoer til motorbåt og fiskeutstyr.

– Det er helt utrolig hvor mange som har hjulpet meg til å få til dette, sier Jan Erik.

Barna motiverer

GODE VENNER: Hunden Varg er Jan-Eriks gode støtte. Hunden kom til øya som resultat av omplassering. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/ TV 2.
GODE VENNER: Hunden Varg er Jan-Eriks gode støtte. Hunden kom til øya som resultat av omplassering. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/ TV 2.

Fremdeles strømmer hjelpetilbud inn, spesielt når han kjører livesendingene sine på Facebook og forteller om opp- og nedturer ute på den lille holmen.

– Da hunden min Varg fikk øyebetennelse ville noen betale for dyrlege, mens andre spør om jeg trenger mat eller varme klær. Det har blitt felt en del tårer her ute må jeg innrømme, smiler østfoldingen.

Jan-Erik har to barn i skolealder som bor i fosterfamilier fordi også moren er rusmisbruker. Det har gått flere år siden han fikk se dem sist gang. Håpet nå er å skape seg et nytt liv der det også vil bli mulig å få treffe barna.

– Jeg håper de og fosterfamiliene ser at jeg virkelig mener dette, det er den viktigste motivasjonen for å bli rusfri, sier Jan-Erik.

Jobber i sikte

Flere ganger i uka går turen i båten inn til Viken hotell på Dillingøy hvor han har blitt fast inventar og er godt likt for sitt pågangsmot og smittende humør. Går alt etter planen, vil han i løpet av våren også begynne å jobbe der som vaktmester og altmuligmann.

– Vi ser på ham som en ressurs og vil gjerne ansette ham. Han har allerede hjulpet oss mye, forteller hotelldirektør Kjell Aanerød til TV 2.

Jingo sendte live om TV 2s besøk – og gryende romanse. Se video:

I tillegg venter trolig også en annen deltidsjobb for «kongen av Vansjø» som han kalles blant kjentfolk. Moss kommune skal etter alt å dømme etablere en skjærgårdstjeneste på Vansjø, og da er lommekjente Jan-Erik selvskreven.

– Jeg får trolig ansvar spesielt for å rydde strender på Vansjø, så dette håper jeg det blir noe av, forteller 32-åringen, før han igjen drar igang påhengsmotoren og setter kurs mot åstedet for hans livs størst kamp: å bli helt rusfri.