Ahmad Khan Rahami blir tatt med i arresten etter en skuddveksling med politiet. Rahami er mistenkt for bomben som skadet 29 mennesker på Manhattan lørdag. Foto: Ed Murray/NJ Advance Media/AP
Ahmad Khan Rahami blir tatt med i arresten etter en skuddveksling med politiet. Rahami er mistenkt for bomben som skadet 29 mennesker på Manhattan lørdag. Foto: Ed Murray/NJ Advance Media/AP Foto: Ed Murray

«Helte-tyver» etterlyses etter de stjal bombekoffert – kan ha forhindret ny New York-bombe

Tyvene i New York hylles som helter etter de kan ha forhindret nok en bombe på Manhattan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To menn etterlyses nå etter at de stjal en rullekoffert som bombemistenkte Ahmad Khan Rahami (28) skal ha forlatt på et fortau i bydelen Chelsea i New York lørdag kveld.

En annen bombe gikk av i samme nabolag, og skadet 29 mennesker lørdag. Også i New Jersey gikk en bombe av, uten å skade noen.

New York-politiet sier nå at det kunne ha gått mye verre, hadde det ikke vært for de to tyvene på fortauet i Chelsea.

Kan ha avvæpnet bombe ved å stjele kofferten den lå i

En trykkoker skal nemlig ha ligget inni en koffert på 27. gate, fire kvartaler fra hvor bomben som skadet 29 gikk av, skriver lokalavisen DNAinfo.

Trykkokeren var fylt med eksplosiver, som var koblet sammen. Videoovervåkning fra stedet viser at to velkledde menn åpnet kofferten og tok bomben ut, og la den i en søppelpose. Deretter forlot de stedet med rullekofferten i hende.

Etterforskere tror nå at de koblet av bomben da de fjernet den fra kofferten, ifølge kilder som DNAinfo har tilgang på.

– Det er vanskelig å si akkurat nå om de i det hele tatt, til og med ufrivillig, dro i en vaier, sier Robert Boyce, etterforskningssjef i New York-politiet til avisen.

Også New York Daily News og New York Post har omtalt saken.

Uansett om de to tyvene ødelagte bomben eller om den ble ødelagt av seg selv, ledet funnet av trykkokeren politiet til Rahami. Etterforskere fant en mobiltelefon som var koblet til bomben, og fant ut at den var koblet til Rahamis familie. Derfra kunne de identifisere den mistenkte, etter de så ham på overvåkningsbilder fra Manhattan.

Hylles som helter

Politiet ønsker nå å komme i kontakt med de to mennene.

– Vi vurderer dem som vitner akkurat nå. Vi legger ut bilder av dem og forhåpentligvis får dem identifisert, sier Boyce.

De to mennene har blitt hyllet på Twitter i ettertid av at saken ble kjent.

– Gud velsigne New Yorks smålige kriminelle, skriver Bruce Arthur.

– Utrop til drittsekkene: tyver hjalp å løse Chelsea-bombingen, skriver forfatter Danny Gold.

– Med terrormistenkte Rahami arrestert, la oss takke FBI, politiet, og sist men ikke minst: tyvene, skriver en annen forfatter, Amitama Kumar.

Bombefunn også i New Jersey

Også i Elizabeth i New Jersey kom to menn over en ryggsekk med eksplosiver. De to hjemløse mennene fant fem eksplosive enheter som politiet nå kan binde til Rahami.

Rahami ble pågrepet etter en skuddveksling med politiet mandag ettermiddag. Senere på dagen, eller natt til tirsdag norsk tid, ble han formelt siktet for drapsforsøk på fem politifolk og brudd på veitrafikkloven. Rahami ble skutt i beinet, men skal ikke være alvorlig skadet. Også to politibetjenter ble truffet av skudd.