Famlien Rahami driver denne fastfood-restauranten i Elizabeth, New Jersey. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Famlien Rahami driver denne fastfood-restauranten i Elizabeth, New Jersey. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD Foto: Jewel Samad

Faren til New York-bomberen advarte FBI mot sin egen sønn

Faren til Ahmad Khan Rahami ringte FBI i 2014 og fortalte dem at sønnen var terrorist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ansatt i politiet i New York sier faren til mannen som er mistenkt for bombeangrepene i New York City og New Jersey, kontaktet FBI i 2014 og sa at sønnen var terrorist.

Pågrepet for knivstikking

FBI bekrefter historien, melder nyhetsbyrået AP, men de sier også at faren trakk tilbake anklagene da de avhørte ham.

Bakgrunnen for at faren ringte politiet var at Ahmad Rahami hadde knivstukket sin egen bror i beinet. Han ble pågrepet for knivstikkingen og besittelse av et skytevåpen.

Faren trakk imidlertid terrorbeskyldningene tilbake, og hevdet han var sint fordi sønnen hang sammen med feil folk. FBI hadde heller ingen andre grunner for å tro at han hadde kontakt med noen terrornettverk.

En storjury avviste å reise tiltale mot Rahami, til tross for at politimannen som arresterte ham beskrev Rahami som «en fare for seg selv eller andre.»

Ahmad Khan Rahami fikk skuddskader under pågripelsen mandag. (Ed Murray/NJ Advance Media via AP)
Ahmad Khan Rahami fikk skuddskader under pågripelsen mandag. (Ed Murray/NJ Advance Media via AP) Foto: Ed Murray

Ahmad Rahamis far, Mohammad Rahami, sier han ringte politiet to ganger angående sin sønn i 2014. Han ønsket ikke å utdype hva han sa.

– Rolig og vennlig

Ahmad jobbet i sin fars fastfood-restaurant i Elizabeth, New Jersey. Han er amerikansk statsborger, men var født i Afghanistan.

Venner av den bombemistenkte er i sjokk over at han angivelig sto bak New York-bombene. De oppfattet ham som vennlig og rolig, men han skal ha forandret seg etter en reise til Afghanistan for flere år siden.

Etter den til skal han ha vært i Pakistan og Afghanistan minst fire ganger.

Mange tekniske bevis

29 mennesker ble skadet da en hjemmelaget bombe eksploderte i området Chelsea på Manhattan lørdag. Fingeravtrykk og overvåkingsbilder gjorde at Rahami ble etterlyst og pågrepet mandag.

Den terrorsiktede ble pågrepet i Linden i New Jersey mandag kveld. En bareier trodde det var en uteligger som hadde sovnet i trappeoppgangen, men politiet skjønte raskt at det var den etterlyste mannen.

Under pågripelsen tok Ahmad Khan Rahami (28) fram et håndvåpen og skjøt en av politimennene i den skuddsikre vesten. Ifølge politiet skjøt han videre mens han forsøkte å løpe fra stedet. Rahami ble skutt i foten og pågrepet.