Etter en skuddveksling med politeit ble Ahmad Khan Rahami pågrepet mandag. Foto: Nicolaus Czarnecki/Boston Herald via AP
Etter en skuddveksling med politeit ble Ahmad Khan Rahami pågrepet mandag. Foto: Nicolaus Czarnecki/Boston Herald via AP Foto: Nicolaus Czarnecki

Terrorbombene i New york:

Vennene i sjokk: – Han var en annen mann da han kom tilbake

Venner av terrorsiktede Ahmad Khan Rahami forteller at han var vennlig og glad i biler, men at han forandret seg etter en reise til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som kjenner Ahmad Khan Rahami reagerte med sjokk da de forsto at Rahami er den hovedmistenkte bak New York- og New Jersey-terroren i helgen.

Siden 2002 har Rahamis familie drevet en take away restaurant i byen Elizabeth i New Jersey. Naboer og kunder forteller at Rahami var rolig og vennlig bak disken, at han likte å snakke om biler og at han var raus med gratis mat.

– Han ville alltid snakke om biler og han elsket å kjøre fort, sier Ryan McCann, en av restaurantens stamkunder, til nyhetsbyrået AP.

– Han var så vennlig og han ga oss stadig gratis kylling, siden vi var der så ofte, forteller McCann videre.

– Endret oppførsel

Kundene sier at Rahami ikke snakket om troen sin, men en ungdomskamerat forteller at han endret personlighet etter en reise til Afghanistan for flere år siden. Kameraten forteller at Rahami kom tilbake mer religiøs og at han kledde seg annerledes.

– Han var mer stille og oppførte seg mer voksent. Jeg spurte hvor han hadde vært, og han svarte: «På ferie». Jeg vet at han hadde vært i Afghanistan, for det fortalte lillebroren hans, sier Flee Jones (27).

En annen kunde, Andre Almeida, la merke til at Rahami sluttet å gå med vestlige klær, og brukte mer «etnisk tøy» etter en tur til Afghanistan.

Den terrorsiktede er født i Afghanistan, men er amerikansk statsborger.

En politietterforsker sier til CBS at Rahami reiste til Afghanistan minst tre ganger, og den siste gangen var i 2014. Det er uklart hva som var formålet med reisene.

Konflikt

Mens Rahami framsto som rolig og vennlig, var hans far og brødre i en langvarig konflikt med naboer og myndigheter i Elizabeth. Konflikten bunnet i lyd og støy fra restauranten sent på kvelden, men familien mente de ble diskriminert fordi de var muslimer.

I et søksmål, som senere ble lagt bort, kom det fram at en av naboene stadig kom inn i restauranten med budskap om at «muslimer hører ikke til her» og «muslimer betyr trøbbel».

Jorge Vasquez, som drev en butikk over gaten, forteller at han var klar over konfliktene, men sier det var lett å komme overens med Rahami.

– Han var bare veldig stille og rolig, sier Vasquez.

Tydelige overvåkingsbilder

Fingeravtrykk og overvåkingsbilder gjorde at Rahami ble etterlyst og pågrepet mandag. Ifølge myndighetene var han svært lett gjenkjennelig på overvåkingsbilder fra Chelsea på Manhatten, hvor en bombe eksploderte og 29 mennesker ble skadet.

Rahami var ikke på en terrorliste, men han har vært i kontakt med politiet i forbindelse med migrasjonsspørsmål.

Den terrorsiktede ble pågrepet i Linden i New Jersey mandag kveld. En bareier trodde det var en uteligger som hadde sovnet i trappeoppgangen, men politiet skjønte raskt at det var den etterlyste mannen.

Under pågripelsen tok Ahmad Khan Rahami (28) fram et håndvåpen og skjøt en av politimennene i den skuddsikre vesten. Ifølge politiet skjøt han videre mens han forsøkte å løpe fra stedet. Rahami ble skutt i foten og pågrepet.

Pågripelsen skjedde etter at det ble funnet fingeravtrykk på den ene av de udetonerte bombene som ble funnet, opplyser en polititalsmann.

Politiet sporet også opp mer informasjon som pekte i retning av 28-årige Ahmad Khan Rahami på mobiltelefoner som han hadde koblet opp til de andre udetonerte bombene, opplyser talsmannen videre.