STÅR FRAM: Pia Meliane håper hun kan inspirere noen til å søke hjelp eller stå fram med sin historie. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
STÅR FRAM: Pia Meliane håper hun kan inspirere noen til å søke hjelp eller stå fram med sin historie. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Pia (29) ble utsatt for seksuelle overgrep som barn:

– Jeg ble ikke trodd

Pia Meliane (29) ble utsatt for seksuelle overgrep fra hun var fire til hun var 12 år gammel. Hun mener Norge er kollektivt paralysert i møtet med overgrepsutsatte barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynte da Pia Meliane (29) var fire år. En voksen mann i tilknytning til fosterfamilien hun vokste opp i, en som skulle være en omsorgsperson, utsatte henne for seksuelle overgrep.

– Jeg fortalte det ikke til noen. Jeg sa til en venninne at jeg hadde en hemmelighet, sier hun til TV 2.

Overgrepene fortsatte til hun var 12 år. Da hun var fylt 16 spurte venninnen henne direkte om det var seksuelle overgrep som var hemmeligheten. Hun bekreftet det.

Da flyttet barnevernet henne umiddelbart ut av hjemmet hun hadde vokst opp i.

– På en og samme dag mistet jeg fosterfamilien min, dem jeg hadde bodd hos hele livet, sier hun.

Ikke trodd

For fosterfamilien trodde ikke på henne, og overgriperen nektet.

Overgrepene ble anmeldt til politiet, men saken ble henlagt. Det var ord mot ord. Hun fikk også avslag på søknaden om voldsoffererstatning.

– Jeg hadde virkelig trodd de ville tro meg. Tanken på at de ikke ville tro meg hadde ikke streifet meg før det skjedde, jeg fortalte bare sannheten, så jeg ble veldig satt ut, sier hun til TV 2.

Noen år senere, i 2011, fikk hun en økonomisk erstatning fra Tønsberg kommune. Da innrømmet de at de ikke hadde fulgt henne godt nok opp, og beklager de overgrepene hun har blitt utsatt for mens hun var i deres omsorg.

Etter at historien kom ut fikk Pia lite oppfølging fra barnevernet, og hun opplevde at hun måtte stå på egne ben fra hun var 17 år.

Da hun var 18 år flyttet hun til Bali. Der møtte hun en terapeut som hjalp henne med å bearbeide de vonde hendelsene. Etter noen år på Bali reiste hun hjem igjen til Norge, og i dag føler hun ting går mye bedre.

– Dette har påvirket livet mitt mye, men jeg ville aldri gått tilbake og forandret på det at jeg kom ut med min historie og valgte å fortelle sannheten. En sånn byrde skal man ikke gå rundt med alene. En viktig del av denne reisen har for meg vært å kjenne på de vonde følelsene og få bearbeidet dem. Man kan ikke gå rundt å late som at noe sånt ikke har skjedd når det har skjedd, sier hun.

Jeg vil oppfordre folk til å ta det innover seg. Dette er fremdeles et tabu og det er litt av problemet.
Pia Meliane

– Kollektiv fornektelse

Pia er frustrert over det norske samfunnets håndtering av seksuelle overgrep mot barn.

Nylig publiserte Kripos en video der de oppfordrer voksne til å tro på at seksuelle overgrep mot barn skjer, for uten å tro det kan de ikke se det. Dette mener Pia er et godt budskap - vi må tro på at det skjer, så oppdage det, for så å stoppe det.

– Det virker som at vi kollektivt er paralysert i møtet med seksuelle overgrep mot barn. Det er for vondt å tenke på, så man støter det fra seg, sier hun.

Ifølge undersøkelsen UngVold 2015 har en av fire jenter under 18 år vært utsatt for en form for seksuelt overgrep. Det samme gjelder syv prosent av guttene.

– Jeg vil oppfordre folk til å ta det innover seg. Dette er fremdeles et tabu og det er litt av problemet. Vi møter det med lite handlekraft og vilje til å forandre ting. Dette er en av de virkelig store skyggesidene i samfunnet vårt, og det brukes ikke nok resurser for å få slutt på det, sier hun.

Utsatt for overgrep? Her kan du få hjelp

  • Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111
  • Hjelpetelefonen for overgrepsutsatte, tlf. 800 57 000
  • Dixi ressurssenter for voldtatte, tlf. 22 44 40 50
  • Overgrepsmottak eller legevakt. Overgrepssmottaket i Oslo: tlf. 23 48 70 90
  • Senter mot Incest, tlf. 23 31 46 50

Pia har selv hatt lite kontakt med det offentlige helsevesenet. Grunnen til at det har gått så bra med henne mener hun er at hun har møtt de rette folkene på veien.

– Det var viktig for meg å ha folk rundt meg som så meg som hel og frisk, og som hjalp meg gjennom det som var vanskelig og som måtte bearbeides. Når man har vært utsatt for overgrep, så vil folk se på deg som at det er noe feil med deg. Dette er veldig ødeleggende og det var viktig for meg å plassere skylden der den hører hjemme – hos overgriperen, sier hun.

Hun sier hun i dag ikke bryr seg om hva andre tenker, og at hun ønsker å være åpen.

– Jeg kom til et punkt der jeg bare sa til meg selv at jeg visste hva som var sant, og at det var det viktige, sier hun.

Hjelp til overgriperne

Pia mener også at mange overgripere må få hjelp, slik at de ikke gjør det samme igjen.

– Dette er jo mennesker som er syke. Som trenger behandling, sier hun.

29-åringen understreker også at denne hjelpen må være lett tilgjengelig, så tilgjengelig at folk kan oppsøke den før de begår overgrep.

– Vi som samfunn må ta et mye større ansvar. Statistikken viser at dette skjer mye og ofte, også ser vi likevel ikke helt ut il å klare å forholde oss til det, sier hun.

Hun oppfattet det alltid slik at overgriperen hennes ikke hadde det bra, og at det er synd han aldri fikk hjelp.

– En av de store gjennombruddene for meg var når jeg forsto hvor grusomt overgriperen min har hatt det med seg selv som var i stand til å gjøre noe sånn. Jeg forstod at dette faktisk ikke hadde noe med meg å gjøre, men at det dessverre gikk ut over meg fordi jeg var der, sier hun.

Nå er hun fri fra ham.

– Han tok vekk barndommen min, men absolutt ikke mitt voksne liv, sier hun.

Hun håper hennes historie kan hjelpe noen til å fortelle sin historie eller søke hjelp.